Kategoriat Virittäydy

Myyty morsian – koominen kansallisaarre

Ohjaaja Alice Nellisin ohjaus ottaa ilon irti miltei Tšekin kansallisaarteena pidetystä Bedřich Smetanan oopperasta Myyty morsian. Tämä versio osoittaa, että ooppera on iloinen asia. 

Toukokuussa 2022 Prahan kansallisoopperan ohjelmistoon tulleessa Myyty morsian -ohjauksessa kulkee kaksi tarinaa rinnakkain: varsinainen ooppera ja kuvaus siitä, kuinka oopperaa tehdään. ”Ajattelin tässä paljon oopperan ensikertalaisia. He pääsevät näkemään, mitä kulisseissa sattuu ja tapahtuu. Komiikka on läsnä koko ajan,” sanoo ohjaaja Alice Nellis. Konkareille ja tarinan entuudestaan hyvin tunteville on puolestaan tarjolla lukemattomia yksityiskohtia ja vertauskuvia. ”Hekin pääsevät kurkistamaan lavan taakse ja nauttimaan siitä, ettemme todellakaan ota itseämme turhan vakavasti.”  

Jokainen oopperatuotanto työllistää suuren joukon ihmisiä ja sisältää niin monta ylivoimaista ja odottamatonta tapahtumaa, että kaiken sujuminen työpöydällä tehtyjen suunnitelmien mukaan ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Ei, vaikka kaikki yksityiskohdat olisi kuinka huolella etukäteen suunniteltu. Nellisin käsissä Myyty morsian on riemukas komedia, jossa kaikki valehtelevat toisilleen.  

Uudistuva kansallisaarre  

”Tästä teoksesta on olemassa lukemattomia versioita, ja se on monelle tšekille ensimmäinen ja ainoa oopperakokemus”, Nellis toteaa. Hän kertoo pohtineensa omaa näkemystään tietoisena teokseen liittyvistä mielikuvista ja historiasta. ”Uuteen ohjaukseen ollaan harvoin tyytyväisiä, jos lavalla ei ole laulajia iloisen värisissä kansanpuvuissa”, nauraa Nellis, joka kokee kovin vaikeaksi tehdä lähtökohtaisesti koomisesta oopperasta vakavaa kansallisaarretta.  

Myyty morsian on kuvaus ihmisistä, jotka valehtelevat surutta toisilleen päästäkseen haluamiinsa päämääriin.

Tšekkiläinen Alice Nellis tunnetaan ennen kaikkea elokuvan tekijänä. Valmistuttuaan Kaarlen yliopiston taiteiden tiedekunnasta hän työskenteli kielenkääntäjänä ja muusikkona kunnes jatkoi opintojaan Prahan esittävien taiteiden akatemian elokuvan laitoksella pääaineinaan käsikirjoitus ja dramaturgia. Moninkertaisesti palkittu Nellis ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa vuonna 2000.  

Tšekkiläistä huumoria ja ironiaa 

Myyty morsian on kuvaus ihmisistä, jotka valehtelevat surutta toisilleen päästäkseen haluamiinsa päämääriin. ”Kukaan tarinassa ei ole sankari, ja tšekkinä olen hyvin ylpeä tarinan huumorista ja ironiasta.” Nellisin ohjaamassa versiossa alkusoiton jälkeen miltei tyhjälle lavalle alkaa kerääntyä hiljalleen kuorolaisia harjoituksiin. Tunnettu ooppera halutaan modernisoida, seuraa hermostumista pukuihin, päärooleista kilpaillaan ja kaikenlaisia kommelluksia tapahtuu. Mukana on runsaasti tanssia – myös breakdancea, akrobatiaa ja monenlaista hauskanpitoa.  

Samalla alkuperäinen ooppera etenee näytös kerrallaan: kyläjuhlia odottelevan väen keskellä Mařenka ja Janík ovat huolissaan. Tytön vanhemmat ovat löytäneet hänelle sopivan sulhasen, mutta Mařenka ei halua luopua rakkaastaan. Janík, jonka taustasta kukaan ei tunnu tietävän mitään, vaikuttaa epäröivältä. Nuoret kuitenkin vannovat uskollisuutta toisilleen. Naimakauppoja hierova puhemies vakuuttelee Mařenkan vanhemmille, että hänen valitsemansa sulhanen Vašek on parasta, mitä tyttärelle on tarjolla. Juonia punotaan kylän väen tanssiessa iloista polkkaa. Juhlat jatkuvat, olut virtaa ja kansa tanssii. Paikalle ilmestyy myös kehuttu sulhasmies, joka onkin kaikkea muuta kuin toivevävy. Seuraa lisää huijauksia, ja lopulta morsian tulee myydyksi sopimuksella, jonka ehdot Janík sanelee. Tässä vaiheessa surkea sulhasmies Vašek on itsekin päätynyt sille kannalle, ettei mistään hinnasta suostuisi Mařenkan puolisoksi. Lopulta rakastavaiset saavat toisensa ja juhlat jatkuvat.  

Alice Nellisin ohjaama versio sopii erinomaisesti koko perheelle, vauhtia ja yltäkylläistä katsottavaa on kaikenikäisille oopperavieraille. 

”Savonlinnaan on tulossa ainakin massiivinen määrä pukuja”, Nellis nauraa. ”Tässä oopperassa kaikilla on kolme eri aikakauden asua, osa aika muhkeita!” Alice Nellisin ohjaama versio sopii erinomaisesti koko perheelle, vauhtia ja yltäkylläistä katsottavaa on kaikenikäisille oopperavieraille. 

 Myyty morsian Olavinlinnassa Prahan kansallisoopperan esittämänä 27., 30.7. ja 3.8.2024, liput ja lisätiedot tästä.

Teksti: Hannele Eklund