Kategoriat Virittäydy

Uuden maailman Romeo ja Julia

William Shakespearen kuuluisaksi tekemä rakkaustarina on historian kuluessa sijoitettu lukemattomiin eri aikakausiin ja ympäristöihin. Savonlinnan Oopperajuhlilla tapahtumapaikkana on 1800-luvun lopun toivoa tulviva New York.

”Kaksi sukua, keskenänsä yhtä korkea-arvoista”, aloitti William Shakespeare 1590-luvulla kirjoittamansa tarinan traagisesta rakkaudesta italialaisessa Veronan kaupungissa. Historia ei ole himmentänyt tarinaa, jonka tapahtumat ovat sittemmin siirtyneet aina Amerikan alkuperäiskansojen yhteisöistä tai Egyptistä Intiaan, jossa rakastavaisista toinen on hindin ja toinen tamilin-kielisestä suvusta. Ohjaaja Amy Lane halusi pysyä uskollisena Shakespearen italialaiselle kontekstille, muttei välttämättä Italiassa. ”Olin juuri käynyt New Yorkissa ja rakastunut jälleen siihen, miltä se näyttää ja tuntuu, sen valtavaan energiaan ja kulttuurien kirjoon. Mitäpä, jos toisimme tarinan tänne…?” 

Capuletien hallitsema New York

Siirtolaisuus Euroopasta Yhdysvaltoihin oli kiivaimmillaan 1800-luvun lopulla. Pohjois-Italiasta oli alettu muuttaa valtameren taakse jo 1820-luvulla, mutta tahti kiihtyi niin, että vuosina 1880–1924 Amerikkaan muutti yli neljä miljoonaa uutta asukasta maasta, johon Romeon ja Julian tarina alun perin kirjoitettiin. Näiden emigranttien jälkeläiset ovat nykyisin maan viidenneksi suurin etninen ryhmä. Ajatus kiehtoi Amy Lanea yhtä paljon kuin sykkivä ja kulttuurisesti jännittävä New York kiihkeiden tapahtumien itsestään selvänä näyttämönä.  

Gounod’n oopperaa tutkiessaan Lane oli yllättynyt siitä, miten vahvasti se tuntui tapahtuvan Capuletien hallitsemassa maailmassa. ”Kreivi Capulet on suurkaupungin kehäkettu ja pomomies. Hänellä on valtaa, kenties ravintoloita ja klubeja, hän järjestää juhlia, joista puhutaan. Hänen suhteensa on oltava myös hiukan varovainen.” Kahden vahvan suvun välinen asetelma nousee siirtolaishierarkiasta. ”Montaguet ovat muuttaneet kaupunkiin Capuleteja myöhemmin, ja vaikka ovat asuneet siellä jo 16 vuotta, heitä pidetään yhä ulkopuolisina.”

Loisteliaista naamiaisista mustavalkoiseen loppuun

Oopperan ensimmäisessä näytöksessä ollaan Capuletien järjestämissä loisteliaissa sirkusteemaisissa naamiaisissa, joihin klovniksi pukeutunut Romeo ystävineen livahtaa mukaan. ”On uudenvuoden ilta, ja 15-vuotiaasta Julia Capuletista tulee 16-vuotias. Tuona iltana hänen maailmansa muuttuu. Oopperan tapahtumat sijoittuvat kolmeen päivään New Yorkissa vuonna 1889. Nuoret puhdassydämiset rakastavaiset pyyhkäistään Capuletien maailman pyörteisiin tässä uskomattomassa kaupungissa.”

Amy Lane puhuu nopeasti, paljon ja intohimoisesti kertoessaan maailmasta, johon hän on Romeonsa ja Juliansa sijoittanut. ”Tämän tarinan täytyy alkaa täynnä toivoa kahden rakastavaisen puolesta. Kaikkien sydämiin on kätketty salainen haave parin pelastumisesta. Jospa viimein tässä tuotannossa…?” Olavinlinnan upeisiin puitteisiin rakentuu elämää ja värejä tulviva suurkaupunki, jonka varjoissa kuitenkin vaanii uhka. Tarinan edetessä värit haalistuvat ja muuttuvat lopulta mustavalkoisiksi kulkiessaan kohti vääjäämätöntä.

”Tässä paikassa ja oopperajuhlayhteisössä on jokin erityinen energia, joka saa uskomaan siihen, että mikä tahansa on mahdollista!”
– Amy Lane

Amy Lanen ohjaama Romeo ja Julia sai ensiesityksensä Malmössä syksyllä 2022. Sama tuotanto nähdään nyt Savonlinnan Oopperajuhlilla, mutta kovin toisenlaisessa ympäristössä. ”Kuultuani tästä mahdollisuudesta panin sormet ristiin ja toivoin, että kaikki menisi hyvin ja voisi toteutua”, hän kuvailee tuolloisia tuntemuksiaan. ”Teidän on tultava vähintään kahdeksi päiväksi, yhdessä päivässä ette ehdi saada vastauksia kaikkiin kysymyksiinne, meille sanottiin – ja se piti täysin paikkansa”, Lane nauraa kertoessaan ensi kosketuksestaan Savonlinnaan. ”Olin kyllä kuullut juttuja linnan olosuhteista, mutta en uskonut!”

Hän pitää Olavinlinnaa suoranaisena lahjana oopperan tekijöille. ”Tässä paikassa ja oopperajuhlayhteisössä on jokin erityinen energia, joka saa uskomaan siihen, että mikä tahansa on mahdollista!” Olisiko uuden maailman Romeolla ja Julialla sittenkin toivoa?

Romeo ja Julia on Malmön oopperan tuotanto, ja sen ensi-ilta oli Malmössä 5.11.2022.

Ensi-ilta Savonlinnan Oopperajuhlilla 1.7.2023, liput ja lisätietoja tästä.

Teksti: Hannele Eklund, juttu on julkaistu vuoden 2023 lehdessä.

 

Katso alta ohjaaja Amy Lanen haastattelu.