Etusivu / Suomeksi / Toiminta / Toimintavuosi 2012

Toimintavuosi 2012

Vuonna 2012 tuli kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Aino Ackté perusti ensimmäiset oopperajuhlat. 

Juhlavuotemme tunnuslauseen 

Savonlinnan Oopperajuhlat 1912-2012. Sata vuotta. Tulevaisuuteen. ”

mukaisesti tavoitteenamme oli ilmentää ohjelmistollamme oopperajuhlien taivalta - menneisyyttämme kunnioittaen, eläen vahvasti tässä hetkessä suunnaten katsetta tulevaan. 

Juhlavuoden taiteellinen taso oli korkea ja produktiot olivat kautta linjan onnistuneita.  

Juhlakaudella esitettiin Olavinlinnassa kaikkiaan 7 oopperateosta ja näytöksiä oli yhteensä 25.  Kansainvälinen solistikuntamme esiintyi kaikkien aikojen suosikeissamme Taikahuilussa, Aidassa ja Lentävässä hollantilaisessa sekä uudessa suomalaisessa kanta-esityksessä La Fenice että maailman ensimmäisessä yhteisöoopperassa Free Will.

Kimmo Hakolan La fenicen työryhmä Vilppu Kiljunen, Kimmo Viskari, Piia Rinne
 ja Ilkka Paloniemi suunnittelema La Fenice näytti, ettei oopperataide ole henkitoreissaan ja että se osaa nauraa myös itselleen.

Opera by You -internetyhteisön oopperan Free Will työskentelyä ohjasi Markus Fagerudd, Iida Hämeen-Anttila, Jere Erkkilä, Samuli Laine, Essi Palo ja Jukka Pohjolainen. Teos sai hienon vastaanoton, kun yleisö kiitti vuolaasti teoksen tekijäjoukkoa.

100-vuotisjuhlagaalassa kuultiin sekä suomalaisia että kansainvälisiä solisteja.  Oopperanjohtajat eripuolilta maailmaa toivat onnittelunsa ja tervehdyksensä Savonlinnan Oopperajuhlille. Karita Mattila konsertoi Martin Katzin säestämänä täydelle katsomolle samoin kuin Apocalyptica cross-over konsertissaan. 

Kansainvälisen laulukilpailun voitti 22-vuotias yhdysvaltalainen sopraano Heather Engebretson.  

Vuoden taiteilijaksi valittiin Savonlinnan lapsi- ja nuorisokuorojen johtaja Leena Astikainen. Savonlinnasalissa pidetyssä juhlakonsertissa kuultiin lapsi- ja nuorisokuoron tähtihetkiä oopperoista. Solisteina esiintyi entisiä Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuorolaisia.
                            
Vierailuviikko päätti oopperajuhlakauden perinteiseen tapaan.  Norjan kansallisooppera (Den Norske Opera & Ballett) Oslosta toi Olavinlinnan näyttämölle kaksi oopperaa: Benjamin Brittenin Peter Grimes ja 
Gisle Kverndokkin Den fjerde nattevakt (Neljäs yövahti).