Kategoriat Virittäydy

Oopperakokemuksen mukavuutta on helppo parantaa: Valitse vain sopivat kengät

Oopperaesityksen seuraaminen keskiajalla rakennetussa Olavinlinnassa on monelle ainutlaatuinen kokemus, jota halutaan kunnioittaa hienolla asuvalinnalla. Kokonaisuus täydennetään tietysti asuun sopivalla kenkäparilla, mutta linnan epätasaisia käytäviä ja jyrkkiä portaita kulkiessa nämä kengät voivat osoittautua joko siunaukseksi tai kiroukseksi: näyttävät korkokengät voivat tuntua täydelliseltä valinnalta tyylikästä ooppera asua ajatellen, mutta tennarit valinnut oopperavieras on todennäköisemmin korkokenkäkäyttäjää tyytyväisempi esityksen päätyttyä. Oopperajuhlilla ei ole pukukoodia, joten kaikenlaiset asut ovat tervetulleita Olavinlinnaan. Tänäkin kesänä Oopperajuhlien vierailla on nähty paljon erityylisiä ja -korkuisia kenkiä, jotka ovat kaikki sopineet Oopperajuhlien vapauden ja luovuuden sallivaan pukeutumistyyliin täydellisesti.


Espoosta ensimmäistä kertaa Oopperajuhlille saapunut Tiia on valinnut mekkonsa kaveriksi näyttävät ja erittäin elegantit korkokengät. Tiia kertoo, että hän on tullut viettämään syntymäpäiväänsä Olavinlinnaan. Vaikka matka linnaan hiekkateitä ja mukulakiviä pitkin onkin osoittautunut hieman haastavaksi, Tiia uskoo pärjäävänsä Olavinlinnassa ongelmitta. Tiian mukana Aida-oopperaa seuraamaan tullut Jukka on vieraillut Oopperajuhlilla aikaisemmin ja on täten tietoinen linnan haastavista liikkumisolosuhteista. Jukalla on jalassaan tyylikkäät mustat loaferit ja hän on valmis tarjoamaan Tiialle auttavan käsipuolensa, jos sellaiselle on tarvetta.

 


Hyvinkäältä Savonlinnaan matkanneet Asko ja Gloria ovat kumpikin lähteneet liikenteeseen mukavan kesäisissä asuissa. He kertovat, että vaikka ovatkin matkalla tämän kesän ensimmäiseen oopperaan, on Olavinlinnassa tultu käytyä monta kertaa aiemminkin. Kokemus näkyy myös heidän kenkävalinnoissaan, sillä molemmilla on jalassa tasapohjaiset kengät, joilla on varmasti helppo liikkua linnassa. Glorian kenkää koristaa kaunis pitsikuvio, joka osoittaa hienosti, että myös matalakorkoiset kengät voivat tuoda iloa ja tyyliä asukokonaisuuteen.

Oopperavieraiden monipuoliset kenkävalinnat osoittavat sen, että yhtä oikeanlaista pukeutumistyyliä Oopperajuhlille ei ole olemassa, vaan kaikenlaiset asut ovat tervetulleita Olavinlinnaan.


Myös kotimainen design on edustettuna oopperavieraiden jaloissa, ja Tallisaareen johtavalla sillalla moni katse kääntyykin ihastelemaan Minna Parikan suunnittelemia korkokenkiä. Näillä kengillä kävelee niiden suunnittelijan kaima, Eurajoelta ensimmäistä kertaa Oopperajuhlille saapuva Minna. Minna kertoo, että vaikka Oopperajuhlien verkkosivuilla informoitiinkin Olavinlinnan kivilattioiden epätasaisuudesta, ei hän voinut vastustaa näiden suloisten kenkien käyttämistä. Onneksi Minnalla on käsipuolessaan Mika, joka on tasapohjaisissa nauhakengissään oivallinen tuki ja turva linnassa liikkumista ajatellen.

 


Oopperajuhlat on uusi kokemus myös Siljalle ja Juholle, jotka ovat matkanneet Savonlinnaan Tampereelta. Huhut Olavinlinnan mukulakivikäytävistä ja jyrkistä portaista ovat kiirineet Pirkanmaalle asti: Silja ja Juho kertovat kuulleensa varoituksia linnan hankalista kävelyolosuhteista ja ne vaikuttivat kummankin kenkävalintaan. Tennarit ovat osa monen suomalaisen kesävaatetusta ja ne sopivat oivallisesti myös oopperaan. Nämä kengät takaavat mukavan oopperakokemuksen alusta loppuun.

Oopperavieraiden monipuoliset kenkävalinnat osoittavat sen, että yhtä oikeanlaista pukeutumistyyliä Oopperajuhlille ei ole olemassa, vaan kaikenlaiset asut ovat tervetulleita Olavinlinnaan. Me Oopperajuhlilla haluamme, että kaikki vieraamme viihtyvät oopperassa ja että kaikki tuntevat olonsa mukavaksi valitsemassaan asussa. Ilmaise siis vapaasti itseäsi vaatteiden kautta ja nauti historiallisen linnan ja oopperan taianomaisesta yhdistelmästä! Lopuksi vielä pieni vinkki korkokenkien käyttäjille: Oopperasta on aina mukavampi nauttia porukassa, ja mukaan otettu kaveri toimii myös loistavana tukena linnassa liikkuessa!

Teksti:
Iiris Kontinen / SOJ lehdistö- ja PR-toimisto