Julius Caesar juonitiivistelmä

Kolminäytöksinen ooppera Julius Caesar Egyptissä on historiallinen tarina, jonka innoittaja on Caesarin sotaretki Egyptiin vuosina 48 – 47 eKr.

Ensimmäinen näytös – Caesar saapuu Egyptiin ajaen takaa Pompeiusta, joka pakenee armeijoineen Fársalassa häviämänsä taistelun jälkeen. Pompeiuksen vaimo Cornelia ja poika Sextus anovat armoa ja rauhaa, mihin voittaja jalomielisesti myöntyy. Kukaan heistä ei kuitenkaan tiedä, että Egyptin kuningas Ptolemaios on jo surmannut Pompeiuksen Caesaria miellyttääkseen. Kun egyptiläinen kenraali Akillas ojentaa Caesarille vihollisen pään, tämä tuomitsee eleen vastenmielisyyttä tuntien ja antaa määräyksen kohdella vihollisensa jäänteitä sankarille kuuluvin kunnianosoituksin. Akillas kertoo Ptolemaiokselle Caesarin odottamattomasta päätöksestä ja lupaa surmata tämän, jos saa palkakseen Cornelian. Ptolemaioksen sisar Kleopatra yrittää vietellä Rooman johtajan seuraneito Lidiaksi pukeutuneena. Caesarin mieltymystä hyväksi käyttäen hän yrittää kaapata Egyptin valtaistuimen, johon hänellä esikoisena on oikeus. Näytöksen lopussa Sextus häviää haastettuaan Ptolemaioksen ja joutuu pidätetyksi yhdessä äitinsä kanssa.

Toinen näytös – Kleopatra teeskentelee edelleen olevansa pelkkä Lidia, ja viettelee Caesarin kuuluisassa ”näytelmä näytelmässä” -kohtauksessa. Samaan aikaan Cornelia ja Sextus viettävät elämänsä kurjimmat päivät vankeudessa, nöyryytettyinä ja kostoyrityksessään epäonnistuen.  Kun Caesar kuulee häntä vastaan suunnitellusta salajuonesta, Kleopatra paljastaa henkilöllisyytensä ja anelee Caesaria pakenemaan. Eksyttääkseen Ptolemaioksen joukkojen salamurhaajat Caesar heittäytyy mereen. Akillas kertoo kuninkaalle uutiset Rooman johtajan kuolemasta. Palkinnoksi hän ei kuitenkaan saa Corneliaa, johon Ptolemaios on itse tällä välin rakastunut.  

Kolmas näytös – Ptolemaios saavuttaa aluksi menestystä roomalaisten ja egyptiläisten välisessä kahakassa. Cornelia ja Sextus jäävät vihollisten käsiin erään nuoren miehen yritettyä surmata kuninkaan. Kleopatra vangitaan, ja huhu Caesarin kuolemasta leviää. Caesar on kuitenkin elossa onnistuttuaan pakenemaan ja uimaan rantaan. Hän tapasi Sextuksen kootakseen armeijan Ptolemaiosta vastaan. Pian hän vapauttaa Kleopatran ja voittaa Ptolemaioksen armeijan. Sextus surmaa Ptolemaioksen kostona isänsä kuolemasta. Kansan ja sotilaiden riemuitessa Kleopatra kruunataan kuningattareksi rakastavaisten vannoessa toisilleen uskollisuutta ja rakkautta.

Suomennos Hannele Eklund