Kategoriat Virittäydy

Katse aurinkoon

Szymanowskin ooppera haastaa ihmiset kriittiseen itsetutkisteluun.

Puolalainen, Belgiassa asuva ohjaaja Krystian Lada on tällä hetkellä oopperamaailman kuuma nimi. Hänen maineensa ei perustu skandaaliohjauksille, vaan alkuperäistä teosta ja syntyaikaa kunnioittavalle, mutta yhteiskunnallista sanomaa korostaville näkemyksille. Lada haluaa muuttaa maailmaa. Hän uskoo, että ooppera on keskeinen tekijä keskuudessamme jo käynnissä olevissa muutoksissa. Savonlinnassa nähtävä puolalaisen Karol Szymanowskin ooppera Kuningas Roger kuvaa tätä prosessia.

”Oopperassa Roger herää syvempään tietoisuuteen itsestään. Hän on luullut jo tietävänsä kaiken ja hallitsevansa maailmaa. Eikö se ole tositarina aikamme länsimaisesta ihmisestä?” Lada kysyy. ”Olemme kylläisiä, viihdytettyjä, kaikin puolin tyydytettyjä mutta etsimme elämän tarkoitusta. Roger kyseenalaistaa tekemänsä valinnat ja saavuttamansa aseman. Samalla hän näkee itsensä ja ympäristönsä uudessa valossa.”