Siemenperunakeskus SPK

Siemenperunakeskus perustettiin v. 1976. Tätä ennen siemenperunan saatavuus Suomessa oli epävarmaa ja laatu vaihtelevaa. Perunateollisuus, kauppa ja valtio sopivat tuolloin puhtaan siemenen lisäämiseen ja tutkimukseen keskittyvän yhtiön perustamisesta. Yhtiön isoin muutos tapahtui v. 2002, jolloin valtion laitos muutettiin osakeyhtiöksi.

SPK:n toimitusjohtaja Paula Ilola kiittelee henkilökunnan sitoutumista ja kehittämishalua. Osa henkilökunnasta on ollut yrityksen toiminnassa mukana aivan alkuajoista asti.  SPK:lla ideoidaan ja kehitetään koko ajan parempia tapoja tuottaa laadukasta siemenperunaa. Tänä päivänä SPK tunnetaan mm. aeroponisesta perunanviljelystä - menetelmästä, jota NASA:kin oli tutkinut perunan kasvattamiseksi avaruusaluksilla. Aeroponisella menetelmällä perunan taimi pystyy tuottamaan jopa yli 100 mukulaa, mikä on kymmenkertainen määrä perinteiseen menetelmään verrattuna.

aeroponisia taimia.jpg

Henkilökunnan heittäytymisestä ja halusta toimia yrityksen hyväksi kertoo uuden varhaisperunalajikkeen Jussin markkinoiminen. Ideat markkinointiin lähtivät kahvipöytäkeskusteluista. Mukaan pyydettiin Juha Mieto, ja henkilökunta kuvasi ja valmisti tuotokset. Markkinoinnin tuloksena Jussin seuraavat kolme satoa on jo myyty ennakkoon. Ja mikä ihme tuo, onhan Jussi satoisa, maukas ja laadukas varhaisperuna.

www.spk.fi