Kategoriat Uutiset

63 päivää ensi-iltaan – Oopperajuhlien valmisteluiden loppukiri käynnissä

Olavinlinnan muurien sisällä kuullaan taas kesällä kuukauden ajan maailmanluokan oopperaa, kun Savonlinnan Oopperajuhlat käynnistyvät Romeon ja Julian ensi-illalla 1.7. Näin 63 päivää ennen ensi-iltaa valmisteluissa otetaan loppukiri niin puvustamolla, lavastamolla kuin Oopperajuhlakuorossakin, joka viettää kevään toista kuoroleiriä parhaillaan (28.-30.4.) Helsingissä Hotelli Rantapuistossa.

”Seuraavan kerran kuorolaiset tapaavat kesäkuun puolivälissä Savonlinnassa, kun harjoituskausi Olavinlinnassa alkaa. Kuoromestari Jan Schweiger kertoi juuri, että teokset alkavat muistua kuorolaisilla jo ulkoa. Sointi kuulostaa valmiille ja oopperajuhlakuorolle ominaisesti raikkaalle. Myös puvuston viimeisiä sovituksia on tehty kuoroleirin aikana, joten olemme hyvässä vauhdissa.” Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

Useimmat Oopperajuhlakuoron jäsenistä ovat ammattilaisia tai laulajiksi opiskelevia nuoria Suomesta ja maailmalta, ja heidät kiinnitetään aina vuodeksi kerrallaan. Kokoonpano vaihtelee vuosittain ohjelmistossa olevien oopperoiden mukaisesti. Tänä vuonna mukana on 72 laulajaa, joista 12 on täysin uusia jäseniä.

”Tässä kuoron harjoituksia kuunnellessa mieli vaeltaa jo oopperakesään Savonlinnassa ja siihen erityisen taianomaiseen tunnelmaa, mikä oopperailtoina Olavinlinnassa vallitsee, ja josta Oopperajuhlat on tunnettu. Odotan kovasti jo meidän taiteilijoiden ja yleisön kohtaamista sekä tietysti jokaisen teoksen ensi-iltaa. Kesä on palkinto meille tekijöille, mutta ennen kaikkea myös yleisölle.” Matvejeff tunnelmoi.

Tulevana kesänä ohjelmistossa ovat Romeo ja Julia, Taikahuilu sekä Sevillan parturi. Lisäksi vierailijatalo Theater Hagen Saksasta tuo Olavinlinnan lavalle Oopperajuhlien ensimmäisen musikaalin Viulunsoittaja katolla sekä kahden oopperan illan, jossa nähdään Herttua Siniparran linna ja Outi Tarkiaisen esikoisooppera A Room of One’s Own.

Oopperateosten lisäksi Oopperajuhlilla kuullaan myös konsertteja. Romeon ja Julian pääroolin lisäksi sopraano Lisette Oropesa esiintyy omassa konsertissaan 9.7. Samu Haberin aivan erityinen, big bandillä vahvistettu esiintyminen kuullaan 2.7. ja georgialaissyntyisen folk-popartisti Katie Meluan pehmeästä äänestä nautitaan 16.7.

”Myös taiteilijat valmistautuvat kesään suurella innolla. Muun muassa ihailemani sopraano Lisette Oropesa odottaa jo kovasti Olavinlinnassa laulamista ja lenkkeilyä Saimaan rannalla. Myös säveltäjäystäväni Outi Tarkiainen valmistautuu suorastaan euforisissa tunnelmissa esikoisoopperansa Suomen kantaesitykseen.” Matvejeff kertoo.

Lisätietoja

Ville Matvejeff
taiteellinen johtaja
ville.matvejeff@operafestival.fi