Kategoriat Virittäydy

Olavinlinna, oopperan ainutlaatuinen näyttämö

Olavinlinna on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista Pohjoismaissa ja arvokas suojelukohde. Oopperajuhlien miljöönä se on upea, ainutlaatuinen – ja hyvin haastava. 

Oopperajuhlat rakennetaan joka kesä uudelleen, sillä Olavinlinnassa ei ole juhlia varten säilytystiloja tai pysyviä rakenteita. Lastaus tapahtuu kirjaimellisesti laiturilta, koska tekniikka ja lavasteet on tuotava linnaan virran yli lautalla.  

Teatteritaloista poiketen Olavinlinnassa ei ole näyttämökoneistoa, vaan lähes kaikki tehdään manuaalisesti. Esiintyjien pukuhuoneet ja maskitilat sijaitsevat linnan sokkeloissa tai teltoissa pihalla. Portaita on paljon. Oopperavieraana taas on oltava varovainen erityisesti linnan epätasaisilla kivikäytävillä.  

”Olavinlinna on logistisesti vaikea tila, joka vaatii tarkkaa suunnittelutyötä”, sanoo tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen. Tai oikeastaan hän sanoo ”logistinen helvetti”, mutta lisää samaan hengenvetoon myös sanan ”maaginen”, sillä sitäkin Olavinlinna on: ”Kaikista vaikeuksista huolimatta linnassa on mahdollista saada aikaan maagisia, kansainvälisesti korkeatasoisia oopperaesityksiä. Se vaatii sopeutumista niin yleisöltä kuin tekijöiltäänkin.” 

Olavinlinna on museo  

Maailman pohjoisin meidän päiviimme säilynyt keskiaikainen linna on korvaamatonta kulttuuriperintöä ja museo. ”Vuosisadat Ruotsi-Suomen ja Venäjän rajaseudulla ovat kerrostaneet linnasta sellaisen kuin se tänään on, ja tämän haluamme säilyttää tuleville sukupolville”, sanoo Olavinlinnan intendentti Jouni Marjamäki Suomen kansallismuseosta, joka on osa Museovirastoa.  

Oopperajuhlien käytössä osa linnasta on vain kesä- ja heinäkuun ajan, ja festivaali on aina toteutettava linnaa kunnioittaen. Vaikka uusittu katsomo ja sitä suojaava katos ovat lisänneet mukavuutta, katsomo on silti ulkotilaa. Siellä ei ole ilmastointia, ja olosuhteet elävät sään mukana. Se on osa kesätapahtuman vetovoimaa.  

Hyvissä ajoin Olavinlinnaan 

Esitykseen saapumiseen kannattaa varata aikaa. Jonoja muodostuu helposti, koska linnaan johtaa vain yksi, kapea reitti. Lisäksi kävelymatka rannasta on yllättävän pitkä läpi Tallisaaren ja ponttonisiltaa pitkin. Portit avataan klo 18, jolloin avautuvat myös linnan tarjoilupisteet. 

Olavinlinnan kulkureittejä on parannettu vuosien varrella, mutta kokonaan esteettömäksi suojeltua museolinnaa ei voida muokata. ”Kaikki mikä puretaan, menetetään ikiajoiksi”, Jouni Marjamäki muistuttaa. Tarvitaan toisenlaisia ratkaisuja: Oopperajuhlien henkilökunta kuljettaa pyörätuolilla liikkuvat asiakkaat katsomoon, ja siksi pyörätuolipaikat ja avustajien liput varataan vain juhlien omasta lipunmyynnistä. 

Ennakointi kannattaa väliajalla 

Puolen tunnin mittainen väliaika linnassa on ruuhkainen. Lyhyempi se ei voi olla, jotta katsomosta ehtii virkistäytymään tai vessaan. Useimpien oopperoiden kohdalla väliaikaa ei voida pidentääkään, sillä vastaan tulevat esiintyjien työaikakysymykset. 

Ravintolajohtaja Ulla Myllymäki kannustaa tilaamaan väliajan tarjoilut etukäteen. Silloin ne voidaan kattaa tilaan, johon on lyhin matka omalta istumapaikalta katsomossa. Uuttakin on luvassa: tarjoilupisteet cocktaileille ja paikallisille pikkusyötäville. Linnan yläterassin samppanjabaarista taas avautuu upea näköala yli Saimaan. Myllymäeltä kysytään monesti astioista. ”Lasit ja posliinit olisivat vaaraksi linnan kiveyksillä, mutta kesällä 2024 kertakäyttöastiat vaihtuvat pestäviin ja kierrätettäviin.”  

Olavinlinna on erottamaton osa Oopperajuhlien henkeä. Epäkäytännöllinen, ehkä. Ja juuri siksi niin lumoava.  

Olavinlinnaa hallinnoivat Senaatti-kiinteistöt ja Museovirasto. Linnan nähtävyyskohde- ja museotoimintaa hoitaa Suomen kansallismuseo. 

Lue lisää oopperajuhlat.fi/olavinlinna.