Kategoriat Virittäydy

Konkarin debyytti

Kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaiskapellimestareihin lukeutuva Sakari Oramo debytoi Oopperajuhlien kapellimestarina tulevan kesän Taikahuilussa. ”Kävin viime kesänä Oopperajuhlilla opiskelemassa hiukan etukäteen Olavinlinnan tilaa ja tunnelmaa”, kertoo Oramo, jolle Oopperajuhlat ja kesä Itä-Suomessa on uutta. ”Huvilallemme Kokkolaan emme taida juuri ehtiä”, toteaa Oramo, jonka puolison, sopraano Anu Komsin, kesä kuluu oopperan Yön kuningattaren roolissa. 

Sakari Oramo pitää kutsua Oopperajuhlien kapellimestariksi merkittävänä. ”Lukuun ottamatta 15 vuoden kautta Kokkola Opera -festivaalin johdossa, oopperan johtaminen on minulle harvinaista.” Myös Taikahuilu kuului aikanaan Kokkolan festivaalin ohjelmistoon. Laulajien kanssa Oramo on työskennellyt paljon, vaikka ei ole profiloitunut oopperakapellimestariksi. Viime kesän vierailullaan hän kertoo vaikuttuneensa Oopperajuhlakuoron nykyisestä tasosta ja odottavansa yhteistyötä kuoromestari Jan Schweigerin kanssa. 

”Tämä produktiohan on hyvin tunnettu ja rakastettu. On todella hauskaa, että se edelleen pyörii ja voi hyvin”
– Sakari Oramo

Savonlinnan Taikahuilun Oramo kertoo nähneensä kauan sitten televisiosta. ”Tämä produktiohan on hyvin tunnettu ja rakastettu. On todella hauskaa, että se edelleen pyörii ja voi hyvin”, sanoo Oramo, joka pitää teoksen musiikkia nerokkaana, mutta kritisoi sen librettoa museaaliseksi. ”Erik Söderblomin kanssa sitä nyt hiukan päivitetään.”  

Sakari Oramo sanoo painokkaasti aikovansa selvitä kesästä Savonlinnassa koskematta lörtsyihin. ”Muikuista ja paikallisesta hunajasta sen sijaan nautimme varmasti”, vakuuttaa Oopperajuhlien kapellimestaridebytantti. 

Teksti: Hannele Eklund 

Taikahuilun ensi-ilta Olavinlinnasa 4.7.2023, liput ja lisätiedot täällä.