Norppaooppera


Norppaooppera on Savonlinnan Oopperajuhlien seuraava lastenoopperaprojekti. Oopperan luomisprosessi poikkeaa täysin perinteisestä tuotantomallista. Tällä kertaa oopperan tekevät suomalaiset lapset!

Lapset osallistuvat oopperateoksen valmistumiseen kaikille suomalaisille alakouluille suunnatun kilpailun kautta. Syksyllä 2011 alkavassa kilpailussa on kaksi vaihetta: kirjoituskilpailu, jonka voittajatarinaan oopperan libretto perustuu, sekä visualisointikilpailu oopperan lavastuksesta ja puvustuksesta.

Voittajaryhmät saavat palkinnoksi heille räätälöidyn leirikoulun Savonlinnassa. Norppaoopperan on suunniteltu saavan ensi-iltansa Olavinlinnan lavalla heinäkuussa 2013.

Kilpailuun osallistumisen perustana tulee olemaan Internetiin luotu www-sivusto (www.norppaooppera.fi), jonka tarkoituksena on tukea opettajia ja oppilaita kilpailun eri vaiheissa. Verkkosivut kasvavat ja laajenevat kisan edetessä, siellä voi nähdä sekä omia että muiden tuotoksia. Sivuilta löytyy myös sähköistä opetusmateriaalia liittyen mm. norppaan, oopperaan, tarinoiden kirjoittamiseen, sekä pukujen ja lavasteiden piirtämiseen ja maalaamiseen.

Verkkosivujen ja opetusmateriaalin valmistumisesta, kilpailutehtävien antamisesta kouluille ja kilpailutöiden arvioinneista vastaavat Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen luokanopettajaksi opiskelevat, erityisesti taide– ja taitoaineisiin erikoistuvat opiskelijat (OpeArt). Dynamona projektissa toimivat ammattilaiset: säveltäjä, libretisti, ohjaaja, lavastaja ja puvustaja, jotka ohjaavat opiskelijoita projektin eri vaiheissa.

Norppa-ooppera jalkauttaa Maabrändityöryhmän raportin antamia tehtäviä liittyen veteen ja koulutukseen. Sen tavoitteina on herättää lasten ja opettajien kiinnostus oopperataiteeseen ja sen monipuoliseen sekä jännittävään maailmaan. Lisäksi sen tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta saimaannorpan elämästä ja elinympäristöstä sekä vahvistaa lasten ja opettajien kykyä monialaiseen arviointiin ja keskusteluun norpan suojelukysymyksissä.

Kilpailukutsu lähetetään kaikkiin Suomen alakouluihin keväällä 2011. Samaan aikaan avataan Norppa-verkkosivut (15.4.2011).

Ensimmäinen kilpailuvaihe, norppayhteisön luominen ja tarinan kirjoittaminen toteutetaan syksyllä 2011. Samaan aikaan alkaa sävellystyö. Visuaalisen maailman suunnittelukilpailu alkaa talvella 2012.

Norppa-ooppera -projektin pääyhteistyökumppanina toimii Fortum Oyj.

Lisätietoja:
Jan Hultin, oopperanjohtaja, 0400 483578
Savonlinnan Oopperajuhlien sivuilla käytetään evästeitä käytön optimoimiseksi. Lue lisää. Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK