Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Kyrö Distillery Company

Kyrö Distillery Company

Kyrö Distillery Company on Isossakyrössä ruistisleitä tislaava yritys. Yritys perustettiin 2012, muutama kuukausi siitä, kun perustajat olivat nauttineet ruisviskiä saunassa ja kummastelleet, kun tällaista premium-väkevää ei Suomessa vielä valmistettu. Kaupallinen tislaus aloitettiin 2014 pääsiäisenä ja ensimmäiset tisleet nautittiin sekä Isonkyrön Tatu's pubissa että "Kyrönmaan matkailun edistämiskeskuksessa" eli Helsinkiin perustetussa pop-up ravintolassa. 

1-running naked-Kimmo-syväri.jpg 

Yritys on perustettu rakkaudesta lajiin. Onhan yrityksen perusidea, ensimmäinen suomalainen käsityöläistislaamo joka keskittyy harvinaiseen ja hankalaan raaka-aineeseen - rukiiseen, jo lähtökohtaisestikin pähkähullu. Kyröläisiä ei aja liikkeelle raha, pelko työttömyydestä tai edes halu menestykseen vaan henkilöstön yhteiset unelmat, halu olla paras sarallaan ja intohimo työtä itseään kohtaan. Polttava halua saada kaikki toimimaan vaatii toisinaan kekseliäisyyttä. 

Tästä hyvä esimerkki on yrityksen alkutaipaleelta, jolloin yrityksellä oli vasta koetilausluvat. Tällöin Kyröläiset olivat tislanneet porilaisen Beer Hunters-panimon tislaimella Kyrö Distillery Companyn tislaajamestari Kallen vanhempien autotalissa valmistetut vierteet. Kyröläiset totesivat tarvitsevansa ammattilaisen näkemyksen raakatisleen laatuun. Halvimmalla päästiin, kun yrityksen nykyinen toimitusjohtaja salakuljetti pullollisen raakatislettä Lontoon The Whisky Showiin ja maistatti messuosastojen ammattilaisilla. 

Kyrö Distillery Companyn alku on ollut lupaava. Sopiva turvallisuudentunne on ruokkinut ja luonut mahdollisuuksia intohimolle. Jokapäiväisellä työllä kirjoitetaan tarinan seuraavia lukuja. Omistajat haastavat toisiaan jatkuvasti tekemään parempaa työtä aikaisempaa tehokkaammin.  Hierarkiaan yrityksessä ei ole ollut tarvetta, sillä yrityksessä on voitu luottaa siihen, että jokainen rukiintuoksuissa perheessä hoitaa oman osuutensa ja pyytää tarvittaessa apua. Työyhteisöä ajaakin eteenpäin tunne siitä, että yritys on mukana jossain suuremmassa. Yhteinen intohimo on tehnyt tavoitteiden saavuttamisesta helpompaa, sillä asenne on tarttuvaa. Uusia työntekijöitä, yhteistyökumppaneita sekä nautiskelijoita on ollut helpompi löytää ja sana yrityksestä on samalla kiirinyt eteenpäin. 

Kyrö Distillery Companyllä on perinteinen toimiala mutta startupin asenne, suomalainen pieteetti tuotteisiin ja ruotsalainen panostus markkinointiin. Suurimman opin intohimoon yritys on saanut Kyrönmaan maatalousmuseo-osuuskunnalta. Osuuskunnan jäsenet olivat kunnostaneet meijeriä ja vuokrasivat yritykselle tilat. Kun tislettä oli ensimmäisen kerran tarjolla, osuuskuntalaiset vuokrasivat linja-auton ja ajoivat Isostakyröstä Helsinkiin salakapakkaamme maistamaan tisleistä tehtyjä drinkkejä

Kyrö Distillery Companyn vinkin muille:

  1. Jos perustat yrityksen, olet käytännössä naimisissa perustajien kanssa. Lähde mukaan vain yrityksiin johon itse uskot, eikä koskaan rahan takia. 
  2. Panosta vain sen verran kuin olet valmis häviämään. 
  3. Usko itseesi, yritykseesi ja unelmiin. Kaiken muun voi opetella, paitsi intohimon ja asenteen.
  4. Laita hyvä kiertämään. Jos joku on lähtenyt toteuttamaan unelmiaan, tue häntä. 
  5. Kannattaa käydä saunassa.

www.kyrodistillery.com