Kategoriat Uutiset

Muistamme Matti Ahdetta

Ooppera on intohimoinen taidemuoto. Se on vaativa, täydellisyyttä tavoitteleva, valtavasti työtä sisältävä lukuisten osien summa, joka onnistuessaan on täynnä taikaa. Suomessa ooppera halutaan pitää kaikille kuuluvana ja elävänä. Siksi olemme aina tarvinneet myös tukijoita, tulisieluisia ja näkemyksellisiä ihmisiä uskomaan siihen, mitä ooppera on ja mitä sen toteuttamiseen tarvitaan. Yksi tärkeä itsensä likoon laittanut suomalaisen oopperan vaikuttaja, Matti Ahde, on poissa.

Pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde toimi Savonlinnan Oopperajuhlien valtuustossa 25 vuotta, 1977–2002. Yhtä pitkään hän istui myös Kansallisoopperan hallituksessa, ja hänen roolinsa Helsingin oopperatalon rakentamisessa oli aivan keskeinen.

Helsingin Sanomien (20.12.2019) mukaan Ahde kutsui oopperaharrastustaan hullutukseksi. Me kutsumme sitä rakkaudeksi.

Lämpimästi kiittäen.