Kategoriat Uutiset

Savonlinnan Oopperajuhlat etsii kuoromestaria – festivaalikuoro kiinnostaa nuoria ammattilaisia Suomessa ja ulkomailla

Pitkäaikainen kuoronjohtaja Matti Hyökki on rakentanut ja valmentanut Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa vuodesta 2008. 75-vuotiaan Hyökin kauden päättyessä festivaalille etsitään nyt uutta kuoromestaria. Jopa 80-henkisen kuoron kokoaminen ja valmentaminen kuukauden mittaisille juhlille on iso työ ja merkittävä osa suomalaista ammattimaista kuorokulttuuria. 

Oopperajuhlakuoro tunnetaan musiikillisesta iskukyvystään ja vahvasta läsnäolostaan näyttämöllä. Useimmat sen jäsenistä ovat ammattilaisia tai laulajiksi opiskelevia nuoria Suomesta ja maailmalta. Siksi myös kuoron sointi on raikas.  

”Kansainvälisesti työskentelevien ammattilaulajien osuus hakijoissa on kasvanut, yhdessä lahjakkaiden ammattiin opiskelevien laulajien rinnalla”, kertoo Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Erinomaiset laulajat ovat suoraan yhteydessä kuoron erinomaiseen laululliseen ja taiteelliseen tasoon. Kuoron riveistä on usein noustu niin Timo Mustakallio -laulukilpailuun kuin solistitehtäviinkin Oopperajuhlilla. Kuoron taso on yksi Oopperajuhlien valttikorteista.”  

Kuoronjohtajalle kuuluu taiteellinen ja hallinnollinen kehittäminen  

Laulajat kiinnitetään kuoroon vuodeksi kerrallaan koelaulun kautta. Työ kesäfestivaalilla ei kuitenkaan ole vain kesätyö. Oopperajuhlakuoro harjoittelee nykyisellään myös talvikaudella viikonloppujen mittaisilla harjoitusleireillä.  

“Oopperajuhlakuorossa laulaminen on jotain sellaista mitä on vaikea kuvailla: kun liki 80 laulajaa puhaltaa yhteen hiileen ja muodostaa moniäänisen instrumentin. Kaihoan yhä uudelleen Savonlinnaan kuoron riveihin laulamaan kokeakseni jotain ainutlaatuista, jota vain Savonlinnan Oopperajuhlakuoro voi tarjota”, kertoo vuosina 1996-2004 ja 2016- kuorossa laulanut Riikka Pelo. 

Oopperateoksia on kesästä riippuen kolmesta neljään ja ne on osattava ulkoa, olipa esityskieli mikä vain – usein italia, ranska, saksa, venäjä tai esimerkiksi tšekki. Teosten musiikillisesta valmentamisesta vastaa kuoronjohtaja. 

Uuden kuoromestarin kausi alkaa syksyllä. Hänen vastuullaan on kuoron taiteellinen ja hallinnollinen johtaminen. ”Uudella kuoromestarilla on työskentelyn suunnittelussa sekä kokoonpanon monipuolisessa kehittämisessä erittäin keskeinen rooli”, Ville Matvejeff sanoo. 

Kuoromestarin hakuilmoituksen löydät täältä

Lisätietoja: 

Taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, ville.matvejeff@operafestival.fi 

Head of Marketing Communications Sonja Eiramo, puh. 040-5088828, sonja.eiramo@operafestival.fi