Kategoriat Virittäydy

Superhitit pianon koskettimilla

Pianotaiteilija Peter Bencen nimi ei välttämättä ole tuttu klassisen musiikin pianopuritaaneille, mutta monille muille kyllä. Hän on internetajan ilmiö, jonka videoita on katsottu yli 1,2 miljardia kertaa. Kaksi kertaa Suomessa vierailleen pianistin showt vetävät salit täyteen ympäri maailmaa. Ensi kesänä hän vierailee Savonlinnassa, joka on hänen ainoa Suomen konserttinsa vuonna 2024 

”Odota hetki, menen vähän rauhallisempaan paikkaan”, huikkaa keskeltä Wienin katuvilinää tavoittamani pianotaiteilija Peter Bence. Hän on parhaillaan kiertueella, joka vie taiteilijaa Lontoosta Krakovaan, Brysselistä Wienin Konzerthausiin ja sieltä edelleen Nizzaan. Kiertueilla hänen aikansa on minuutilleen jaettu mediatapaamisten, harjoittelun ja konserttien kesken. Bence on vieraillut yli 45 maassa ja neljässä maanosassa, soittanut BBC Promsien avajaisten ulkoilmakonsertissa 50 000 kuulijalle ja noussut levytyksillään kansainväliseksi listaykköseksi.   

Matka pianistiksi 

Pianosta Peter Bence kiinnostui hyvin varhain. Jo parin vuoden iässä hän tapaili korvakuulolta suosikkipiirrettyjensä tunnusmelodioita isovanhempiensa pystypianolla. Tavoitteellisempi pianonsoiton opiskelu alkoi neljävuotiaana Koillis-Unkarissa sijaitsevan kotikaupungin Hajduboszormenyn musiikkiopistossa. Pojan ilmeinen lahjakkuus huomattiin, ja opintopolku vei hänet Budapestin Franz Liszt -musiikkikorkeakouluun jo alakouluikäisenä. Soittamisen lisäksi myös säveltäminen kiinnosti ihmelapsena pidettyä Benceä.  

Perusteellisen klassisen koulutuksen jälkeen Peter Bencen kiinnostus alkoi suuntautua yhä enemmän elokuva- ja viihdemusiikkiin, ja niin oli edessä muutto Yhdysvaltoihin Bostonissa sijaitsevan Berkeleyn yliopiston opiskelijaksi pääaineina pianonsoitto ja elokuvasävellys. Hän mainitsee musiikillisiksi esikuvikseen Mozartin ja Chopinin ohella John Williamsin, Michael Jacksonin ja Queen-yhtyeen.  

Kaikki irti pianosta 

Klassiset pianoteokset Bence kertoo pudottaneensa ohjelmistostaan kokonaan. ”Maailmassa on niin monta valtavan hienoa klassista pianistia, että voin hyvin keskittyä muuhun”, hän toteaa. Ja niin hän on totisesti tehnytkin. Sovituksia tunnetuista maailman hiteistä soolopianolle, kamarikokoonpanoille sekä orkesterille ja pianolle on kertynyt vaikuttava määrä. Pitkässä listassa on kappaleita Toton Africasta Elton Johnin Rocket Maniin ja Queenin huippuhiteistä Luis Fonsin Despacitoon. Ensimmäisiä suuria hittejä oli Michael Jacksonin Bad. ”Valitsen ohjelmistooni tietenkin kappaleita, joista pidän, mutta tärkein ja joskus aika hankalakin ominaisuus on kappaleen soveltuvuus pianolla soitettavaksi. On paljon kappaleita, jotka vain eivät istu pianosovituksiksi.”   

Bencen pianosovitusten sointimaailma on muhkea ja monipuolinen. Vaikutelma syntyy hänen tavastaan hyödyntää pianon kaikkia mahdollisuuksia. Flyygelin kylki käy lyömäsoittimista ja pianon kielet kitarasta. Nipulla irtojouhia pianonkielien ympärillä syntyy jousiryhmä. ”Piano soittimena on valtavan kiinnostava. Monissa sovituksissani näppäilen, koputtelen ja täydennän äänimaailmaa esimerkiksi elektronisella looperilla, joka jää toistamaan vaikkapa juuri rytmiä.” Mainio esimerkki kaikesta tästä on Bencen sovitus kappaleesta Shallow, jonka tähtipari Bradley Cooper ja Lady Gaga esitti elokuvassa A Star is Born 

Ennätyspianisti 

Internetin hakukoneissa Peter Bencen nimeen liitetään jokseenkin poikkeuksetta Guinness World of Records, ennätysten kirja, johon hänet kirjattiin maailman nopeimpana pianistina vuonna 2012. ”En ole mitenkään erityisen ylpeä tästä saavutuksesta, taiteen kanssahan sillä ei ole mitään tekemistä”, Bence nauraa. ”Ennätyksen kirjaaminen oli ihan vaan hupia, kuten kaikki kirjan ennätykset. Nopeus on ollut minulle aina luontaista, joten olihan se hauskaa todistaa ihan mitattuna!” Bencen ennätys 765 koskettimen iskua minuutissa on edelleen voimassa.  

Savonlinnan konserttinsa ohjelmaan Peter Bence on valinnut huippuhittien lisäksi elokuvamusiikkia ja omia sävellyksiään. ”Odotan kovasti vierailua Savonlinnaan. Edelliset vierailuni osuivat talviaikaan, nyt on hienoa päästä kokemaan Suomen kesä ja Olavinlinnan tunnelma!” 

Peter Bence Olavinlinnassa 14.7.2024, liput ja lisätiedot tästä.

Teksti: Hannele Eklund