Kategoriat Virittäydy

Taiteilijat takilassa

Purjelaivojen takilaköysissä kiipeilevät matruusit ovat lähin ammattikunta, joka Olavinlinnan oopperantekijöiden työolosuhteista nousee mieleen. Jyrkät portaat, sillat, kapeat matalat käytävät, joita pitkin Oopperajuhlien henkilökunta tottuneesti liikkuu, muistuttavat vanhojen purjelaivojen miljöötä sekä kannen alla että päällä. 

Kulkureitit Olavinlinnassa voivat olla melko erikoisiakin.

 

Oopperaa tehdään monen eri taiteenalan yhteistyönä ja jokaisen niistä on mahduttava toimimaan tiloissa, jotka on suunniteltu 1400-luvun loppupuolen maanpuolustusstandardeilla. Ihmiset olivat nykyisiä mittoja jonkun verran pienempiä, eikä linnassa juuri maisemia katseltu muissa kuin tähystystarkoituksissa. 

On hämmästyttävä logistinen taidonnäyte tuoda näihin tiloihin pukijat, maskeeraajat, tekniikka – ja tietenkin taiteilijat. Maskeeraajilla on omat hyvin valaistut peilipöytänsä, pukijoilla korjauksia varten tarvittavat ompelukoneet ja muut välineet. Kuten entisaikaan laivojen myös Olavinlinnan ”lastaus” tapahtuu pääosin käsityönä. Kaikki tarvittava tuodaan linnaan lossilla tai siltaa pitkin kantamalla. Linnan uumenissa sijaitsevat työpisteet rakennetaan vuosittain alusta alkaen uudelleen ja puretaan pois juhlien päätyttyä. Mitään pysyviä rakenteita tai säilytystiloja juhlia varten ei juuri ole solistien maski- ja pukeutumistiloja lukuunottamatta. 

Kuorolaiset valmistautumassa Toscan esitykseen kesällä 2022. Takana näkyy musiikkijärjestäjän työpiste.

 

Vähintään yhtä vaikuttavaa kuin tekninen logistiikka on linnan kapeilla käytävillä liikkujien ketteryys. ”Laulajilla on joka tapauksessa oltava hyvä kunto”, nauraa viime kesän debytantti, sopraano Iris Candelaria, joka kiittää vuolaasti pukijoita. ”He ovat aina valmiina. Tossut ovat aina oikeassa paikassa, vaikka laulaja olisi unohtanut ne mihin.” Jos esitys vaatii nopeaa asun vaihtoa, pukijoilla on kaikki valmiina lavan takana. 

Kunkin tuotannon taustalla työskentelee noin 250 ammattilaista. Henkilökuntaa tarvitaan huolehtimaan lavasteiden liikuttamisesta, tekstityksistä, valaistuksista, projisoinneista, kuljetuksista, aikatauluista ja monista muista oopperan tekemisen yksityiskohdasta. 

Lavalta poistuessa tai sinne mentäessä voi joutua kiipeämään todella jyrkkiäkin portaita.

 

Joka kesä Oopperajuhlien reilun kymmenen hengen ympärivuotinen henkilökunta satakertaistuu. Kun mukaan lasketaan kaikki vapaaehtoiset, Oopperajuhlia on tekemässä lähes 1200 henkilöä. Heistä linnan uumenissa työskentelevää taiteellista henkilökuntaa on noin 300. Kuoron mieslaulajat pukeutuvat teltassa, naiset puolestaan yhdessä linnan torneista. Logistiset haasteet koskevat myös vierailuesityksiä. Niiden lavasteet, puvut ja osa soittimista tulevat Savonlinnaan pääosin maarahtina. Solistit, tanssijat, orkesteri ja kuoro opastetaan linnan saloihin napakasti ja aikaa tuhlaamatta. 

Joka kesä yhteen Olavinlinnan torneista rakennetaan naiskuorolaisten pukutilat.

 

Kesän kuluessa ensikertalaiset oppivat varomaan päitään ja astumaan lavalle asu ojennuksessa huolimatta kiipeilystä ja ahtaista kulkuaukoista. Niin ne oppivat aikoinaan matruusitkin. 

Teksti: Hannele Eklund, juttu on julkaistu vuoden 2023 lehdessä.