Kategoriat Virittäydy

Koukussa oopperaan Olavinlinnassa

”Olavinlinnassa syntyy illuusio, jota emme halua rikkoa”, sanovat Jussi Huttunen ja Elise Usvalaakso. Jos perheen karkeakarvaisen kettuterrierin nimi on Aida ja sen pennut ovat Tosca, Turandot, Nabucco, Carmen ja Rigoletto, sopii olettaa, että ooppera on isäntäväelle tärkeä. Koirat on nimetty Oopperajuhlilla esitettyjen teosten mukaan, sillä ooppera on pariskunnan mielestä parhaimmillaan Savonlinnassa.  

Jussi Huttusen tie oopperan pariin alkoi 13-vuotiaana juhlaohjelmien myyjänä. Seuraava askel veikin jo näyttämölle, kun hän peri Savonlinnasta pois muuttaneen veljensä roolipuvun ja otti tämän paikan Don Carlosin sotilaana. Elisen kohdalle osui 1980-luvun puolivälissä Oopperajuhlien hallitukseen tuolloin kuulunut tuttava, jolla oli tapana tutustuttaa nuoria ihmisiä näytöksiin saamillaan vapaalipuilla. Yksi kerta riitti. ”Olin aivan haltioissani. Tunnelma ja estetiikka, kokonaisuus oli niin upea! Jäin heti koukkuun.” Sen jälkeen pariskunta on käynyt juhlilla joka vuosi. 

Oopperassa molemmille on tärkeätä visuaalinen näyttävyys ja suuret kuorokohtaukset. Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset on yksi Jussi Huttusen suosikeista: ”Kuoro on siinä aivan mahtava, siitä nousee iho kananlihalle. Lavalla on iso tiimi, joka toimii valtavan hyvin yhteen. Se on vaikuttavaa.” Pariskunnasta kumpikaan ei itse harrasta musiikkia, rakkaus oopperaan on syttynyt elämyksestä.

Huttunen ja Usvalaakso ovat Savonlinnan Oopperajuhlien kannatusyhdistys jäseniä ja pääsevät siksi varaamaan lippuja jo ennen kuin ne tulevat yleiseen myyntiin. Jäsenet saavat myös käsiohjelmat maksutta.

Kansainvälistä kuhinaa

Oopperajuhlien aikaan Savonlinna muuttuu kuhisevaksi, monikieliseksi metropoliksi. ”Koko maailma tuntuu tulevan tänne. Jos emme ole menossa oopperaan, saatamme lähteä rantatielle kävelylle aistimaan kaupungin tunnelmaa ja katsomaan näytöksiin kulkevia ihmisiä. Vesillä ollessakin voi kuulla aarioita!” Kesän odotus alkaa seuraamalla tiiviisti paikallislehden uutisointia Oopperajuhlien rakentumisesta. ”Taustoituksella on suuri merkitys, ja tulevia näytöksiä on mukava odottaa, kun lehdessä kerrotaan pitkin kevättä, mitä linnassa on meneillään.”

Huttunen ja Usvalaakso ovat Savonlinnan Oopperajuhlien kannatusyhdistyksen jäseniä ja pääsevät siksi varaamaan lippuja jo ennen kuin ne tulevat yleiseen myyntiin. Teosesittelyjä ennen oopperaa Huttunen ja Usvalaakso pitävät aivan ehdottomina. ”Ne ovat älyttömän hyviä, oopperoista saa ihan toisella tavalla irti niiden jälkeen. Olemme suositelleet niitä kaikille tutuille. Sitä paitsi ne ovat jäsenille ilmaisia!” Jäsenet saavat myös käsiohjelmat maksutta.

Carmen

Ooppera on parasta Olavinlinnassa

Pariskunnan tyttäret pääsivät juhlille mukaan varhain. ”Molempien kanssa aloitettiin Taikahuilulla ja molemmista kasvoi oopperafaneja”, Elise Usvalaakso kertoo. Savonlinnan Oopperajuhlia on kiittäminen myös siitä, että pariskunta on tutustunut Apocalypticaan. ”Olavinlinna kruunaa kaikki esitykset!”

Linna onkin suurin tekijä siinä, miksi ooppera on parasta Savonlinnassa. Se luo ainutlaatuisen tunnelman jo ennen oopperaa. ”Olavinlinnaan kävellään kaunista rantatietä pitkin. Sillalla alkaa tuntua tervan tuoksu. Linnan muurit huokuvat historiaa. Ei sellaista voi missään muualla kokea”, sanovat Jussi Huttunen ja Elise Usvalaakso.