Kategoriat Uutiset

Savonlinnan Oopperajuhlat 2024 päättyi valtaviin suosionosoituksiin – Kaija Saariahon Adriana Mater oli nykyoopperan tunteikas voimannäyte

Rodula Gaitanoun ja Alice Nellisin uutuusohjaukset Nabuccosta ja Myydystä morsiamesta uudistivat traditiota ja toivat klassikko-oopperoihin vahvan aikalaisnäkökulman.

Kesän 2024 Oopperajuhlille osallistui noin 61 000 kävijää. Euromääräinen lipunmyynti ja myytyjen lippujen määrä kasvoivat hiukan edellisestä vuodesta. Festivaalin aikana Olavinlinnassa ja sen ympäristössä nähtiin 85 esitystä, konserttia ja ilmaistapahtumaa.

Korkeatasoiset solistit keräsivät kiitosta – Nabuccolla yli 17 000 katsojaa

Yleisömäärässä ja sosiaalisen median palautteissa kesän 2024 suosikki oli Verdin Nabucco. ”Uusi tuotantomme hurmasi ja synnytti monipuolista keskustelua. Yleisö oli kokemuksesta selvästi innoissaan. Erityisesti palautteissa korostuivat suuret kuorokohtaukset, visuaalisuus ja Rodula Gaitanoun ohjaus, joka kommentoi koskettavasti aikamme suurinta uhkaa ihmiskunnalle, ilmastonmuutosta”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. Nabucco on yli 17 000 katsojallaan yksi Oopperajuhlien kaikkien aikojen eniten yleisöä keränneistä tuotannoista.

Yleisön ja median huomion kiinnittivät erityisesti kesän solistivalinnat. Nabuccossa kehuja keräsivät Abigaillen roolissa debytoinut sopraano Marigona Qerkezi ja Zaccarian roolissa esiintynyt Mika Kares. Sopraano Karita Mattila teki odotetun oopperadebyytin Lohengrinin Ortrudin roolissa. ”Mattila on tähtikarismallaan varmasti tämän kesän Lohengrin-esitysten suurin vetonaula, mutta hänen lisäkseen laulajakaartista voi seurata ilolla tämän hetken suomalaisen laulajakunnan korkeaa tasoa kansainvälisten vieraiden ohella”, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung ylisti Savonlinnan Oopperajuhlien poikkeuksellisen korkeatasoisia solisteja ja nosti esiin Tuomas Katajalan Lohengrinin nimiroolissa. Don Giovannissa kiitosta saivat nimihahmon esittäjien Yuriy Yurchukin ja Waltteri Torikan ohella vahvat suomalaiset naislaulajat Iris Candelaria, Marjukka Tepponen, Johanna Nylund, Sonja Herranen ja Annika Leino.

Vierailijat tärkeä osa rikasta ohjelmistoa

Kaija Saariahon vuonna 2006 kantaesitetty Adriana Mater oli ensimmäinen Saariahon oopperan esitys Olavinlinnassa. ”Vuoden pysäyttävimmäksi” ja ”elämää suuremmaksi” oopperakokemukseksi mainittu Norlannin oopperan tuotanto oli arvostelumenestys ja keräsi kesän voimakkaimmat suosionosoitukset.

Adriana Mater jatkoi Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistopolitiikkaa, jossa klassikoiden rinnalla esitetään uutta ja kotimaista oopperaa. Vuonna 2023 Olavinlinnassa nähtiin Suomen kantaesityksenä Outi Tarkiaisen teos A Room of One’s Own. Kesällä 2025 luvassa on uusi tulkinta Joonas Kokkosen Viimeisistä kiusauksista.

Norlannin oopperan lisäksi kesän 2024 festivaalilla vieraili Prahan kansallisooppera. Olavinlinnassa vietettiin tšekkiläisen klassisen musiikin juhlaviikkoa kansallissäveltäjä Bedřich Smetanan syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Vierailuohjelmassa oli ikivihreä Myyty morsian -ooppera Alice Nellisin perinteitä uudistavana, akrobaattisena ohjauksena sekä suuri tšekkiläinen oopperakonsertti solisteinaan Prahan kansallisoopperan laulajat ja Karita Mattila. Konsertissa Mattila lauloi Leoš Janáčekin Jenůfa-oopperan Kostelnička Buryjovkan roolissa ensimmäistä kertaa Suomessa.

