Tiesitkö, että ...

Aino Ackté oli paitsi oman aikansa oopperamaailman merkittävimpiä sopraanoja ja intohimoinen patriootti, myös todellinen visionääri? Vieraillessaan ensimmäisen kerran Olavinlinnassa Nuorsuomalaisen puolueen juhlassa v. 1907, hän hyvin nopeasti ymmärsi "yliluonnollisen ihanan järvimaiseman" keskellä kohoavan romanttisen linnan ainutlaatuisen tunnelman ja sen mahdollisuudet nimenomaan oopperanäyttämönä.

Ideoidessaan ensimmäisiä Savonlinnan Oopperajuhlia kesäksi 1912 Aino Ackté oli vahvasti ajan hermolla, jopa edelläkävijä: samankaltaisia ajatuksia ooppera- tai musiikkijuhlien perustamiseksi pohdittiin myös muualla, mutta suomalaisen sopraanon visio oli vahvasti uraauurtava maailman laajuisestikin ajatellen. Chorégies d'Orange -festivaali (ensimmäisen kerran v. 1860) ja Bayreuthin Wagner -juhlat (1876) olivat jo tuolloin olemassa, mutta esim. Veronan oopperajuhlat (1913), Salzburgin festivaali (1920) ja Glyndebournen oopperajuhlat (1934) ovat aloittaneet Savonlinnan jälkeen.

Savonlinnan Oopperajuhlat on siis eräs eurooppalaisen musikkifestivaalikentän vanhimpia ja perintekkäimpiä edustajia. Monille ulkomaalaisille vieraille festivaali on todellinen helmi maailman oopperajuhlien joukossa.


Kuvassa Aino Ackté seurueensa kanssa Olavinlinnan edustalla.

     

Kurkistus kesään 23.11.2011

Raotamme esirippua ja kerromme medialle Oopperajuhlien kesän solisteja ja 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumia 23.11.2011 Helsingissä. Juhlakesän "libretto" avautuu myös samaan aikaan osoitteessa oopperajuhlat.fi. Pysy kuulolla ja
käy katsomassa miltä näyttää uusi ja perinteikäs, suomalainen ja kansainvälinen oopperakesä 2012.
Savonlinnan Oopperajuhlien sivuilla käytetään evästeitä käytön optimoimiseksi. Lue lisää. Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK