Kategoriat Uutiset

Timo Mustakallio -laulukilpailuun valittiin 16 laulajaa

31. valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun osanottajat on valittu esikarsinnan perusteella. Kilpailuun osallistuvat:

Akseli Ferrand, tenori
Anna Ginström, sopraano
Hanna Hasu, sopraano
Fanny Hellström, mezzosopraano
Jenni Hietala, sopraano
Jere Hölttä, baritoni
Emma Kajander, sopraano
Sanna Korpi, sopraano
Johan Krogius, tenori
Olivia Kyllönen, mezzosopraano
Sadelilja Larimo, sopraano
Akseli Mattila, baritoni
Antti Mähönen, basso
Anette Raukola, sopraano
Maija Rautasuo, sopraano
Melike Uludag, mezzosopraano

Kilpailuun haki kaikkiaan 42 laulajaa.  

Olen ilahtunut hakijamäärästä ja kilpailijoiden korkeasta tasosta. