Kategoriat Virittäydy

20 vuotta oopperapäivän avauksia Aarno Cronvallin luotsaamana

Kolmen vuoden tauon jälkeen alkava festivaalikesä on monelle Oopperajuhlien työntekijälle sekä kävijöille merkityksellinen. 20 vuotta oopperapäivän avauksia luotsanneelle Aarno Cronvallille kesä 2022 on erityisen tärkeä, sillä työ päivänavausten ruorissa päättyy. Kahden vuosikymmenen matka on tarjonnut monia mielenkiintoisia kohtaamisia.

Oopperakesä helteisessä Savonlinnassa on alkamaisillaan ja sen myötä paluun tekevät myös oopperapäivän avaukset, joita juontaa tavalliseen tapaan Aarno Cronvall. Toisin kuin itse festivaali, päivänavauksia ei peruttu täysin pandemia-aikana, vaan Cronvall on kumppaneineen järjestänyt avauksia myös kahtena edellisenä kesänä yhteistyössä Savonlinnan kaupungin kanssa. “Savonlinnan ympäristössä asuu paljon tunnettuja taiteilijoita ja monella Oopperajuhlien kanssa pitkään tekemisissä olleella on myös kesäpaikka täällä. Lähistöllä oli siis paljon ihmisiä, jotka olivat valmiita tulemaan vieraiksi ja myös Savonlinnan Musiikkiakatemiasta löytyi taitavia klassisen musiikin osaajia.”, Cronvall kertoo.

Alkava festivaalikesä on monelle Oopperajuhlien työntekijälle merkittävä kolmen vuoden tauon jälkeen. Cronvallille lisäarvoa tuo se, että tänä vuonna tulee täyteen 20 vuotta siitä, kun hän astui päivänavausten peräsimeen. Cronvallin työ päivänavausten parissa tulee päättymään tämän kesän jälkeen, eikä uusi juontaja ole vielä tiedossa. Kahden vuosikymmenen pituinen matka on tarjonnut Cronvallille paljon lämpimiä muistoja ja mielenkiintoisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa.

oopperamatka alkoi ratikasta

Tie Oopperajuhlien lehdistöpäälliköksi ja oopperapäivän avausten juontajaksi ei ole ollut täysin suoraviivainen ja myös sattumalla on ollut osansa asiassa: Kun Cronvallia edeltänyt lehdistöpäällikkö, legendaarinen Erkki Toivanen jätti tehtävänsä ja Oopperajuhlat etsivät hänelle korvaajaa, Cronvall ei edes hakenut kyseistä työpaikkaa. Lopulta silloinen festivaalijohtaja Paavo Suokko ja taiteellinen johtaja Jorma Hynninen soittivat Cronvallille ja kertoivat, että heidän mielestään hän sopisi tehtävään parhaiten: “Seisoin silloin raitiovaunun takasillalla Helsingin Aleksanterinkadulla melko hölmistyneenä ja pyysin päivän miettimisaikaa. Päädyin kuitenkin soittamaan Suokolle takaisin kymmenen minuutin kuluttua ja otin työpaikan ilomielin vastaan”. Cronvallin toimenkuva laajeni vuonna 2003, kun Olli Tuunanen, silloinen aamunavausten jountaja, sai roolin Hoffmannin Kertomusten tuotannosta. Tuunanen oli täten seuraavien kolmen kesän aikana aamuisin harjoituksissa, eikä päässyt juontamaan päivänavauksia, joten juontovastuu siirtyi Cronvallille.

“Ajatus on alun perin ollut se, että tarjotaan tuulahdus oopperan hengestä niille, jotka eivät itse pääse kokemaan oopperaa linnaan. Avaukset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja ne ovat itsessään pieniä elämyksellisiä hetkiä.

Vaikka oopperapäivän avaukset ovat vuosien mittaan saaneet uusia sävyjä esimerkiksi vaihtuvien erinomaisten pianistien ja Waahdon terassin käyttöönoton myötä, Cronvall kertoo, että perusidea on pysynyt samana: “Ajatus on alun perin ollut se, että tarjotaan tuulahdus oopperan hengestä niille, jotka eivät itse pääse kokemaan oopperaa linnaan. Avaukset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja ne ovat itsessään pieniä elämyksellisiä hetkiä. Lämmin kiitos Savon Mafian johtajalle, yrittäjä Janne Kupiaiselle ja muulle erinomaiselle Waahdon henkilökunnalle ystävällisestä ja antaumuksellisesta työstä päivänavausten hyväksi. Myös vierailevat henkilöt muokkaavat avausten rakennetta. Ilmapiiri on aina ollut positiivinen ja sen luomisessa keskeinen rooli on ollut Savonlinnalla ja sen kauniilla ympäristöllä. Jokainen kesä on omalla tavallaan samanlainen, mutta omalla tavallaan uudenlainen.” Itse Oopperajuhlat ovat muovautuneet monipuolisen johtajiston myötä, jonka kanssa työskentelyä Cronvall pitää kunnia-asiana: “Täällä on ollut hyviä ja asiantuntevia johtajia, joista jokainen on luonut oman toimintatapansa. Myös heidän erilaiset taiteelliset näkemyksensä ovat lisänneet Oopperajuhlien mielenkiintoisuutta.” Johtajiston lisäksi Cronvall mainitsee Oopperajuhlien entisen markkinointipäällikön Helena Kontiaisen, joka ansaitsee tunnustusta tekemästään työstä. “Suurkiitos myös Oopperajuhlien vakituiselle henkilökunnalle, joka on vuosien mittaan ollut innostava ryhmä ja korvaamaton apu niin monissa asioissa. Myös kesätyöntekijät ja koko oopperakauden työyhteisö on ollut aina kannustava ja avulias omassa työssäni.”

katseet on kohdistettu alkavaan festivaalikesään

Cronvallin on vaikea eritellä yksittäisiä parhaita muistoja Oopperajuhlista tai päivänavauksista, mutta hän korostaa tapaamiensa ihmisten merkitystä: “Vieraana on ollut henkilöitä, jotka ovat antaneet itsestään paljon puhumalla ja tuoden esille omia näkökantojaan ja ehkä jopa hieman intiimejäkin asioita. On hienoa kuulla ihmisiltä avoimuutta. Vuosien varrella suomalaistähdet ja ulkomaisten vierailevien oopperatalojen loistavat taiteilijat, kapellimestarit, ohjaajat ja muu henkilöstö ovat antaneet tilaisuuksille laatua ja syvyyttä.” Oopperajuhlien parissa toimiminen on aina ollut asia, josta Cronvall on nauttinut, eikä Savonlinnassa työskentely aina edes tunnu työnteolta: “Päivänavauksia järjestetään seitsemänä päivänä viikossa, eli vapaapäiviä ei sinänsä ole, mutta valloittava ympäristö ja mukava työyhteisö tekevät työkokemuksesta rentouttavan.”

Vielä on liian aikaista sanoa, mitä asioita Cronvall jää Oopperajuhlissa ja päivänavauksissa kaipaamaan, sillä katse on kohdistettu alkavaan festivaalikauteen: “20 vuotta on pitkä aika, joten haikeutta voi olla odotettavissa. Joka tapauksessa tämä kesä vedetään vielä virtuoosimaisen pianistin Jukka Nykäsen kanssa niin hyvin kuin osaamme.” Cronvall korostaa Oopperajuhlien kautta tapaamiensa ihmisten merkitystä hänelle. Sekä kollegoita että päivänavausten katsojia hän tulee muistelemaan lämmöllä: “Savonlinnassa minulle on syntynyt ystävyyssuhteita ja olen saanut paljon uusia tuttavuuksia. Päivänavauksissa paikalla olevasta yleisöstä voi myös tunnistaa vakioasiakkaita, jotka ovat paikalla joka aamu kesästä toiseen.”

Cronvall ei halua paljastaa liikaa alkavan oopperakuukauden päivänavauksista, sillä vieraslista ei ole vielä täysin valmis: “Meillä on muutama vakiovieras, jotka ovat esiintyneet päivänavauksissa monta kertaa ennenkin, mutta jätän tilaa myös yllätyksille. Tämä palapeli täydentyy heinäkuun edetessä, kun asetan vakiovieraat paikalleen ja täydennän kokonaisuutta uusilla vierailla. Helppoa se ei aina ole, mutta elämä ei olisi elämisen arvoista, jos kaikki olisi aina helppoa.”

Cronvall toivottaa kaikki Oopperajuhlien ja päivänavausten kävijät lämpimästi tervetulleiksi Savonlinnaan. Iloinen kesämieli on taattu, kun saapuu yhteen Suomen kauneimmista kesäkaupungeista ja pääsee nauttimaan Oopperakauden herkuista, maukkaita kalaruokia unohtamatta. Myös lämpimät kiitokset ovat paikallaan: “Ilman yleisöähän näitä ei tehdä, vaan yleisö on monella tavalla se, joka luo tapahtuman hengen. Sekä päivänavausten yleisö että sen striimauksen katsojat ansaitsevat sydämellisen kiitokseni, sillä heidän avullaan tätä työtä on ollut todella mukava tehdä. Kiitoksia kommenteista. Kiitoksia hymyistä. Kiitoksia villasukista, joita on jo kohtuullinen varasto kertynyt vuosien mittaan. Kiitoksia kaikesta siitä tuesta, joita olen teiltä vuosien mittaan saanut. Ilman teitä tämä ei työ olisi sitä, mitä se tällä hetkellä on.”

Kiitoksia kommenteista. Kiitoksia hymyistä. Kiitoksia villasukista, joita on jo kohtuullinen varasto kertynyt vuosien mittaan. Kiitoksia kaikesta siitä tuesta, joita olen teiltä vuosien mittaan saanut. Ilman teitä tämä ei työ olisi sitä, mitä se tällä hetkellä on.”

Päivänavaukset Ravintola Waahdon terassilla Satamapuistossa festivaaliaamuina klo 10. Vapaa pääsy. Löydät tiedon aamun vieraista lähempänä tilaisuutta päiväkohtaisesta tapahtumakalenterista.

Teksti:
Iiris Kontinen / SOJ lehdistö- ja PR-toimisto