Olavinlinna
Olavinlinnassa noudatetaan omistajansa Senaatti-kiinteistöjen ympäristösuunnitelmaa. Monet palveluista ovat ulkoistettuja: ISS vastaa kiinteistöhuollosta, L&T siivouksesta ja Osuuskauppa Suur-Savo ravintolatoiminnasta.
Olavinlinna on liitetty kaukolämpöön. Ennen kaukolämpöön siirtymistä linnaan tuotiin vesiteitse 80 000 litraa öljyä joka vuosi. 1500-luvulla linnan tilikirjojen mukaan vuosittain kulutettiin 300 syltä halkoja.
Tutustu
Osuuskauppa Suur-Savo
Tarjoilut esitysten yhteydessä kattaa Osuuskauppa Suur-Savo Olavinlinnan ravintoloissa. Osuuskaupalla on Savonlinnassa myös muita ravintoloita ja hotelleja.
Osuuskauppa Suur-Savon kuluttama sähkö on lähes sataprosenttisesti tuotettu uusiutuvilla tuotantotavoilla, joista n. 50 % tuulivoimalla (v. 2019). Lisäksi ympäristöarvot näkyvät päivittäisissä töissä: ruokahävikkiä minimoidaan mm. ResQ-palvelun ja ruokakauppojen kautta koordinoitavan hyväntekeväisyyden avulla, ravintoloissa suositaan paikallisia ja satokauden tuotteita, sähköautoille on latauspisteitä, asiakkaille kierrätyspisteitä ja kylmäaineet korvataan hiilidioksidilaitoksilla.
Vuonna 2021 Osuuskauppa Suur-Savon toimipaikoissa syntyvistä jätteistä kierrätettiin 76 %. Kokonaisjätemäärä pienentyi edellisestä vuodesta 5,2 %. Original Sokos Hotel Seurahuoneella on Green Key -merkki. Lisäksi Olavinlinnan ravintolat saivat STF-merkin keväällä 2023.
Tutustu
Spahotel Casino
Spahotel Casinolla on Green Key -merkki ja Sustainable Travel Finland – eli STF-merkki. Casinolla kiinnitetään huomiota erityisesti veden- ja energiankulutuksen vähentämiseen, ruokahävikin pienentämiseen, vastuullisiin hankintoihin sekä jätehuoltoon ja lajitteluun. Hotellin tarjoamissa aktiviteeteissa panostetaan ympäristöystävällisyyteen.
Tutustu
NATURE HOTEL & SPA RESORT JÄRVISYDÄN
Järvisydämessä lämmitys tuotetaan maalämmöllä ja aurinkoenergialla, ja käytetty sähköenergia on 100 % uusiutuvaa energiaa. Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita ja kierrätys on kokonaisvaltaista. Ravintoloiden ruoka on vastuullisesti tuotettua ja pääraaka-aineiden alkuperä kerrotaan asiakkaille.
Järvisydämelle on vuonna 2018 myönnetty pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Kesäkuussa 2021 Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämelle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Lisäksi Järvisydän on sitoutunut Metsähallituksen norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin ja toteuttaa norpparetket aina norpan ehdoilla ja norppia häiritsemättä.
Tutustu
Ravintola Sarastro
Sarastro on ulkoilmaravintola, joten lämmitettävää on vähän. Keittiössä käytetään sähköä ja viileällä ilmalla terassilla tarkenee sähköllä toimivien lämmittimien alla. Biojätteet, pahvit, lasi ja sekajäte kierrätetään. Kertakäyttöpyyhkeitä käytetään mahdollisimman vähän, kertakäyttöastioita ei suosita ja pillitavara on pääasiassa pestävää bambua.
Annoksissa suositaan paikallista ja lähiruokaa. Omenat kerätään omista puista ja puristetaan Kuopiossa mehuiksi ja hilloiksi, jotka taas päätyvät ravintolan ruoka-annoksiin ja drinkkeihin. Henkilökunta ei matkusta pitkältä, vaan asuu paikkakunnalla.
Tutustu
Kruunupuisto
Kruunupuistolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki sekä Green Key -merkki. Henkilökunta koulutetaan ympäristöasioissa, jätteet lajitellaan ja kierrätetään, päivittäisessä siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä puhdistusaineita ja ravintola tarjoaa laajan valikoiman lähi- ja luomuruokaa.
Kiinteistöissä käytetään järvivesijäähdytystä kesäaikaan ja lämmitys hoidetaan omassa hakevoimalassa. Valtaosa valaisimista on vaihdettu led-valoihin ja tilojen lämpötilaa alennetaan niiden ollessa tyhjillään. Käytettävät pesu- ja puhdistusaineet ovat ympäristömerkittyjä. Veden kulutusta pyritään vähentämään vettä säästävillä ratkaisuilla hotellihuoneiden kylpyhuoneissa ja kylpylässä, ja piha-alueiden kastelussa hyödynnetään järvivettä.
Tutustu
Savonlinna-Risteilyt
Risteilylaivojen hankinnoissa suositaan kierrätystä, niin remonttitarvikkeet kuin muutkin materiaalihankinnat pyritään tekemään mahdollisuuksien mukaan kierrätettynä. Esimerkiksi Elviira-laivaan kesäksi 2021 hankitut uudet tuolit olivat eläneet elämäänsä jo kahden muun ravintolan palveluksessa, ja nyt pienellä kunnostuksella ne näkevät maailmaa vielä Saimaan laineilta käsin.
Ievalla ja Elviiralla käytetään särkikaloja ruoka-annoksissa. Kalastamalla särkeä suojellaan järvien planktonia, joka järveen jäädessään pääsee toteuttamaan toimintaansa hiilinieluna. Suositaan paikallisilta tuottajilta hankittua lähiruokaa, minimoidaan kaikenlainen hävikki ja annokset valmistetaan alusta asti itse aina, kun mahdollista.
M/s Ieva ja m/s Elviira kulkevat kevyellä moottoripolttoöljyllä eli MDOlla. Laivojen moottorit ovat tämän vuosituhannen malleja, joten niiden tekniikassa on huomioitu energiatehokkuus ja päästöt. Jätevesiä ei lasketa vesistöön. Lisäksi Savonlinna-risteilyt ovat sitoutuneet norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin.
Tutustu
Lusto – Suomen Metsämuseo
Lustoon pääsee junalla, seisake sijaitsee vain n. 100 m:n päässä museon sisäänkäynnistä. 2018 Lusto otti käyttöön oman aurinkosähkövoimalan. Voimalan 250 aurinkopaneelista saatava huipputeho on yhteensä 68 kWp, joka mahdollistaa noin 10 %:n vuotuisen omavaraisuusasteen sähköntuotannossa. Voimala hyödyntää uusinta älytekniikkaa, joka optimoi ja seuraa energiantuotantoa paneelikohtaisesti sekä parantaa järjestelmän paloturvallisuutta.
Energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota myös säätämällä kiinteistötekniikkaa. Lämmityksessä Lusto käyttää paikallisen aluelämpöyrityksen tuottamaa uusiutuvaa bioenergiaa. Lisäksi jätteiden lajittelu on museossa kattavaa ja kierrätys tehokasta.
Ympäristöajattelu ja kestävä kehitys ovat mukana myös museon koululaistyöpajoissa. Museokauppa Luston Puodissa on myynnissä metsään liittyviä, pääosin kotimaisia laatutuotteita. Tuotevalintaa tehdään ympäristönäkökulmat ja kotimaisuus huomioiden.
Tutustu