Adriana Mater juonitiivistelmä

Mitä Adriana Mater -oopperassa tapahtuu?

ENSIMMÄINEN KOHTAUS

Ollaan konfliktin kynnyksellä. Nuori nainen nimeltään Adriana lauleskelee talonsa edustalla vanhaa nostalgista sävelmää. Hän haluaa palata sisälle, mutta silloin hänen tiensä tukkii Tsargo, juopunut nuori mies. Tsargo hoippuu, yrittää aloittaa keskustelun muistuttamalla, että he tanssivat yhdessä edellisenä vuonna. Adriana torjuu hänet jyrkästi. Tsargo poistuu nöyryytettynä vähän matkan päähän ja paneutuu maahan pulloaan tyhjentämään. Adrianan sisar Refka on seurannut kohtausta ja moittii sisarensa käyttäytymistä. Yön saapuessa näyttämölle ilmaantuu uni, mutta ei tiedetä kuka uneksii. Adriana? Tsargo? Refka? Ehkä kaikki kolme… Tässä unessa Tsargo valmistautuu viemään Adrianan tanssiaisiin, mutta kun Adriana tarttuu hänen käsivarteensa, nuori mies muuttuukin pulloksi. Adriana pudottaa sen maahan ja se särkyy helähtäen. Rikkoutuvan lasin ääneen sekoittuva nauru herättää Tsargon. Hän kokee tulleensa nöyryytetyksi ja lähtee pois kuin tuomittuna, uhkauksia ladellen.

TOINEN KOHTAUS

Kuin kaikuna Tsargon raivosta ja uhkauksista kuuluu sodan jylinää. Nuori mies palaa sotilaspuvussa, ase kädessään. Hän koputtaa ovelle, mutta Adriana torjuu hänet yhtä jyrkästi kuin ennenkin eikä piittaa miehen pitelemästä aseesta tai tekosyystä, jonka hän esittää: hänen pitäisi päästä katolle tarkkailemaan lähestyvän vihollisen liikkeitä. Mies työntää oven väkisin auki, ja nuori nainen raiskataan.

Nuori mies palaa sotilaspuvussa, ase kädessään.

KOLMAS KOHTAUS

Adriana on raskaana. Hän väittelee sisarensa kanssa. Refka moittii Adrianaa siitä, että hän on päättänyt pitää lapsen. Tämän kohtauksen kuluessa Refka kertoo sisarelleen edellisyönä näkemästään unesta, jossa olivat nousseet esiin hänen pelkonsa sodasta ja pian syntyvästä lapsesta. Myös Adriana on ahdistunut ja kysyy tuleeko hänen pojastaan Kain vai Abel.

NELJÄS KOHTAUS

On kulunut 17 vuotta. Adrianan poika Yonas on saanut tietää perheen ulkopuolisilta, että hänen isänsä ei kuollutkaan sankarina yrittäessään puolustaa heitä, kuten Adriana aina oli hänelle kertonut. Poika on raivoissaan. Hänen äitinsä puolustautuu: hän oli jättänyt kertomatta totuuden vain siksi, että hän oli halunnut odottaa kunnes poika olisi kypsä kestämään sen. Yonas on edelleen raivostunut sekä perheelleen että ennen kaikkea raiskaajaisälleen, jota hän ei ole koskaan tuntenut ja jonka hän lupaa tappaa. Adriana ei edes yritä saada häntä luopumaan aikeesta. Kohtaus loppuu näyttämöllä nähtävään uneen. Ei tiedetä selvästi kenen uni se on; siinä nähdään vihoissaan oleva Yonas, joka poistaa naamiot perheeltään ja uhraa heidät, ensiksi Tsargon, sitten Adrianan ja Refkan ennen kuin suuntaa aseen kohti itseään.

Yonas on edelleen raivostunut sekä perheelleen että ennen kaikkea raiskaajaisälleen, jota hän ei ole koskaan tuntenut ja jonka hän lupaa tappaa.

VIIDES KOHTAUS

Refka haluaisi kertoa Adrianalle juuri kuulemansa tiedon. Hän törmää Yonasiin, joka haukkuu myös Refkaa siitä, että hänelle oli valehdeltu isästä. Kun Adriana tulee, Refka kertoo hänelle Yonaksen läsnäollessa, että Tsargo on palannut kotiseudulleen. Yonas lähtee ja julistaa tappavansa hänet. Refka
haluaa juosta hänen peräänsä, mutta Adriana pysyy paikallaan ja sanoo kolmesti: ”Jos hänen täytyy tappaa isänsä, hän tappaa!”

KUUDES KOHTAUS

Yonas menee tapaamaan isäänsä. Hän kysyy onko mies todella Tsargo ja alkaa haukkua häntä. Mies on koko ajan selin, mutta Yonas tunnistaa hänet silti helposti. Sitten Yonas kertoo aikovansa tappaa hänet, muttei halua ampua selkään; hän pyytää miestä kääntymään ja katsomaan häntä. Tsargo kääntyy hitaasti, ja huomataan että hän on menettänyt näkönsä. Yonas on hämmentynyt, hän tuntee ettei pysty tappamaan vammautunutta isää. Hän pakenee täyttämättä sitä minkä oli luvannut.

Tsargo kääntyy hitaasti, ja huomataan että hän on menettänyt näkönsä. Yonas on hämmentynyt, hän tuntee ettei pysty tappamaan vammautunutta isää.

SEITSEMÄS KOHTAUS

Kaikki neljä henkilöä ovat samanaikaisesti näyttämöllä, mutta jokainen on omassa maailmassaan, jokainen on hämmentynyt, jokaista kalvaa rauhattomuus ja katumus. Lopulta vain Yonas ja Adriana kohtaavat. Poika pyytää äidiltään anteeksi, että ei ollut pystynyt kostamaan. Adriana kyselee häneltä rauhallisesti mitä oli tapahtunut. Sitten hän tunnustaa Yonasille, että jo ennen hänen syntymäänsä hän oli pohtinut päivin ja öin tulisiko hänen pojastaan isänsä kaltainen tappaja. Nyt hänellä on lopulta vastaus: ”Emme saaneet kostoa, mutta me pelastuimme.”