Olavinlinna
Olavinlinnassa noudatetaan omistajansa Senaatti-kiinteistöjen ympäristösuunnitelmaa. Monet palveluista ovat ulkoistettuja: ISS vastaa kiinteistöhuollosta, L&T siivouksesta ja Osuuskauppa Suur-Savo ravintolatoiminnasta.
Olavinlinna on liitetty kaukolämpöön. Ennen kaukolämpöön siirtymistä linnaan tuotiin vesiteitse 80 000 litraa öljyä joka vuosi. 1500-luvulla linnan tilikirjojen mukaan vuosittain kulutettiin 300 syltä halkoja.
Tutustu
Osuuskauppa Suur-Savo
Tarjoilut esitysten yhteydessä kattaa Osuuskauppa Suur-Savo Olavinlinnan ravintoloissa. Osuuskaupalla on Savonlinnassa myös muita ravintoloita ja hotelleja.
Osuuskauppa Suur-Savon kuluttama sähkö on lähes sataprosenttisesti tuotettu uusiutuvilla tuotantotavoilla, joista n. 50 % tuulivoimalla (v. 2019). Lisäksi ympäristöarvot näkyvät päivittäisissä töissä: Ruokahävikkiä minimoidaan mm. ResQ-palvelun ja ruokakauppojen kautta koordinoitavan hyväntekeväisyyden avulla, ravintoloissa suositaan paikallisia ja satokauden tuotteita, sähköautoille on latauspisteitä, asiakkaille kierrätyspisteitä ja kylmäaineet korvataan hiilidioksidilaitoksilla. Original Sokos Hotel Seurahuoneella on Green Key -merkki.
Tutustu
Spahotel Casino
Spahotel Casinolla on Green Key -merkki. Casinolla kiinnitetään huomiota erityisesti veden- ja energiankulutuksen vähentämiseen, ruokahävikin pienentämiseen, vastuullisiin hankintoihin sekä jätehuoltoon ja lajitteluun. Hotellin tarjoamissa aktiviteeteissa panostetaan ympäristöystävällisyyteen.
Tutustu
Saimaa Holiday Oravi & Järvisydän
Saimaa Holidayn lomakeskuksilla Oravilla ja Järvisydämellä on Joutsenmerkki. Hotel & Spa Resort Järvisydämessä lämmitys tuotetaan maalämmöllä ja aurinkoenergialla. Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita ja kierrätys on kokonaisvaltaista. Ravintoloiden ruoka on vastuullisesti tuotettua ja pääraaka-aineiden alkuperä kerrotaan asiakkaille.
Tutustu
Ravintola Sarastro
Sarastro on ulkoilmaravintola, joten lämmitettävää on vähän. Keittiössä käytetään sähköä ja viileällä ilmalla terassilla tarkenee sähköllä toimivien lämmittimien alla. Biojätteet, pahvit, lasi ja sekajäte kierrätetään. Kertakäyttöpyyhkeitä käytetään mahdollisimman vähän, kertakäyttöastioita ei suosita ja pillitavara on pääasiassa pestävää bambua.
Annoksissa suositaan paikallista ja lähiruokaa. Omenat kerätään omista puista ja puristetaan Kuopiossa mehuiksi ja hilloiksi, jotka taas päätyvät ravintolan ruoka-annoksiin ja drinkkeihin. Henkilökunta ei matkusta pitkältä, vaan asuu paikkakunnalla.
Tutustu
Kruunupuisto
Kruunupuistolla on Green Key ja se on sitoutunut ohjelman ympäristökriteereihin. Vettä ja energiaa käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja niiden kulutusta seurataan säännöllisesti. Henkilökunta koulutetaan ympäristöasioissa, jätteet lajitellaan ja kierrätetään, päivittäisessä siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä puhdistusaineita ja ravintola tarjoaa laajan valikoiman lähi- ja luomuruokaa. Huonelämpötila on standardi 21-22 asteta, 75 % valaisimista on energiansäästö- tai led-lamppuja, 75 % suihkuista on virtaukseltaan 9 l/min ja 75 % vesihanoista 8 l/min. Vuodesta 2017 Kruunupuisto lämpenee puuhakkeella ja sisäilma viilennetään järvivesijäähdytyksellä.
Tutustu
Savonlinna-Risteilyt
Kuinka monta särkikalaa pitää tarjoilla laivan ravintolassa, että ne riittävät kompensoimaan laivan päästöt? Tämän Savonlinna-Risteilyjen kapteeni aikoo selvittää. Joka tapauksessa Ievalla ja Elviiralla lisätään särkikalojen käyttöä ruoka-annoksissa. Kalastamalla särkeä suojellaan järvien planktonia, joka järveen jäädessään pääsee toteuttamaan toimintaansa hiilinieluna. Muutenkin suositaan paikallisilta tuottajilta hankittua lähiruokaa, minimoidaan kaikenlainen hävikki ja annokset valmistetaan alusta asti itse aina, kun mahdollista.
Varustamoliiketoiminta hyvin säädeltyä (mm. rikkidirektiivi). Sisävesillä käytetään kevytmoottoriöljyä, eikä jätevesiä lasketa vesistöön.
Tutustu
Lusto – Suomen Metsämuseo
Lustoon pääsee junalla, seisake sijaitsee vain n. 100 m:n päässä museon sisäänkäynnistä. 2018 Lusto otti käyttöön oman aurinkosähkövoimalan. Voimalan 250 aurinkopaneelista saatava huipputeho on yhteensä 68 kWp, joka mahdollistaa noin 10 %:n vuotuisen omavaraisuusasteen sähköntuotannossa. Voimala hyödyntää uusinta älytekniikkaa, joka optimoi ja seuraa energiantuotantoa paneelikohtaisesti sekä parantaa järjestelmän paloturvallisuutta.
Energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota myös säätämällä kiinteistötekniikkaa. Lämmityksessä Lusto käyttää paikallisen aluelämpöyrityksen tuottamaa uusiutuvaa bioenergiaa. Lisäksi jätteiden lajittelu on museossa kattavaa ja kierrätys tehokasta.
Ympäristöajattelu ja kestävä kehitys ovat mukana myös museon koululaistyöpajoissa. Museokauppa Luston Puodissa on myynnissä metsään liittyviä, pääosin kotimaisia laatutuotteita. Tuotevalintaa tehdään ympäristönäkökulmat ja kotimaisuus huomioiden.
Tutustu