Kategoriat Klubi

Kannatusyhdistyksen jäsenille räätälöityjä oopperamatkoja

Kannatusyhdistyksen yhtenä jäsenetuna on ollut mahdollisuus osallistua (avec) ulkomaisiin kohteisiin suuntautuville oopperamatkoille.

Kyseisiä matkoja on järjestetty useimmiten vuosittain yksi, muutamana vuonna ulkomaille on menty kahdestikin. Matkojen suunnittelussa ja matkakohteita valittaessa on pyritty liittämään ne osaksi kyseistä oopperajuhlakautta ja mahdollisuuksien mukaan tekemään yhteistyötä sen oopperatalon kanssa, joka samana vuonna on saapunut Savonlinnaan Oopperajuhlien ohjelmistoa täydentämään.

Vierailutalomatkakohteina ovat menneinä vuosina olleet mm. Barcelonan Liceu, Bolgnan Teatro Comunale, Palermon Teatro Massimo, Norjan kuninkaallinen ooppera Oslossa ja Walesin kansallisooppera Cardiffissa. Vuonna 2019 kohteena oli Milanon Teatro alla Scala.

Joskus matkakohteen valinnassa on otettu huomioon kiinnostava produktio merkittävässä oopperatalossa, vaikka juuri kyseisenä vuonna kyseisen organisaation kanssa yhteistyötä ei olla tehtykään. Näin erityisesti silloin, kun tuossa kiinnostavassa produktiossa on ollut mukana joku suomalainen laulaja, kenties sellainen, joka on ollut meille kaikille tuttu myös Olavinlinnan lavalta. Tämänkaltaisilla klubimatkoilla on nähty ja kuultu esim. Juha Uusitalo Hindemithin Cardillac-oopperan nimiroolissa Wienin valtionoopperassa sekä Camilla Nylund ja Jukka Rasilainen Wagnerin Lohengrinissa Dresdenin Semperoperissa.

Kuvassa Lohengrin-oopperan lemmenpari Camilla Nylund (Elsa) ja Klaus Florian Vogt (Lohengrin), jotka kävivät tapaamassa jäseniä esityksen jälkeen Dresdenissä v. 2009.

Lohengrin-oopperan lemmenpari Camilla Nylund (Elsa) ja Klaus Florian Vogt (Lohengrin) klubilaisia tapaamassa esityksen jälkeen Dresdenissä v. 2009.

Vaikka matkan käytännön toteutuksen hoitaakin aina joku valtuutettu matkanjärjestäjä, Savonlinnan Oopperajuhlat on mukana matkan suunnittelussa alusta lähtien hyödyntäen omia yhteyksiään niin oopperataloihin kuin solisteihin ja muihin taiteilijoihin. Matkalla on aina mukana ainakin yksi Oopperajuhlien työntekijä. Useamman kerran myös taiteellinen johtajamme on ehtinyt mukaan osan matkan ajaksi. Hyvällä syyllä voidaankin todeta, että jäsenmatkat useimmiten pystyvät tarjoamaan sellaisen ohjelmasisällön, jota muiden matkanjärjestäjien oopperamatkoilta ei löydy. Nämä matkat räätälöidään ainutlaatuisiksi; vain jäsenille, heidän toiveensa huomioiden.

Jokaisen matkan pääkohteena on luonnollisesti oopperatalo ja siellä yhden tai kahden oopperaesityksen nauttiminen. Mutta tokihan matkaohjelmaan muitakin nautintoja mahtuu: Erilaisia kulttuurikohteita ja yhteisiä maittavia ruokahetkiä, joissa pyritään maistelemaan kunkin maan ja kaupungin parhaita herkkuja!

Matkan kesto on useimmiten ns. pitkän viikonlopun mittainen, torstaista sunnuntaihin. Jos oopperaesitykset jäävät yhteen, matkaohjelmaan liitetään esim. konsertti ja muu aktiviteetti vaihtelee matkakohteen tarjonnan mukaan. Pääosin ryhmä on yhdessä, mutta ainakin yksi vapaa iltapäivä vaikkapa ostosten tekoa varten kuuluu normaalimatkan sisältöön.

oopperamatkat tähän mennessä:

Matkakohde                                             Ooppera

2004

Tallinna/Riika                                           Steiner: Kosijat ja Eespere: Herkuttelijat/Rubinstein: Demoni

2005

Barcelona                                                 Donizetti: Lemmenjuoma

2006

Bologna                                                    Puccini: Tosca

2007

Lontoo                                                      Verdi: Stiffelio, Ravel: Espanjalainen hetki ja Puccini: Gianni Schicchi

2008

Pforzheim/Frankfurt                                Wagner: Lentävä hollantilainen/Verdi: La traviata

Kööpenhamina                                         Verdi: Don Carlos

2009

Palermo                                                    Korngold: Kuollut kaupunki

Dresden                                                    Verdi: La traviata ja Wagner: Lohengrin

2010

Tukholma                                                 Strauss: Lepakko ja Mozart: Figaron häät

Wien                                                         Donizetti: Lemmenjuoma ja Hindemith: Cardillac

2011

Budapest (2 eri ryhmää)                          1. Verdi: Trubaduuri ja Wagner: Parsifal 2. Verdi: Trubaduuri ja Tšaikovski: Jevgeni Onegin

Milano                                                      Rossini: La donna del lago

2012

Nizza-Monaco                                          Verdi: Macbeth

Oslo                                                          Puccini: Madame Butterfly

2014

Cardiff                                                      Verdi: Nabucco

2015

Berliini                                                      Wagner: Tannhäuser

2016

Torino                                                       Donizetti: Lucia di Lammermoor

2017

Madrid                                                     Rimski-Korsakov: Kultainen kukko

2019

Milano                                                      Verdi: Rigoletto