Kategoriat Uutiset

Ensi kesänä Savonlinnassa maistuvat paikalliset raaka-aineet ja oopperatarinat

Savonlinnan alueen kahvila- ja ravintolatoimijat kokoontuivat torstaina 4.4.2024 yhteiseen innovointipäivään kehittämään tuotteita ja palveluita tulevan kesän sesonkiin. Kevään aikana rakennetaan paikallisiin raaka-aineisiin ja oopperaan perustuvia menuja ja ruoka-annoksia, joista kootaan yhteinen ruokakartta tulevan kesän matkailijoiden iloksi.

Innovointipäivä oli osa Savonlinnan alueen ruoka-alaa kehittävää Saimaa lautasella -hanketta ja toteutettiin yhteistyössä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa. Ideoinnin lopputulos voi olla mitä tahansa leivoksesta viiden ruokalajin menuun.

”Matkailijat odottavat, että paikalliset erityispiirteet näkyvät alueen yrityksissä. Oopperamenut ja -annokset kiehtovine tarinoineen houkuttavat maistamaan ja jäävät mieleen”, kertoo Savonlinnan Oopperajuhlien kaupallinen johtaja, Mika Nevalainen.

Paikalliset raaka-aineet ja kulttuuri pääosassa

Päivän aikana ideoitiin yhdessä yritysten kanssa tarinoita ja makuelämyksiä, jotka heijastavat sekä itäsuomalaista ruokakulttuuria että oopperan maailmaa. Erityistä painotusta annetaan lähiruoalle, vastuullisuudelle ja paikallisuudelle.

”Savonlinnan erityisyys musiikki- ja kulttuurikaupunkina, oma ruokaperinteemme sekä paikallisten tuottajien erinomaiset puhtaat raaka-aineet ovat ainutlaatuinen yhdistelmä, jota kannattaa hyödyntää ja josta kannattaa olla ylpeä”, muistuttavat Saimaa lautasella -hanketta omissa organisaatioissaan luotsaavat Anu Ahlström Savonlinnan Seudun Matkailusta ja Sanna Muhonen Samiedusta.

Tarina houkuttaa, kartta opastaa  

Tilaisuudessa tarinoiden ja brändin merkityksestä kertoi Sami Sykkö, toimittaja, kolumnisti, kirjailija ja työelämäprofessori LUT-yliopistosta. Sami on kiertänyt maailmaa ja tietää mitkä seikat saavat matkailijan syttymään. Mukana olivat myös Saimaa lautasella -hankkeen asiantuntijat sekä Savonlinnan Oopperajuhlien kaupallinen johtaja Mika Nevalainen.

Oopperateemaisista annoksista kootaan yhteinen ruokakartta, jota hyödynnetään matkailumarkkinoinnissa ja joka houkuttelee matkailijaa maistelukierrokselle. Yrittäjällä onkin nyt ainutlaatuinen tilaisuus saada oma ravintola ja ruoka maksutta esille yhteiseen markkinointiin, sillä ruokakartta tulee olemaan esillä niin Oopperajuhlien kuin Savonlinnan Seudun Matkailunkin markkinoinnissa.

Saimaa lautasella -hanke kehittää Savonlinnan alueen ruoka-alaa

Innovointipäivän takana olevassa Saimaa lautasella -hankkeessa kehitetään paikallista ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja kuluttajakysyntää sekä edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. Neljän toimijan yhteishankkeessa ovat mukana Savonlinnan Hankekehitys, Ammattiopisto Samiedu, ProAgria Etelä-Savo ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.

”Saimaa lautasella -hankkeen monipuolisuudesta olen erityisen iloinen. Pystymme tarttumaan niin alan koulutustarpeisiin, tuottajien tilanteeseen kuin hotelli-, ravintola- ja catering-alojen näkökulmaan. Nyt järjestettävä innovointipäivä on tästä hyvä esimerkki; mukana on asiantuntijuutta sekä koulutus- että matkailualoilta. Kannustan alueemme ruoka-alan toimijoita tarttumaan tarjoamiimme koulutuksiin, opintomatkoihin ja muihin palveluihin”, kertoo Saimaa lautasella -hankkeen projektipäällikkö Niina Lallukka Savonlinnan Hankekehitys Oy:stä.

Innovointipäivän lisäksi huhtikuussa järjestetään ruoka-alan tuottajille kohdistetut Osta ja myy -treffit, joissa kehitetään Savonlinnan alueen ruokaketjuja. Treffeille jalkautuu myös Timo Linnamäen ”Lintsin luola” –kiertue sparraamaan paikallisten tuottajien raaka-aineita, ruokatuotteita ja jatkojalosteita. ”Lintsin luola” on osa Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -koordinaatiohankkeen tarjontaa.

Huhti-toukokuussa järjestetään kolme kaikille avointa tuotteistusaiheista teemapäivää. Tulevana syksynä luvassa on muun muassa ruoka-aiheinen tapahtuma, opintomatka ruoka-alan yrittäjille ja useita valmennustilaisuuksia. Hanke toimii vuoden 2025 loppuun.

Savonlinnan ruoka-alalla tapahtuu paljon juuri nyt

Ruoka-ala on juuri nyt vahvasti esillä Savonlinnan seudulla. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuosi on täydessä vauhdissa, ja Saimaa lautasella -hankkeen ohella alueella on käynnissä useita muita ruoka-alan kehittämishankkeita, kuten SMEOrigin-hanke sekä kansainvälinen KISMET-hanke, joka jalkautuu Savonlinnaan Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun toimenpiteiden kautta. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on tiivistä, ja maakunnallista yhteistyötä tehdään myös Etelä-Savon ruokaklusterin kanssa.

Saimaa lautasella -hankkeesta ja hankkeen tarjonnasta voi lisää täältä.

Lisätietoa Saimaa lautasella goes Ooppera -tapahtumasta:

Anu Ahlström
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy
044 383 1008
anu@visitsavonlinna.fi

Sanna Muhonen
Ammattiopisto Samiedu
044 550 6234
sanna.muhonen@samiedu.fi

Lisätietoa Saimaa lautasella -hankkeesta antavat edellisten lisäksi:

Niina Lallukka
Savonlinnan Hankekehitys Oy
050 479 0696
niina.lallukka@savonlinna.fi

Tarja Pajari
ProAgria Etelä-Savo ry
0400 183 064
tarja.pajari@proagria.fi