Kategoriat Virittäydy

Oopperajuhlat rakennetaan lipputuloilla

Joka kesän korvalla Oopperajuhlilla tapahtuu mullistus. Vain 13 ympärivuotisen työntekijän organisaatio satakertaistuu lyhyessä hetkessä 1200 ihmisen festivaaliporukaksi. Sellainen määrä palkattuja ja vapaaehtoisia käsipareja tarvitaan vastaanottamaan juhlien 70 000 kävijää. Kotimaan suurimpiin kuuluva, kansainvälinen festivaali toteutetaan noin 8 miljoonan euron vuosittaisella budjetilla, josta yli 73 % katetaan lipputuloilla, siis oopperavieraiden itse maksamilla lipuilla esityksiin.

Ooppera on ison mittakaavan taidemuoto: jotta teos soi kuten säveltäjä on sen tarkoittanut, tarvitaan orkesteriin reilu 60 soittajaa, kuoroon jopa 80 laulajaa, solistit sekä teoksesta riippuen tanssijoita ja lapsikuorokin. Taiteellista henkilökuntaa on vuosittain noin kolmesataa henkeä. Iso osa heistä on töissä esityksessä harva se ilta.

Oopperajuhlat rakennetaan Olavinlinnaan joka kesä uudelleen. Säilytystiloja tai pysyviä rakenteita ei juhlia varten ole. Lavasteiden ja pukujen valmistamiseen ja liikutteluun, esitysten pystytyksiin, maskeihin ja kampauksiin, tekstityksiin, valaistukseen, kuljetuksiin, aikataulujen hallintaan ja lukemattomiin muihin teatteritekniikan tehtäviin tarvitaan kaksisataa ammattilaista. Lavasteet liikkuvat lihasvoimalla, sillä Olavinlinnassa ei juuri ole tähän tarkoitettua muuta tekniikkaa.

Koska Olavinlinna sijaitsee saaressa, tuodaan lavasteet, puvut, tekniikka ja kaikki muu tarvittava sinne joko lautalla tai siltaa pitkin kantamalla. Ja kun festivaali on ohi, tehdään sama toiseen suuntaan.

Valtaosan budjetista, kolme neljännestä (5,8 M€), haukkaavat nämä taiteelliset ja tekniset tuotantokustannukset, eli se työ, joka vaaditaan noin kolmenkymmenen esityksen toteuttamiseen neljän viikon aikana. Jäljelle jäävä neljännes käytetään asiakaspalveluun ja markkinointiin, hallintoon ja varainhankintaan.

Jotta jokaisen Oopperajuhlille saapuvan katsojan ilta olisi mahdollisimman miellyttävä, tarvitaan vielä muutakin. Yli kolmesataa turvallisuudesta vastaavaa järjestyksenvalvojaa, ensiapuhenkilöstö, paikannäyttäjät ja käsiohjelmia myyvät lapset ovat tuikitärkeä osa kokonaisuutta. He kaikki ovat vapaaehtoisia. Mukana talkoissa on kolme savonlinnalaista urheiluseuraa. Oopperajuhlat korvaa ponnistuksen seuroille ja tukee siten paikallista lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

Oopperajuhlia ylläpitävä kannatusyhdistys ei tavoittele taloudellista voittoa. Peräti 86 % toiminnasta katetaan lipputuloilla, yrityskumppanuuksilla ja lahjoituksilla. Rahoitusmallina näin merkittävä omarahoituksen osuus on poikkeava. Toimintaan saadaan myös julkista tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Savonlinnan kaupungilta. Oopperajuhlien taloudellisen vaikutuksen Savonlinnan seudulle arvioidaan olevan vuosittain jopa 43 miljoonaa euroa.

Enimmäkseen festivaalille tullaan yhden tai kahden illan minilomalle ja liput ostetaan itse. Yritysten kutsumana juhlille saapuu vain kymmenesosa kävijöistä. Oopperajuhlat omistaakin sen yleisö, kannatusyhdistyksen reilu 700 jäsentä, jotka haluavat olla mukana rakentamassa Oopperajuhlien tulevaisuutta. Jäsenyys tuo mukanaan paitsi mahdollisuuden tukea ja vaikuttaa, myös koko joukon hyviä etuja.

Talousluvut ovat vuodelta 2018.