Katja Kabanova (peruttu)

Leoš Janáček

Katja Kabanova -esitykset peruuntuvat kesältä 2024

Prahan kansallisoopperan Katja Kabanova -esitykset 29.7. ja 1.8. peruuntuvat tuotannollisteknisistä syistä johtuen. Pahoittelemme ohjelmiston muutoksista aiheutuvaa haittaa. Toivomme näkevämme sinut muissa Oopperajuhlien 2024 esityksissä. Jos sinulla on liput Katja Kabanova -esityksiin, katso tarkat toimintaohjeet täältä.

__

Miksi ihmiset eivät lennä niin kuin linnut?  

Espanjalaisohjaaja Calixto Bieito tunnetaan oopperamaailman radikaalina, joka ei tee kompromisseja. ”Minua ohjaa vaisto”, hän on sanonut.   

Bieito näyttää, mitä herkkyydelle ja elämänjanolle tapahtuu ahtaissa oloissa. Nuori Katja on ansassa omassa kodissaan. Hän kaipaa yhteyttä, mutta selkärangaton puoliso Tihon on kylmä ja anoppi Kabanitša julma. Puuttuvan rakkauden epätoivoinen jano johtaa hätiköityihin päätöksiin, joilla on kohtalokkaat seuraukset.  

”Kamila, en haluaisi elää ilman sinua. Meidät sitoo yhteen vain sielujemme liitto.”
Säveltäjä Janáček tavoittamattomalle rakkaudelleen 

Ooppera sopi säveltäjä Leoš Janáčekille. Se oli hänelle luonteva muoto kuvata tunteita, omiaankin. Hän rakastui naimisissa olevaan, 38 vuotta itseään nuorempaan naimisissa olevaan naiseen. Kamila pysyi saavuttamattomana, joten säveltäjämestari kirjoitti hänet musiikkiinsa ja myös Katjan hahmoon. Katjan monologeissa on valtava ilmaisuvoima. Hän on musiikissa läsnä silloinkin, kun ei laula. 

Esitys on Prahan kansallisoopperan, Národní divadlon vierailu. Sopii yli 12-vuotiaille.

VIERAANA YKSI EUROOPAN SUURIMMISTA OOPPERATALOISTA

Vieraamme on suuri oopperatalo Euroopan ytimestä. Sen vaiheet ovat osa eurooppalaista historiaa halki natsimiehityksen ja kommunismin. Haastavinakin aikoina sen hengessä on ollut jotakin erityisen houkuttelevaa.  

Kun Prahan ooppera vieraili Oopperajuhlilla vuonna 1991, talon dramaturgi kertoi Helsingin Sanomissa: ”Monet kansainväliset laulajat vierailevat Prahassa. Prahan oopperalla ei ole tosin ulkomaanvaluuttaa, jolla maksaa heille. Se ei ole kuitenkaan ongelma, koska vierailevat laulajat eivät nykyisessä tilanteessa edes halua rahaa. He haluavat vain laulaa rakastamassaan Prahan oopperassa.”  

Ajat ovat muuttuneet, mutta rakkaus pysyy. 

Tekijät

 • Kapellimestari

  Robert Jindra

 • Ohjaaja

  Calixto Bieito

 • Lavastussuunnittelija

  Aída Leonor Guardia

 • Pukusuunnittelija

  Eva Butzkies

 • Kuoron valmennus

  Lukáš Kozubík

 • Prahan kansallisoopperan kuoro
  Prahan kansallisoopperan orkesteri

 • Esityskieli

  tšekki

 • Tekstitys

  suomeksi ja englanniksi

 • Esityksen kokonaiskesto

  n. 1 t 30 min, ei väliaikaa

Tilaa uutiskirje