Iso-Kallan Panimo

Omalta osaltani intohimo olueen syttyi jo reilut 20 vuotta sitten opiskeluaikoina. Tuolloin maailmalla reissatessani huomasin, että muunkinlaisia oluita on kuin kotimaassa pääasiassa myydyt lagerit. Huonon erikoisoluiden saatavuuden vuoksi mieleeni välkähtikin kysymys, että miten olutta voisi tehdä kotona omiin tarpeisiin. Tuohon aikaan ei internetiä tunnettu ja ohjeita kuinka olutta voisi kotona tehdä, joutui oikeasti metsästämään. Valmiita laitteistoja tai ohjeita laitteiston tekemiseenkään ei löytynyt, joten ensimmäinen oluenvalmistukseen tarkoitettu laitteistoni olikin vanhasta pesukoneesta kyhätty kömpelö mutta erittäin tarkasti toimiva kattila.

Aikaa kului ja mielessäni kyti ajatus, että olutta olisi mukava tehdä suuremmassakin mittakaavassa. Vierähti kuitenkin 15 vuotta ennen kuin sattumalta törmäsin samanlaisia ajatuksia hautovaan tulevaan yhtiökumppaniini, jolla panimohanke oli jo hyvässä vauhdissa. Tuossa vaiheessa päätimme yhdistää voimavaramme yhteisen intohimon toteuttamiseksi. Näin sai alkunsa Iso-Kallan Panimo vaatimattomassa 50m2 suuruisessa navettaan rakennetussa tilassa.

Intohimoa tämä kaikki vaatii edelleenkin eikä puoliammattilainen toiminta ole alkanut maistumaan puulta. Intohimoa todellakin tarvitaan byrokratian valtaamassa Suomessa, pelkkien valmistuslupien odotteluun meni aikaa kahdeksan kuukautta, oluita on vaikea saada markkinoille tiukan säännöstelyn vuoksi - kauppoihin saa myydä vain alle 4.7% oluita ja suurin osa pienpanimoiden valmistamista oluista ovat tätä vahvempia, ravintoloiden myynti kokonaismarkkinoista on vain 10% ja yhä laskusuhdanteessa eikä Alkonkaan hyllyille pienpanimo-oluita ole helppo saada heidän oman raskaan byrokratian vuoksi. Pienpanimoliitto on ajanut pienpanimoiden suoramyyntioikeutta jo 20 vuotta mutta edelleenkään oluita ei saa myydä suoraan panimon ovelta vaikka esimerkiksi kaksi kertaa vahvempia tilaviinejä voi myydä suoraan tilalta vierailijoiden matkaan.

Tätä ei todellakaan tekisi muusta kuin intohimosta lajia kohtaan. Tällä hetkellä Iso-Kallan Panimo työllistää kolme vakituista työntekijää ja meille kahdelle pääomistajalle panimo on edelleenkin vain intohimoinen harrastus. Toimintaa on ollut kaksi vuotta, tilat ovat kolminkertaiset alkuperäisistä ja tänä vuonna olutta pitäisi syntyä neljä kertaa enemmän kuin ensimmäisenä vuonna. Pitkä matka siis on kuljettu noista nuoren teekkarin kokeiluista mutta matka on edelleen vasta alussa.

Wit.JPG

www.isokallanpanimo.fi