Kategoriat Virittäydy

”Jotain, mitä ei voi kokea elämässään enää uudelleen” – oopperatähti Lisette Oropesa viihtyy Savonlinnassa

Kansainvälisesti hehkutettu sopraano Lisette Oropesa debytoi Julian roolissa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Savonlinnassa hän tuntee olonsa kotoisaksi ja rentoutuneeksi luonnon äärellä.

On suorastaan etuoikeus, että Savonlinnan Oopperajuhlilla voi kuulla Lisette Oropesan kaltaista maailmantähteä. Oropesaa pidetään teknisesti täydellisenä ja tyylillisesti taitavana laulajana, ja kriitikot ovat poikkeuksellisen yksimielisiä hänen taidoistaan. Kuubalaisamerikkalainen sopraano onkin yksi tämän hetken kysytyimmistä nimistä oopperamaailmassa.

Oopperajuhlilla Oropesa nähdään kesän uutuusteoksessa Romeossa ja Juliassa, jossa hän laulaa Julian roolin. Nimirooli on Oropesalle uusi. Hänen mukaansa rooli on kirjoitettu erittäin kauniisti sopraanoäänelle.

”Tunnen itseni onnekkaaksi debytoidessani Julian roolin Savonlinnassa, näin kauniissa paikassa. Täällä saa inspiraatiota ympäröivästä ilmapiiristä, ja ihmiset ovat ihania ja ystävällisiä. Festivaalilla on loistava musiikin ja työn taso. Kaikki haluavat olla täällä, kaikki haluavat tehdä teatteria ja musiikkia”, Oropesa kertoo.

Sopraano kehuu Charles Gounoud’n kaunista ja romanttista sävellystä sekä muita Oopperajuhlilla laulavia solisteja, pääosapariaan, tenori Amitai Patia.

”Jos kuulet näin kauniin oopperan, laulettuna näin hyvin, näin upeassa paikassa – se on jotain, mitä ei varmaan voi kokea elämässään enää uudelleen”, Oropesa sanoo.

Oopperajuhlien yleisöllä on harvinainen tilaisuus nauttia Oropesan taidoista enemmänkin. Oopperanäytösten lisäksi hän esiintyy omassa resitaalissa Olavinlinnassa sunnuntaina 9. heinäkuuta.

”Rakastan tätä osaa maailmasta”

Oropesa on aiemmin esiintynyt Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 2019, kun italialainen La Scala vieraili Olavinlinnassa. Hän kertoo olevansa iloinen paluustaan Savonlinnaan. Olavinlinnassa laulamisessa on hänen mukaansa parasta hyvä akustiikka – ja historia, joka on koko ajan ympärillä.

Oropesa arvostaa luontoa ja raitista ilmaa, ja siksi Savonlinnassa olo on hänelle erityisen rentouttavaa.

”Rakastan tätä osaa maailmasta. En pääse usein näin pohjoiseen. Viimeksi kun olin täällä muistan, ettei aurinko laskenut juurikaan kesäaikaan. Ja olemme veden ympäröimänä, mikä on hienoa. En koskaan tajunnut, että Suomi on enimmäkseen vettä!”

Luonnossa viihtyvä Oropesa nauttii Savonlinnassa vapaa-ajallaan patikoimisesta ja juoksulenkeistä. Hänen miehensä on myös Savonlinnassa, ja he tekevät paljon retkiä ympäröivään luontoon.

”Tunnen oloni kotoisaksi ja rentoutuneeksi. Rakastan sitä. Eikä sellaista löydä kaikkialta!”

Lisette Oropesa hymyilee Oopperajuhlien maskeerauksessa.
Lisette Oropesa maskeerauksessa ennen harjoituksia.

Oopperalaulajaksi verenperintönä

Ensikosketuksensa oopperaan Oropesa sai äidiltään. Hänen äitinsä oli laulaja, ja Oropesa kasvoi kuunnellen äitinsä laulua. Lapsena hän nauroi äitinsä tavalle harjoitella.

”Nyt laulan aivan kuten hän, ja olen siitä todella iloinen, koska hänellä oli aivan upea ääni. Pyrin aina imitoimaan häntä”, Oropesa naurahtaa.

Lopulta hänestä tuli verenperintönä oopperalaulaja. New Orleansissa syntyneen Oropesan kuubalaistaustainen perhe on muusikoita täynnä. Hän itse soitti 12 vuotta huilua, kunnes aloitti lauluopintonsa Louisianan yliopistossa.

Voitettuaan Metropolitan-oopperan nuorten laulajien koelaulun, hän muutti New Yorkiin ja jatkoi opintojaan Metropolitanin nuorten taiteilijoiden koulutusohjelmassa. Hän oli 22-vuotias laulaessaan maailmankuulun oopperatalon päänäyttämöllä Mozartin Figaron häiden Susannan roolin ja on sittemmin laulanut siellä yli 100 näytöksessä useissa eri rooleissa.

Romeon ja Julian ensi-ilta Savonlinnan Oopperajuhlilla 1.7.2023, liput ja lisätietoja täältä.