Olavinlinna
Olavinlinna on historiansa aikana toiminut sekä ruotsalaisten että venäläisten rajalinnoituksena. Vallanvaihdokset ovat antaneet Olavinlinnalle oman leimansa, joka yhä on nähtävissä linnan moni-ilmeisessä arkkitehtuurissa.
Kun Pyhän Olavin linnaa vuonna 1475 alettiin rakentaa, päätti linnan perustaja, tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott rakennuttaa mahtavan linnoituksen strategisesti tärkeän Savon alueen turvaksi. Linnan tehtävänä oli torjua idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja täten varmistaa Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla. Olavinlinnan historia onkin sekoitus keskiajan miekan kalsketta, tykin jylinää ja arkisia askareita linnan jykevien muurien suojissa.
Suurten restaurointitöiden jälkeen vuonna 1975 Olavinlinna avasi entisöidyt tilansa museokävijöille ja nykyään Olavinlinna on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Yleisötapahtumia ja opastettuja linnakierroksia järjestetään useilla eri kielillä niin kesällä kuin talvellakin. Linnan juhlatilat ovat vuokrattavissa ja toimivat monien erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Tilaisuuksien ravintolapalveluista huolehtii Osuuskauppa Suur-Savo. Olavinlinna on Savonlinnan kaupungin tärkein matkailukohde, jossa käy vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Ensimmäiset oopperajuhlat järjestettiin Olavinlinnassa kesällä 1912. Kun maailmalla mainetta niittänyt taiteilija Aino Ackté kävi 1907 Olavinlinnassa järjestetyssä isänmaallisessa juhlatilaisuudessa, hän oivalsi heti kuinka verrattomat puitteet vuonna 1475 rakennettu linna tarjoaisi oopperajuhlille. ”Yliluonnollisen ihanan järvimaiseman” keskellä kohoava romanttinen linna vetoaisi hänen mielestään keneen tahansa ja olisi siksi ihanteellinen näyttämö kukoistukseen puhkeamassa olleen Suomen säveltaiteen esittelemiseksi. Nykyään Olavinlinnan katsomo on katettu ja istumapaikkoja on 2264 kpl.
Lue lisää Olavinlinnasta Kansallismuseon sivuilla
Tee virtuaalikierros linnassa
Olavinlinnan katsomokartta