PorvoonEnergia.jpg

Porvoon Energia

Ennakoivaa energiaa

Porvoo ei suinkaan ole Suomen suurimpia kaupunkeja eikä Porvoon Energia maan suurimpia energiayhtiöitä. Silti yhtiö on ainoa suomalaisyritys, joka on täyttänyt kaikki hiilineutraalin yhteiskunnan tavoitteet jo nyt, 34 vuotta EU:n aikataulusta edellä. Kysymykseen ”kuinka ihmeessä te teitte sen” toimitusjohtaja Patrick Wackströmillä on selkeä vastaus: palavalla intohimolla.

Porvoon Energia on toiminut samassa osoitteessa kaupungin pääkadulla jo yli sadan vuoden ajan. Pitkät perinteet eivät kuitenkaan ole kangistaneet keskikokoista energiantuottajaa kaavoihinsa.

”Meillä on aina ollut kova hinku pysyä askeleen muutoksen edellä”, Wackström kertoo.

EU on säätänyt omat ilmastotavoitteensa vuosille 2020 ja 2030, kunnes vuonna 2050 kasvihuonekaasujen tulee olla vähentyneet peräti 95 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Energia-ala on erityisen tiukassa syynissä, sillä suurin osa haitallisista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy juuri energian tuotannosta ja kulutuksesta. Porvoon Energian osalta työ on kuitenkin jo tehty: viime vuonna päästiin tilanteeseen, jossa kaikki yhtiön myyntisähkö oli täydellisen päästötöntä. Mikään muu saman kokoluokan kotimainen toimija ei ole yltänyt vastaavaan.

”Saavutus on pitkän työn tulosta. Edeltäjäni toteuttivat mittavia voimalaitostemme uudistuksia jo vuosia ennen määräaikaa. Sähköntuotto biokaasulla oli yhtä lailla iso edistysaskel, ja paljosta on myös kiittäminen Porvoon kaupungin pelisilmää edistyksellisille energiahankkeille. Välillä ollaan puskettu eteenpäin otsa ruvella, mutta nyt voimme olla ylpeitä siitä, että vihreytemme ei ole pelkkää markkinoinnillista sananhelinää, vaan totisinta totta.”

Wackströmin suosikkilainaus Tuntemattomasta sotilaasta kuvaa hyvin yhtiön toimintaperiaatetta.

”Emme jää tuleen makaamaan. Kestävä kehitys vaatii jatkuvaa työtä, kilpaurheilijan tavoin jatkuvaa oman juoksun parantamista, jotta voimme olla jatkossakin asiakkaillemme se kaikkein luonnollisin valinta”, hän toteaa. 

www.porvoonenergia.fi