Kategoriat Virittäydy

Jokainen teko lasketaan – Vastuullisuusohjelma tuottaa kestävää tulosta 

Kun kyseessä on yhteinen tulevaisuus, jokainen teko lasketaan. Vastuullisuusohjelmamme on edennyt isoin harppauksin, ja tulokset osoittavat, että tekomme vievät oikeaan suuntaan.  

Kesällä 2023 meille myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki (STF) ja Ekokompassi-sertifikaatti. Ne ovat tärkeitä etappeja, mutta molemmat ohjelmat edellyttävät meiltä jatkuvaa kehittämistä myös tästä eteenpäin. Lisäksi olemme sitoutuneet elävän musiikin ilmastotiekarttaan, joka määrittelee musiikkialalle yhteiset vihreän siirtymän tavoitteet. Näin haluamme pysyä siinä vauhdissa, jossa Suomi tavoittelee hiilineutraliutta vuoteen 2035 mennessä.   

Yksi uusista avauksista on VR:n kanssa alkava yhteistyö, josta kerromme lisää lähempänä kesää. Juna tuo aivan kaupungin ytimeen – ja matkalle on luvassa myös jotakin ekstraa. 

Kuukauden mittainen kansainvälinen festivaali aiheuttaa väistämättä monenlaista kuormitusta. Tuotamme teokset näyttämölle, rakennamme festivaalin Olavinlinnaan ja työllistämme vuosittain satoja kausityöntekijöitä, joista monet muuttavat juhlien ajaksi Savonlinnaan muualta.  

Meille vastuullisuus on kokonaisvaltaista. Ilmaston ohella kannamme vastuuta taloudesta, kulttuuriperinnöstä ja toisistamme.

Näin suuressa toiminnassa vastuullisuus tarkoittaa pitkäjänteistä työtä ja kaikkien prosessiemme arvioimista kestävyyden näkökulmasta. Meille vastuullisuus on kokonaisvaltaista. Ilmaston ohella kannamme vastuuta taloudesta, kulttuuriperinnöstä ja toisistamme. Haluamme jakaa oopperan iloa katsomatta sukupuolta, ikää, etnistä alkuperää, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta, terveydentilaa, vammaisuutta tai mitään henkilöön liittyviä ominaisuuksia.  

Koko seudun matkailu kestäväksi – ensimmäisenä Suomessa 

Oopperajuhlien yli 60 000 vierasta jättävät jäljen Savonlinnaan ja sen ympäristöön. Kuten matkailussa yleensä, suurin festivaaliinkin liittyvä hiilijalanjälki syntyy yleisön matkoista. Samalla kulttuurimatkailu kasvattaa tutkitusti seudun elinvoimaa. Oopperalipun ostaneiden välitön taloudellinen vaikutus Savonlinnan alueelle oli noin 20 miljoonaa euroa kesällä 2023. 

Koska valinnoilla on iso vaikutus, Savonlinnan seudulla matkailun kestävyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Vastuullisuus on matkailijoiden ja matkailualan yhteinen asia. Ensimmäisenä seutuna Suomessa Savonlinnan alue sai elokuussa 2023 Sustainable Travel Finland Destination -statuksen. Mukana ovat Savonlinnan lisäksi Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava.  

Seudullinen status edellyttää, että yli puolet alueen kansainvälisistä matkailutoimijoista on saavuttanut oman STF-merkkinsä, kuten Oopperajuhlat. Savonlinnassa raja ylitettiin reippaasti. Hankkeen projektipäällikkö Sanna Eerikäinen kertoo, että Sustainable Travel Finland on ennen muuta merkki sitoutumisesta vastuullisuuden pitkäaikaiseen kehittämiseen. Se on myös tae siitä, että toimijalla on jo kolmannen osapuolen myöntämä vastuullisuussertifikaatti, alasta riippuen esimerkiksi Ekokompassi, Good Travel Seal (GTS), Green Key tai Joutsenmerkki.  

Matkailun kehittämisessä huomioidaan ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen näkökulma: ”On alueemme vahvuus, että suurin osa matkailutoimijoista on paikallisesti omistettuja perheyrityksiä. Ne taas hankkivat edelleen tarvitsemansa palvelut tästä läheltä. Vastuullinen matkailu tuottaa hyvinvointia paikallisille asukkaille”, Eerikäinen sanoo.  

Erikseen hän mainitsee Oopperajuhlien maksamat palkkiot alueen urheiluseuroille ja muille vapaaehtoisille. Heitä on festivaalin aikana erilaisissa tehtävissä järjestyksenvalvojista paikannäyttäjiin kaikkiaan nelisensataa. ”Vapaaehtoistoiminta Oopperajuhlilla on seuroille tärkeää varainhankintaa, jolla tuetaan meidän lasten ja nuorten harrastustoimintaa koko vuodeksi.” 

Lue kaikista isoista ja pienistä teoistamme täällä.

Savonlinnan seudulla STF-merkin saaneet yritykset sekä kestävän matkailun vinkit löydät täältä.