Kategoriat Virittäydy

Hiuksia nostattava kesä 2020

”Hius on kiinnostava. Se voi olla niin uskomattoman kaunis ja samaan aikaan ällöttävä ja epämiellyttävä”, sanoo Martin Bergström. Ruotsalainen suunnittelija on luonut ilmeen Oopperajuhlien kesälle 2020, ja se on juuri niin hiuksia nostattava ja ajatuksia kohottava kuin hyvä oopperakokemus itse. 

Martin Bergström on alun perin muotisuunnittelija, mutta hänen kuplivan luova mielensä on tuottanut myös mitä moninaisimpia visuaalisia toteutuksia, lavastuksia, printtejä, sisustussuunnitelmia ja installaatioita. Hiusten lisäksi häntä ovat innoittaneet myös vaikkapa hedelmät, hajoavat kankaat, mustetahrat ja unohdetut käsityötekniikat.

Olavinlinnasta Bergström luonnosteli peruukin. Samalla ilmeen sai jokainen kesän oopperateos.

”Kuten kaikissa töissäni, tässäkin minulle oli tärkeää luoda Olavinlinna aitona ilman retusointeja tai kuvanmuokkausta, ja se oli haastavaa. Visioni toteuttaminen vaati valtavan määrän testausta. Malli istui lopulta linna päässään lähes 8 tuntia”, Bergström kertoo kuvauksista. 

Miten kesän oopperateosten kuvitukset syntyivät?

”Kuuntelin musiikkia uudelleen ja uudelleen, etsin olennaista lukemalla ja tutkimalla. Lopulta suodatin kaiken symboleiksi. Mukana on sekä klassisia yhdistelmiä, kuten Carmen punaisessaan, että abstrakteja tulkintoja, kuten Kuningas Rogerin naamio.”

Martin Bergströmin taide jatkaa maineikkaiden suunnittelijoiden visualisointeja, joissa tiivistyvät kunkin oopperakesän ohjelmisto ja teemat. Viime vuonna Olavinlinna rakennettiin kukista.

Teksti: Johanna Järventaus

Katso alla video siitä miten kesän ilme syntyi studiossa syksyllä 2019.