Adriana Mater

Kaija Saariaho – Amin Maalouf

Sota, raiskaus – lapsi. Kaija Saariahon menestysooppera Adriana Mater on kuvaus sodasta naisen näkökulmasta. Mitä kaikkea onkaan kohdattava, jos sisälläsi kasvaa raa’asta väkivallasta alkunsa saanut lapsi?

Todellisuus ei ole mustavalkoinen, ohjaaja Dan Turdén muistuttaa. Kuristavan aiheen rinnalla kulkee teema, joka on kaikkea vääryyttä sakeampaa: Adriana Mater on ennen kaikkea ooppera rakkaudesta ja toivosta. Sotaa kuvaavien suurten äänimassojen ja hakkaavien rytmien yli musiikissa sykkii koko teoksen lävistävä sydänmotiivi. Se on elämää ylläpitävä muistutus siitä, miten odottavan äidin kehossa lyö samaan aikaan kaksi sydäntä.

“Norlannin oopperan toteutuksen keskiössä on suuri rakkaus, joka toivottavasti näyttää tietä suurempaan toivoon meille kaikille.”
Folkbladet 

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff johti Norlannin oopperan menestyksekkään ensi-illan Uumajassa 2023 ja tuo nyt esityksen Olavinlinnaan. Ruotsalaislehdistö ylisti Adriana Materia musiikillisena voittona.

”Olen pitkään haaveillut Kaija oopperan esittämisestä Oopperajuhlilla – niiden tematiikka ja hämmästyttävän rikas sointimaailma sopivat Olavinlinnan miljööseen täydellisesti. Suremme kovasti Kaijan poismenoa, mutta sitä kauniimpaa on voida tehdä näistä esityksistä tribuutti hänen elämäntyölleen. Adriana Materin musiikki säteilee teoksen tummasta aihepiiristä huolimatta kirkasta valoa, aivan kuten Kaijan persoonakin”, Ville Matvejeff kuvailee.

Esitys on Norlannin oopperan vierailu.

Nappaa aikaisen lintusen etu – early bird -alennus lipuista on 5-10 %. Voimassa 30.9.2023 saakka.

Tekijät

 • Kapellimestari

  Ville Matvejeff

 • Ohjaaja

  Dan Turdén

 • Lavastus- ja pukusuunnittelija

  Kari Gravklev

 • Valaistussuunnittelija

  William Wenner

 • Norlannin oopperan sinfoniaorkesteri ja vierailevia muusikoita

 • Esityskieli

  ranska

 • Tekstitys

  suomeksi ja englanniksi

 • Esityksen kesto

  n. 2 h 30 min, 1 väliaika

Rooleissa

Emma Sventelius
Adriana
Hege Gustava Tjønn
Refka
Joshua Owen Mills
Yonas
Jonah Spungin
Tsargo
Tilaa uutiskirje