Kategoriat Uutiset

“Kulttuuri yhdistää minua läheisteni kanssa”

“Minusta ooppera kuuluu kaikille ja uskon, että kun kerran sitä kokeilee niin siihen ihastuu”, sanoo Johanna Lamminen.

Hän johtaa neljättä vuotta Oopperajuhlien kannatusyhdistyksen valtuustoa eli toimii puheenjohtajana festivaaliorganisaation korkeimmassa elimessä, joka mm. valitsee Oopperajuhlien hallituksen ja käsittelee pitkän tähtäimen suunnitelmat.

Valtuusto on monialainen joukko eri alojen osaajia kulttuurin, talouselämän ja politiikan alueilta.

“On tärkeää, että edustettuina ovat kaikki sidosryhmät. Näin varmistamme sen, että meillä on jatkuva vuoropuhelu tärkeiden tahojen kanssa. On hyvä todellakin kuulla monenlaisia mielipiteitä, kun kehitämme yhdessä Oopperajuhlia”, hän tähdentää.

“Näen myös, että valtuuston jäseninä olemme festivaalin lähettiläitä.”

“Oopperajuhlien taloudesta merkittävin osa tulee lipputuloista, mikä edellyttää sitä, että meidän tulee joka kesä pystyä varmistamaan uutuuksia, klassikoita ja aina jotain yllätystä. Vain tämä jatkuva kehitys takaa sen, että pystymme olemaan aina kiinnostava festivaali.”

 

Tekniikan tohtori Johanna Lamminen valittiin puheenjohtajaksi päivätyönsä ja harrastuneisuutensa vuoksi. Hän on pohjoismaisen energiayhtiön Gasumin toimitusjohtaja, ja Gasum taas on Oopperajuhlien yrityskumppani usean vuoden ajalta. Energiayhtiöllä ja oopperafestivaalilla on yhteinen arvomaailma:

“Pyrimme kumpikin edistämään puhtaampaa huomista. Oopperajuhlat toimii kansainvälisestikin ainutlaatuisen kirkkaan Saimaan luonnon keskellä. Puhtaamman ympäristön turvaamiseksi ja kehittämiseksi tarvitaan monimuotoista yhteistyötä”, Johanna Lamminen perustelee.

“Lisäksi tavoittelemme molemmat kansainvälistä kasvua. Gasumilla olemme ylpeitä voidessamme edistää suomalaisten nuorten lahjakkuuksien kehitystä ja kansainvälistymistä”, hän viittaa Oopperajuhlien tarjoamiin esiintymismahdollisuuksiin nuorille kotimaisille laulajille, joita Gasum on mukana tukemassa.

Ooppera on kuulunut Johanna Lammisen kesiin aina siitä asti, kun mummo, innokas kuoroihminen, otti Johannan mukaan kirkkokuoron retkelle Savonlinnaan.

“Muistan, kuinka silloin olimme molemmat hyvin haltioissamme ja juhlista riitti meille yhteistä tarinaa pitkään. Silloin olimme katsomassa Taikahuilua. On tärkeää, että Oopperajuhlilla ohjelmistoon kuuluu aina tuttuja klassikoita, joita voimme käydä kuuntelemassa aina vaan uudelleen.”

Sittemmin oopperakokemuksia on kertynyt monia. Valtuuston puheenjohtaja ei seuraa esityksiä vain kesäisin, vaan käy oopperassa aina, kun kalenteri sallii. Myös matkoilla katsastetaan paikallinen ohjelmisto.

“Oopperassa yllätyn kerta toisensa jälkeen siitä, että yli sata vuotta vanhat tarinat voivat edelleen kuvastaa nykyaikaa. Ihmiset ovat samanlaisia ja rakkaus yhtä koskettavaa.”

Lammisen perheessä Oopperajuhlien odottaminen alkaa jo keväällä. Esitysten rinnalla hyvään vierailuun kuuluvat yhteiset hetket, Savonlinnan välitön ja kiireetön ilmapiiri sekä maisemat. Kulttuuri on paitsi hyvinvointia ja rentoutumista, myös tapa yhdessäoloon.

“Kulttuuri yhdistää minua läheisteni kanssa. Nautin suunnattomasti niistä hetkistä, kun perheeni kanssa olemme yhdessä liikkeellä”, Johanna Lamminen sanoo.

Tätä Johanna Lamminen haluaa vaalia myös valtuuston puheenjohtajana:

“Oopperajuhlat on osa kansallista perintöämme, ja meidän tulee varmistaa, että näissä upeissa puitteissa kuullaan oopperaa ikuisesti. Sillä ikuista tämä musiikki on.”

Juttu on julkaistu vuoden 2019 Oopperajuhlien lehdessä.

Teksti:
Johanna Järventaus

Kuva:
Gasum