Etusivu / Suomeksi / Medialle / Tiedotteet / 2017 / Ammattiopisto SAMIedu ja Oopperajuhlat tiivistävät yhteistyötään – kampukselle Oopperapaja
2017

Ammattiopisto SAMIedu ja Oopperajuhlat tiivistävät yhteistyötään – kampukselle Oopperapaja

30.11.2017 14.34

Savonlinnan Oopperajuhlat ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto SAMI ovat solmineet yhteistyösopimuksen uudenlaisesta, aiempaa tiiviimmästä yhteistyöstä. Oopperajuhlien lavasteita ja tarpeistoa rakennetaan jatkossa Savonlinnan Pohjolankadun kampuksen uudessa Oopperapajassa.

Ammatillisen koulutuksen reformin ja uuden lainsäädännön mukaisesti oppiminen siirtyy yhä enemmän työpaikalla tapahtuvaksi, aitoihin oppimisympäristöihin. Uudessa Oopperapajassa Oopperajuhlien lavastemestari ohjaa työelämän edustajana opiskelijoita lavasteiden valmistuksessa. Kyseessä on eräänlainen ”oppimissolu”, Ooppera jalkautuu konkreettisesti SAMIedun kampuksen tiloihin ja työpajoihin. Ohjaajina toimivat uuden koulutussopimuksen mukaisesti ammattiopiston opettajat, erikoisammattihenkilöt sekä Oopperan lavastemestari ja muu henkilöstö.

”Uusi toimintamalli selventää työnjakoa ja tuo työelämän jälleen lähemmäksi ammatillista koulutusta. Tällä kertaa konkreettisesti jopa SAMIedun kampukselle”, toteaa rakentamisen osaamisalan päällikkö, rakennusinsinööri Anne Taiponen. ”Yhteistyömme on sujunut erinomaisesti jo reilut 15 vuotta, nyt tahti vain tiivistyy.”

”Haluamme olla mukana kouluttamassa ammattilaisia ooppera- ja teatterimaailman käyttöön. Ja emme ole tässä vain antamassa mahdollisuuksia opiskelijoille, saamme yhteistyön tuloksena loistokkaat, tilauksen mukaiset lavasteet ja tarpeiston”, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm. Hän painottaa paikallisuuden merkitystä: ”On hienoa voida käyttää nimenomaan savonlinnalaista osaamista hyväksemme tuotannoissamme. Kulttuurialan koulutusta on Suomessa leikattu jo riittävästi, joten on erinomaista, että SAMIedu Savonlinnassa jatkaa teatteritekniikan koulutusta. Kiitos siitä.”

Uusi malli jatkaa pitkää yhteistyötä: oopperalavasteita ja -tarpeistoa on rakennettu yhdessä vuodesta 1999 lähtien. Ensimmäinen yhteisprojekti oli ooppera Faust, joka osuvasti palaa Oopperajuhlien ensi kesän ohjelmistoon. Juha-oopperasta vuonna 2002 alkaen SAMIedun opiskelijat ja henkilöstö ovat valmistaneet vuosittain lavasteita ja tarpeistoa sekä osallistuneet myös puvustukseen, maskeeraukseen, valaistukseen jne. Viimeisin yhteistyöprojekti oli visuaalisuudestaan kiitetty Ryöstö seraljista viime kesänä. Parhaimmillaan yhteistyöstä on pitkäaikaisia seurauksia: moni opiskelija on saanut uran ooppera- ja teatterimaailmasta.

Faustin lavasteita korjataan ja muokataan jo parhaillaan uudessa Oopperapajassa. ”Työ on haasteellista, pohjana käytetään vuoden 1999 tuotantoa. Korjattavaa ja rakennettavaa riittää usealle kuukaudelle. Opiskelijat ovat kuitenkin ottaneet haasteen vastaan hienosti, lopputulos on varmasti jälleen taatusti laadukasta”, toteaa SAMIedun teatteritekniikan koulutuksen vastuuopettaja Anne Peltonen. ”Ja uuden Patarouva-oopperan visuaalinen ilme ja kokonaisuuden harmonisuus ovat henkeä salpaavia. Puvustus, lavastus ja koko toteutus on jälleen jotain uutta ja ennen kokematonta.”

Savonlinnan Oopperajuhlien sivuilla käytetään evästeitä käytön optimoimiseksi. Lue lisää. Voit estää evästeiden käytön selainasetuksista.
OK