1. näytös

Eisensteinin talossa palvelustyttö Adele kuulee Alfredin, talon emännän Rosalinden vanhan ihailijan, laulavan serenadia (”Täubchen, das entflattert ist”). Koska Adele on juuri saanut sisareltaan Idalta kutsun illallistanssiaisiin rikkaan ruhtinas Orlofskyn luo, hän esittää emännälleen surkuhupaisan näytelmän sairaasta tädistään, jonka vuoksi tarvitsisi vapaaillan. Rosalinde ei myönnä vapaailtaa, koska hänen puolisonsa Gabriel on joutumassa vielä samana iltana viideksi vuorokaudeksi vankilaan virkamiehen kunnian loukkaamisesta.

Adele poistuu ulisten, ja sisään astuu lemmekäs tenori Alfred, jonka ääni on aina saanut Rosalinden polvet pehmeiksi. Alfred saa Rosalinden suostumaan siihen, että hän palaa heti, kun Gabriel on lähtenyt vankilaan. Alfred on tuskin ehtinyt kipaista pois, kun Eisenstein tulee kotiin mukanaan änkyttävä puolustusasianajajansa tohtori Blind. Eisenstein on pöyristynyt: asianajajan taitamattomuuden takia hänen rangaistuksensa on korotettu kahdeksanpäiväiseksi. Kiihtyneenä hän heittää änkyttävän Blindin ulos, tilaa Adelelta ”viimeisen aterian” ja käskee Rosalindea ottamaan esiin hänen kauhtuneimman pukunsa vankila-aikaa varten.

Eisensteinin vanha ystävä, tohtori Falke, saapuu kutsumaan hänet Orlofskyn tanssiaisiin. Huolet edessä olevasta linnareissusta haihtuvat pian. Kun Rosalinde palaa, hän saa hämmästyksekseen huomata miehensä olevan loistotuulella. Yhtäkkiä Eisenstein saa päähänsä, että haluaakin astua suorittamaan rangaistustaan elegantissa juhla-asussa ”erottautuakseen pohjasakasta”. Hyväntuulinen Eisenstein lähtee jätettyään liikuttavat jäähyväiset.

Adelella riittää jälleen hämmästeltävää, sillä yllättäen emäntä ilmoittaa, ettei tarvitsekaan hänen palveluksiaan enää sinä iltana. Tuskin Eisenstein on ehtinyt lähteä, kun oikeaa hetkeä odottanut Alfred jo tulee. Hän tekee olostaan saman tien kotoisan, heittää ylleen Eisensteinin aamutakin, nauttii Eisensteinin juomavalikoimasta ja hurmaa jo hänen käytöksensä vuoksi hieman viilenneen Rosalinden uudestaan laulullaan (”Trinke, Liebchen”).

Yhtäkkiä ovikello soi – vankilanjohtaja Frank saapuu noutamaan jalosukuista vankiaan henkilökohtaisesti (”Mein schönes großes Vogelhaus”). Rosalinden ei auta muu kuin esitellä Alfred puolisonaan. Alfred taas ei tahdo vaarantaa Rosalinden mainetta ja suostuu pidätetyksi, mutta vasta kun on ottanut ilon irti hellistä jäähyväisistä Rosalinden kanssa.

2. näytös

Ruhtinas Orlofskyn palatsissa on jo paljon vieraita koolla. Falke esittelee Eisensteinin ”markiisi Renardina”. Orlofsky kannustaa Eisensteinia juomaan kanssaan ja tekee selväksi, että hänen luonaan vieraat saavat tehdä mitä mielivät (kupletti ”Ich lade gern mir Gäste ein”). Adele on tullut paikalle emäntänsä parhaassa iltapuvussa. Hänen sisarensa on esitellyt hänet näyttelijäopiskelijana, mutta Eisenstein tunnistaa hänet. Adele esittää närkästynyttä, kun Eisenstein koko juhlakansan edessä ottaa puheeksi Adelen yhdennäköisyyden Eisensteinin oman palvelustytön kanssa (”Mein Herr Marquis”). Vankilanjohtaja Frank on myös saapunut ”chevalier Chagrinin” roolissa ja ystävystyy tuota pikaa hänelle ennestään tuntemattoman Eisensteinin kanssa.

Lopulta tohtori Falken kutsusta paikalle saapuu myös Rosalinde, joka on naamioitunut unkarilaiseksi kreivittäreksi (csárdás ”Klänge der Heimat”). Ällistyksekseen hän huomaa, ettei hänen puolisonsa suinkaan ole vankilassa vaan hurvittelemassa samoissa juhlissa. Eisenstein kiinnostuu välittömästi kauniista, naamioidusta naisesta ja flirttailee hänen kanssaan oikein olan takaa. Samalla Rosalinde onnistuu saamaan haltuunsa Eisensteinin kellon, joka on todiste tämän huikentelevaisesta käytöksestä (duetto ”Dieser Anstand”).

Kaikki kokoontuvat illalliselle. Eisenstein kertoo ilakoiden, kuinka hän kerran laskiaiskarnevaalissa teki pilan tohtori Falkelle ja jätti hänet juhlien jälkeen lepakkoasussa kadulle katupoikien naureskeltavaksi. Tohtori Falke hymyilee pahaenteisesti ja toteaa, että se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.

Juhlat jatkuvat, ja vasta kellon lyödessä aamukuutta kaikille tulee hoppu. Frankin on mentävä töihin vankilaan, ja Eisensteinin pitäisi oikeastaan olla jo sellissään.

3. näytös

Humalainen Frank saapuu työhuoneeseensa, jossa häntä odottaa juoppo vanginvartija Frosch. Frank nukahtaa saman tien nojatuoliin, mutta saa tuota pikaa herätyksen: Adele ja Ida ovat tulleet paikalle, sillä Adelen roolityö näyttelijänä saavutti suuren suosion, ja hän tahtoo pyytää ”chevalier Chagrinia” kustantamaan hänelle opinnot teatterikoulussa. Juuri kun hän on osoittanut lahjakkuutensa kupletin muodossa (”Spiel ich die Unschuld vom Lande”), paikalle saapuu Eisenstein, jolloin Froschin on kiireesti suljettava tytöt selliin piiloon.

Kovasti krapulaiset Frank ja Eisenstein tunnustavat toisilleen oikeat henkilöllisyytensä. Eisensteinin hilpeä tunnelma laskee hetkessä: kenet Frank on sitten edellisiltana pidättänyt hänen kodistaan, hänen aamutakissaan, kuten Frank nautinnollisesti kertoo? Kuin tilauksesta paikalle saapuu asianajaja Blind auttamaan edelleen sellissä istuvaa väärää Eisensteinia. Frankin poistuessa Eisenstein ottaa hämmentyneeltä tohtori Blindiltä peruukin ja muut tykötarpeet, raahaa tämän ulos ja pukeutuu asianajajaksi. Sillä välin Rosalindekin on saapunut.

Alfred tuodaan, ja hän ja Rosalinde valittavat uskottomasta Gabrielista, joka on viettänyt yön kauniiden naisten seurassa. Rosalinde uhkaa vielä repiä Eisensteinilta silmät päästä ennen avioeroa. Raivon ja mustasukkaisuuden kourissa riehuva Eisenstein riisuu valeasunsa ja on vähällä päästää helvetin irti, mutta Rosalinde ottaa esiin Eisensteinin kellon todisteeksi hänen pinnallisuudestaan.

Kaikki kokoontuvat vankilaan, ja Falke selittää järjestäneensä koko juonen kostaakseen taannoisen nöyryytyksensä ”lepakkona”. Eisensteinille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin anoa Rosalindelta anteeksiantoa ja astua suorittamaan rangaistustaan. Ruhtinas Orlofsky ottaa Adelen uran suojelukseensa, ja lopulta kaikki ovat tyytyväisiä: syypää kaikkeen oli vain samppanja.

Savonlinnan Oopperajuhlien sivuilla käytetään evästeitä käytön optimoimiseksi. Lue lisää. Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK