Kategoriat Virittäydy

Gianni Schicchi – eli isä pikkusormen ympärillä

Giacomo Puccinin ainoassa komediassa huumori on juuri niin mustaa kuin voi kuvitella sellaisesta henkilöstä, joka mainitaan myös Danten Jumalaisen näytelmän osassa Helvetti. Hän on Gianni Schicchi.

Gianni Schicchi kutsutaan surutaloon, jossa jälkipolvi suree paljon enemmän testamenttia kuin kuollutta omaistaan. Yksi rahaa haikailleista on Rinuccio, nuorimies, joka tarvitsisi sukulaismiehen perinnön päästäkseen naimisiin Gianni Schicchin tyttären Laurettan kanssa. Testamentti on sotkea nämä tulevaisuuden suunnitelmat.

Mutta kun paikalla on oopperakirjallisuuden rakastettavin veitikka ja häpeämätön petkuttaja Gianni Schicchi, saavat tapahtumat odottamattoman käänteen. Seuraa säätöä, sutinaa, silmänkääntöä ja välistävetoa, sillä mitäpä ei isä tekisi lapsensa onnen eteen – ainakaan sen jälkeen, kun tytär on kietonut tämän pikkusormensa ympärille esittämällä oopperan odotetuimman aarian O mio babbino caro. Siinä Lauretta ensin hellittelee isäänsä rakkaaksi isukiksi, kunnes sitten uhkaa heittäytyä jokeen, ellei saa mitä haluaa. Ja Laurettahan saa.

Gianni Schicchi on oiva lahja isälle.
Osta liput

Jos haluat lukea lisää Gianni Schicchin vanhemmuustaidoista sekä muista oopperakirjallisuuden isistä, lukaise English National Operan kokoama Fathers in Opera täällä

Puccini sävelsi yksiosaisen oopperansa New Yorkin Metropolitaniin 1918. Siitä tuli välittömästi hitti, eikä ihme. Ensi-illan arvostelussa Gianni Schicchiä kutsuttiin ratkiriemukkaaksi ja ilahduttavaksi. Kroatian kansallisteatterin vierailulla Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2022 esityksen ohjaa Metropolitanin pitkäaikainen ohjaajalegenda Fabrizio Melano.