Oopperaesitysten lomassa Olavinlinnassa konsertoi pianovirtuoosi Peter Bence, joka villitsi yleisön riehaikkailla sovituksillaan rock-hiteistä. Festivaalin lopulla juhlistettiin myös Waltteri Torikan 40-vuotisjuhlaa ja 15-vuotista taiteilijauraa konsertissa Kuopion kaupunginorkesterin kanssa.

Ainutlaatuinen elämys – ulkomaalaisten vieraiden määrä kasvussa

Asiakaspalautteen perusteella Savonlinnan Oopperajuhlat on kävijöilleen kesän kohokohtia ja kokemuksena ainutlaatuinen. Monipuolinen ja kansainvälinen ohjelmisto innosti yleisöä Olavinlinnaan niin ulkomailta kuin ympäri Suomen.

”Suositteluhalukkuutta ja asiakastyytyväisyyttä mittaava ns. NPS-arvo oli tänäkin vuonna erinomainen eli noin 80. Yli yhdeksän kymmenestä kertoo myös palaavansa juhlille tulevaisuudessa, mikä kuvaa kokemuksen laatua”, kertoo kaupallinen johtaja Mika Nevalainen.

Ensikertalaisia oopperajuhlayleisöstä oli noin 17 %. Ulkomaisten vieraiden osuus oli noin 10 % kaikista lipun ostaneista ja kasvua edellisestä vuodesta oli 20 %. Eniten Oopperajuhlille matkustetaan Pohjoismaista, Saksasta, Iso-Britanniasta ja Sveitsistä. Festivaalin tulovaikutuksen arvio Etelä-Savon talousalueelle valmistuu alkusyksystä.

Euromääräinen lipunmyynti kasvoi noin 3 % edelliseen vuoteen nähden, mutta inflaatiosta johtuvat kulut nousivat tätäkin enemmän samalla kun valtion ja kaupungin tukea leikattiin vuonna 2024. ”Vaikka Oopperajuhlien lipunmyynti kehittyy suotuisaan suuntaan, tulevaisuuden näkymät ovat haastavat julkisen tuen leikkausten ja jatkuvasti kasvavien kulupaineiden vuoksi. Oopperajuhlien omarahoitusosuus on jo lähes 90 % budjetista”, toteaa Ville Matvejeff.

Kesän 2025 liput myynnissä – 550-vuotiasta Olavinlinnaa juhlitaan kantaesityksellä

Ensi kesänä 2025 juhlitaan 550-vuotiasta Olavinlinnaa, maailman pohjoisinta meidän päiviimme säilynyttä keskiaikaista linnaa. Ohjelmistossa on suuria klassikoita ja Oopperajuhlien rakastettuja tuotantoja eri vuosikymmeniltä: Viimeiset kiusaukset, Boris Godunov, Macbeth ja Turandot.

Maailman huipulta vierailevat mm. oopperalaulajat Ludovic Tézier, Saioa Hernàndez ja Ewa Płonka, ja Boris Godunovin pääroolissa debytoi Mika Kares kapellimestarinaan Dima Slobodeniouk. Vierailevat ryhmät Festival Perelada Kataloniasta ja Helsingin Barokkiorkesteri tuovat linnaan Henry Purcellin Fairy Queenin (1692) ja Michelangelo Falvettin Il diluvio universalen (1682) – vanhinta koskaan Oopperajuhlilla esitettyä musiikkia. Mikko Kouki debytoi Viimeiset kiusaukset –tuotannon ohjaajana.

Historiallisen oopperakesän avaa Olavinlinnan juhlakonsertti, jossa kantaesityksensä saa Antti Auvisen uusi tilausteos, ja rakastettu Aulis Sallisen Olavinlinnasta kertova teos Linna vedessä palaa ohjelmistoon.

Kesän 2025 lipunmyynti on käynnistynyt vilkkaana. 30.9.2024 asti lipuista saa 10 prosentin ennakkovaraajan edun.