Kategoriat Virittäydy

Lähialueen antimia ja uusia innovaatioita – Vastuullisuus on näkyvä osa Olavinlinnan ravintolapalveluiden toimintaa 

Savonlinnan Oopperajuhlat tuo Olavinlinnaan joka ilta keskimäärin 2000 asiakasta ja kokonaismäärä koko festivaalin aikana on noin 65 000 vierasta. Moni hyödyntää oopperavierailun aikana linnan ravintolapalveluita ja Olavinlinnan ravintolat haluavat, että heidän tarjoilunsa ovat sekä maukkaita että vastuullisesti tuotettuja. 

Lähialueella tuotetut raaka-aineet ovat hyvin edustettuna ravintolan ruokalistalla. Keittiöpäällikkö Pinja Tiainen mainitsee muun muassa Kala Kutvosen muikut, Hovimäen mansikat, Putkisalon kartanon palvilampaan sekä paikallisen leipomo Herkkupekan leivokset ja käsin tehdyt konvehdit. Lisäksi myös aition asiakkaille tarjoiltava savolainen tapas-lautanen on lakkahilloa lukuun ottamatta koottu täysin lähituottajien antimista. 

pelastetaan maailma yksi muki kerrallaan

Keskiaikainen linna tarjoaa omat haasteensa ravintolan käyttämille astioille. ”Linnan logistiikka ei mahdollista juomatarjoilussa lasien käyttöä illan aikana ja kivilattialle rikkoutunut lasi on myös suuri turvallisuusriski”, Olavinlinnan ravintoloiden ravintolapäällikkö Ulla-Maija Myllymäki kertoo. ”Linnassa on ollut väliajalla käytössä kertakäyttöastiat ja roskan määrää illan pääteeksi voi vain arvailla. Myös asiakkaiden kriittisyys kertakäyttöastioita kohtaan on ymmärrettävästi noussut vuosi vuodelta. Onneksi muuttuvat ajat luovat uusia ja kestävämpiä käytäntöjä sekä synnyttävät uusia liikeideoita.”

Yksi tällainen innovaatio on Olavinlinnassa tänä kesänä käytössä olevat pestävät ja uudelleenkäytettävät GreenCup-mukit ja -kuohuviinilasit. GreenCup on Suomen johtava pestävien tapahtumamukien toimittaja, joka myy sekä vuokraa tapahtumille räätälöityjä mukeja.  

kohti vastuullisempaa matkailua

Vastuullisen toiminnan kehittäminen on tärkeää Savonlinnan Oopperajuhlille, joten on hienoa, että myös Olavinlinnassa toimivilla ravintolapalveluilla on sama päämäärä. Savonlinnan Oopperajuhlille ja Olavinlinnan ravintoloille on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Merkin myötä molemmat toimijat ovat sitoutuneet matkailualan valtakunnallisiin kestävän matkailun periaatteisiin, joissa mainitaan muun muassa reilu yhteistyö, tasa-arvon edistäminen sekä ilmastovaikutusten huomioiminen. Oopperajuhlille myönnettiin viime vuonna myös Ekokompassi-sertifikaatti, mikä kertoo siitä, että organisaation ympäristötyö on oikeassa kurssissa. 

Tutustu Oopperajuhlien vastuullisuuteen lisää tästä.