Kategoriat Virittäydy

”Isommat roolit ovat tulossa vielä”

”Lavalla olen vahvimmillani”, sopraano Päivi Pylvänäinen esittäytyy. 36-vuotias laulaja vaalii rooleista kilpailemisen ja nopeiden voittojen sijaan hyvää elämää. Hän on valinnut pysyä haastavan alan paineissa uskollisena itselleen ja äänelleen. 

Haastattelu on alunperin julkaistu vuoden 2019 lehdessä.

Laulaja ja näyttelijä

”Tällä hetkellä kaksi pientä lastani ovat maadoittaneet minut Suomeen. Esiintymiset ovat seuranneet toisiaan ilman, että olisin erityisesti hakeutunut eteenpäin”, hän kertoo.

Päivi Pylvänäisestä tuli ensin teatterinäyttelijä ja sitten oopperalaulaja. Hän valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta neljä vuotta sitten korkein arvosanoin. Toissa vuonna hän nousi parrasvaloihin nimiroolissaan Aino Ackténa ESMO ry:n oopperatuotannossa Savonlinnassa ja Helsingissä ja on viime aikoina esiintynyt mm. Tampere Filharmonian solistina. Väliin mahtuu koko joukko isompia ja pienempiä esiintymisiä, aikuisille ja lapsille, klassista ja viihdettä. Samalla teatterityöt ovat kulkeneet laulujen rinnalla.

”Rakastan yhtä paljon teatteria kuin oopperaa”, Päivi Pylvänäinen sanoo. Oopperajuhlilla hän saa yhdistää molemmat, sillä Sevillan parturin taloudenhoitaja Bertaksi hänet on arvatenkin roolitettu paitsi äänensä, myös näyttelijäntaitojen vuoksi.

Laulajan ammatista on glamour kaukana

Kilpailu alalla on nuorille laulajille kovaa. On paljon tarjokkaita ja vähän tilaisuuksia, ja koko elämä voi salakavalasti alkaa pyöriä oman äänen ympärillä, sillä on stressaavaa pitää se kunnossa. Glamour on kaukana, jos vuodesta valtaosa vierähtää hotelleissa. Freelancerin työ on myös epävarmaa, ”kuplivaa”, kuten Päivi Pylvänäinen sanoo. Jos kalenteri on näyttänyt tyhjää, hän on organisoinut itselleen ja kollegoilleen kokonaisia konserttikiertueita, ja välillä taas työtarjoukset ovat osuneet päällekkäin. Sevillan parturinkin vuoksi hän joutui kieltäytymään useammasta kiinnostavasta esiintymisestä.

”Olen todella kiitollinen, että olen saanut tehdä monipuolisesti töitä valmistumisestani asti. En arvota näyttämöitä tai yleisöjä, olen kiitollinen kaikista mahdollisuuksista laulajana ja näyttelijänä. Kaikki lähtee uskollisuudesta omalle tekemiselle. Kun on rauhassa sen kanssa, mitä äänellään haluaa sanoa, ei enää tarvitse vatvoa teknisiä ongelmia tai vertailla muihin”, hän pohtii.

”Kun on rauhassa sen kanssa, mitä äänellään haluaa sanoa, ei enää tarvitse vatvoa teknisiä ongelmia tai vertailla muihin.”

Oopperajuhlien kumppanit mukana nostamassa nuoria maailmalle

”Kyllä laulaja on itse itsensä pahin kilpailija. Minulle on ollut tärkeää, että olen työlläni pystynyt osoittamaan olevani hyvä ja luotettava. Uskon, että kun asiat ovat riittävän kypsiä, ne tapahtuvat – niin kuin nyt tämä Berta. Joitakin vuosia sitten vielä mietin, pääsenkö koskaan Oopperajuhlille laulamaan”, hän sanoo.
”Minulla on sellainen olo, että isommat roolit ovat tulossa vielä.”

Oopperajuhlat tarjoaa nuorille suomalaislaulajille esiintymistilaisuuksia yhteistyössä kumppaniensa Fortumin ja Gasumin kanssa.