IMG_1691.JPG
Turun Harppuunakorttelin (www.harppuuna.fi) big room täydessä tohinassa. Yhteistoiminta tapahtuu digitaalisesti - samassa tilassa tehtävää ryhmätyöskentelyä myöten.

Rakennuslordi

Digisovelluksista tulkki työmaalle

Jouni Ojalan Rakennuslordi kulkee kehityksen kärjessä rakennuksen tietomallinnuksessa. Tietomalleja, dataa ja nykyaikaisia välineitä monipuolisesti ja oivaltavasti hyödyntävä yritys tuo uutta draivia rakentamis- ja kiinteistöliiketoimintaan. Rakennusalan DI Ojala on hankkinut 3D-mallinnusosaamisensa pääsääntöisesti työn kautta. Itse pitkään kentällä töitä tehnyt Ojala on oppinut myös puhumaan ”duunaria”. Tänään hän sukkuloi sujuvasti digitalisaation ja oikean rakentamisen maailmojen välissä.

Oman kokemuksensa kautta Ojala on oppinut huomaamaan kompastuskiviä, joihin rakennushankkeissa usein kellahdetaan. Tyypillinen ongelma on tiedon pirstaloituminen, kun eri toimijat valmistelevat omia suunnitelmiaan, jotka eivät riittävästi keskustele keskenään. Yhteistyön helpottamiseksi Rakennuslordi kehittää digitaalisia menetelmiä työmaalle sovellettavaksi. Helpon käyttöliittymän sovelluksilla tiedon jakaminen onnistuu siten, että työntekijät raudoittajia, sähkömiehiä ja putkimiehiä myöten ymmärtävät toisiaan ja toteuttavat hankkeessa yhtenäistä agendaa. 

Yrittäjäksi Ojala lähti kylmiltään kesällä 2014, kun työnantajan vaihto kävi ajankohtaiseksi. ”Tällaista aloitusta en suosittele kenellekään”, tunnustaa hän tänään. ”Kannattaa katsoa, että on ainakin yksi asiakas valmiina, ennen kuin tähän lähtee”. Samalla herra kuitenkin toteaa, että tehty ratkaisu oli täysin oikea. Kun alkuvaiheen markkinointirumba johti ensimmäiseen asiakassuhteeseen, nousi Rakennuslordi siivilleen. Tällä hetkellä Ojalan työaika menee aktiivisesti Merimieseläkekassan rakennuttaman Turunlinnan viereen nousevan Harppuunakorttelin asuinaluehankkeen parissa.

Ojalan oma esimerkki innostaa myös muita alan toimijoita. Tekemisen paloa yrittäjästä löytyy. Intohimo kumpuaa Ojalan mukaan paitsi yrittäjän itsensä luonteenpiirteistä, myös rohkeudesta muuttaa vallitsevia olosuhteita ja heittää itsensä likoon muutoksen puolesta. ”Kun suhtaudut vakavasti tekemiseesi, olet innostava, uskot täysillä siihen, mitä teet ja teet työsi täydellä sydämellä, puhutaan intohimosta”, Ojala summaa. Keskeisenä rakennusprojektien onnistumiselle hän näkee keskittymisen olennaiseen sekä yhteisen maalin, johon tähdätään. Raksasta ei Ojala ole vieroittunut, päinvastoin. ”On makeeta puuhata jätkien kanssa”, hän toteaa.

www.rakennuslordi.fi