Turandot
Giacomo Puccini
Early bird -jatkot -5 %
Ennakkoetu kesän 2025 oopperalipuista jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. Osta liput -5 % etuhintaan nyt! Etuhintaiset liput löytyvät verkkokaupasta nimellä ”ennakkohinta jatko”.
”Nyt kannattaa lähteä Savonlinnaan, jos maailmanluokan laulutaide kiinnostaa. Tenori Amadi Lagha nimittäin tykittää Puccinin Turandotissa Calafin roolin niin, että harvoin moista kuulee ainakaan Suomen oopperalavoilla”, kirjoitti Helsingin Sanomat 2018, ja nyt tätä upeutta on luvassa uudelleen. Prinsessa Turandot on Ewa Płonka, konserttipianistista oopperanäyttämöille lähes yhdessä yössä noussut laulaja, jota kutsuvat nyt maailman suuret oopperatalot.
Jos elämässä aikoo kuunnella vain yhden ooppera-aarian, kannattaa valita paras: Nessun dorma (“Kukaan ei nuku”). Se on laulajalleen voimannäyte ja kuulijalle juovuttavaa hunajaa. Se on myös erinomainen syy nähdä Turandot, vaikka tässä rakkauden klassikossa syitä on paljon muitakin.
”Savonlinnan Oopperajuhlien produktio Puccinin Turandotista on epäilyksettä yksi upeimmista näkemistäni oopperoista.”
Turun Sanomat 14.7.2004
Turandot on ooppera täynnä draamaa, mutta se päättyy silti onnellisesti. Se muistuttaa, että rakkaus voi murtaa suojamuurit ja voittaa pelon. Ohjaaja Pet Halmenin henkilöohjaus on väkevää, ja Puccinin musiikki tavattoman suurta ja kaunista.
Oopperajuhlien Turandotissa on lisäksi ainutlaatuinen kerroksensa. Teos jäi nimittäin säveltäjä Puccinin viimeiseksi, kun hän menehtyi sävellystyön lopulla 1924. Ohjaaja Halmen on tuonut kuolemansairaan Puccinin taitavasti osaksi tämän omaa oopperaa: Tajunnan jo hämärtyessä säveltäjämestari hourii ja sekoittaa oman elämänsä Turandotin tarinaan.
Turandotin ympärillä on käytä viime vuosina paljon keskustelua orientalismista ja kulttuurisesta omimisesta. Se on aikansa kuva, syntynyt menneeseen Eurooppaan. Aikakaudelle tyypillisesti Puccini aidosti ihaili eksoottista itää ja jäljitteli idän kauneutta. Tätä Turandotia voikin katsoa elämästään tiliä tekevän Puccinin silmin.