Kategoriat Virittäydy

Lumoava Lisette

Kansainvälisen lehdistön tuoreimmissa arvioissa sopraano Lisette Oropesaa kuvataan miltei poikkeuksetta adjektiivilla lumoava. Oopperataivaan tämän hetken kirkkain supertähti näyttää hurmaavan kaikki. Savonlinnan Oopperajuhlilla Oropesa nähdään jo toisen kerran. 

– Kaikki mihin hän koskee, muuttuu kullaksi. 
– Maaginen käsinkosketeltava hiljaisuus laskeutui taloon Lisetten laulaessa ”Caro nomen”. 
– Oropesa asettaa riman niin korkealle, että on pakko tuntea jonkinlaista myötätuntoa niitä kohtaan, jotka jakavat lavan hänen kanssaan. 

Siinä muutama ote arvioista, joita Lisette Oropesan viimeaikaiset esiintymiset ovat keränneet. Kaiken nähneet kriitikot ovat poikkeuksellisen yksimielisiä hänen taidoistaan sekä teknisesti että tyylillisesti. Ei ole mikään ihme, että hänen kalenterinsa tulvii vierailuja oopperataloissa kuten Milanon La Scala, Wienin ja Baijerin valtionoopperat, Pariisin Ooppera, Lontoon Covent Garden – ja tietenkin New Yorkin Metropolitan, josta kaikki alkoi.

22-vuotiaana Metropolitanin päänäyttämöllä

Kuubalaistaustaiseen perheeseen New Orleansissa syntynyt Lisette Oropesa soitti 12 vuotta huilua, kunnes aloitti lauluopintonsa Louisianan yliopistossa. Voitettuaan Metropolitan-oopperan nuorten laulajien koelaulun (nyk. MET Eric ja Dominique Laffont -kilpailu), hän muutti New Yorkiin ja jatkoi opintojaan Metropolitanin nuorten taiteilijoiden koulutusohjelmassa. Hän oli 22-vuotias laulaessaan tämän ikonisen talon päänäyttämöllä Mozartin Figaron häiden Susannan roolin ja on sittemmin laulanut siellä yli 100 näytöksessä useissa eri rooleissa.

Tulevana kesänä suomalaisyleisö pääsee kuulemaan häntä jo toisen kerran. Oropesa debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 2019 La Scalan vierailulla Verdin Rosvojen Amalian roolissa. ”Muistan, kuinka innoissani olin katsellessani ihanaa ja kaunista suomalaista maisemaa kun ajoimme Helsingistä Savonlinnaan”, Oropesa muistelee. Luonnon ja järvien lisäksi hän mainitsee erityisesti kävelytiet ja lenkkimaastot, mikä ei ole ihme: hän on juossut kuusi maratonia ja on innokas terveyden ja liikunnan puolestapuhuja. ”Suomihan on ulkoilua rakastavan unelma!”

”Muistan, kuinka innoissani olin katsellessani ihanaa ja kaunista suomalaista maisemaa kun ajoimme Helsingistä Savonlinnaan”
– Lisette Oropesa

 

Ensi kesänä Oropesa laulaa Julian roolin Oopperajuhlien uutuustuotannossa Romeo ja Julia (Gounod). Rooli on hänelle uusi, joskin Juliana hän on esiintynyt aiemmin myös Bellinin tulkinnassa samasta tarinasta, oopperassa Capuletit ja Montaguet. ”Bellinin teos keskittyy enemmän perheiden väliseen riitaan ja Julian suhteeseen omaan perheeseensä. Romanttinen rakkaustarina jää vähemmälle huomiolle. Gounod on uskollisempi Shakespearen näytelmälle ja nostaa mielestäni Julian ja Romeon rakkaustarinan teoksen todelliseksi keskipisteeksi.”

Ohjaaja Amy Lane sijoittaa tarinan 1800-luvun lopun New Yorkiin. ”Minusta on hienoa nähdä, miten tämä tarina toimii mihin tahansa aikakauteen sijoitettuna. Tätä on oopperan ja Shakespearen kaltaisten mestareiden teosten taika. Teemat ovat universaaleja ja niistä voi aina oppia. Siksi klassikot todella ovat ikuisia!”

Harvinainen soolokonsertti Olavinlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlien yleisöllä on harvinainen tilaisuus nauttia Oropesan kiitetyistä taidoista enemmänkin. Oopperanäytösten lisäksi hän esiintyy soolokonsertissa sunnuntaina 9.7. pianistikumppaninaan Rubén Fernández Aguirre. ”Ohjelmassa on melko runsaasti ranskalaista musiikkia kiitoksena roolidebyytistäni Savonlinnan Oopperajuhlilla. Lisäksi haluaisin esittää zarzuelaa ja espanjalaista musiikkia.” Espanjan Zarzuelan palatsista 1600-luvulla alkunsa saanut lyyrinen oopperatyyli on synnyinmaastaan levinnyt myös muualle espanjankieliseen maailmaan, Espanjan entisistä alusmaista erityisesti Kuubaan ja Filippiineille. Oropesalle tämä musiikki on sekä läheistä että ajankohtaista. Hän suunnittelee parhaillaan juuri kuubalaisten ja espanjalaisten zarzuela-aarioiden levyttämistä. Kevään kiireidensä keskeltä Lisette Oropesa huikkaa oopperajuhlayleisölle terveiset: ”Toivon teidän kaikkien nauttivan ohjelmastamme!”

Teksti: Hannele Eklund, juttu on julkaistu vuoden 2023 lehdessä.
Kuva: Lisette Oropesa vieraili oopperatalo La Scalan mukana Olavinlinnassa kesällä 2019 ja lauloi Amalian roolissa Verdin oopperassa Rosvot.

Romeo ja Julia on Malmön oopperan tuotanto, ja sen ensi-ilta oli Malmössä 5.11.2022. 

Romeon ja Julian ensi-ilta Savonlinnan Oopperajuhlilla 1.7.2023, liput ja lisätietoja tästä.