Ledil Oy

Maailman suurin led-valaisija

Hannu Hukkanen ja Tomi Kuntze olivat led-valaistusratkaisuja valmistavan Ledil Oy:n perustaessaan aikaansa edellä. Nyt Ledil on ruotsalaisomistukseen siirtynyt alansa johtaja, joka tuo vuosittain led-markkinoille noin 450 uutta tuotetta.

Toimitusjohtaja Rami Huovinen nousee työpöytänsä takaa Ledil Oy:n toimitiloissa, salolaisella teollisuusalueella, vain kivenheiton päässä Nokian entiseen tukikohtaan rakennetusta Astrum-keskuksesta. Hän osoittaa ylpeänä yhtä tuhansista led-valaistusteollisuuteen komponentteja valmistavan Ledilin tuotteista.

”Tällä pystyy ampumaan 300 metrin päästä hirveen valokeilan, jonka reunat eivät mene hirven ääriviivojen ulkopuolelle. Yhdelläkään kilpailijallamme ei ole näin kapeaa valonsädettä. Kyseinen valo on kehitetty alun perin junia varten. Junien täytyy nähdä satojen metrien päähän, mutta ei raideleveyttä leveämmälle alueelle”, Rami Huovinen selventää.

Yrityksen palkkalistoilla on Suomessa 75 henkilöä, ulkomailla 22. Viime mainitut ovat matkalaukkuelämää viettäviä myyntiagentteja, joita yrityksellä on Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Led-valaistusteollisuus on kovassa kasvussa. Vuoden 2014 loppuun mennessä maailman valaistuksesta noin 14 prosenttia oli led-valaistusta. Vuonna 2020 käyttöprosentin arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti 60–70, mikä tarkoittaa, että tällä vuosikymmenellä led-valon käyttö yleistyy räjähdysmäisesti.

Toimiala kasvaa noin 30 prosentin vuositahdilla, mutta Ledilin tahti on vielä hurjempi. Yrityksen keskikasvu on 40 prosenttia vuodessa. Parhaimmillaan kasvu oli 2010, jolloin Ledilin liikevaihto paisui 87 prosenttia.

Vaikka suomalainen työ on kallista useisiin muihin työmarkkinoihin nähden ja Ledilillä on nykyisin ruotsalainen pääomistaja, Huovinen uskoo yrityksen olevan tulevaisuudessakin iso osa Salon kaupunkia.
”Meitä sitoo Saloon perustajiemme taustan lisäksi kolme asiaa. Ensimmäinen on Nokian läheisyys ja supistuminen, minkä jäljiltä Salossa on paljon hyvää työvoimaa. Nokia on ollut paikallisten negatiivisista tuntemuksista huolimatta äärimmäisen hyvä koulu. Siellä puhelimet tehtiin hyvin, itsenäisesti ja laadusta sekä tehokkuudesta tinkimättä. Nokian korkeakoulusta on valmistunut kaikilla tasoilla erittäin hyviä ihmisiä, joista me nyt hyödymme.”

www.ledil.com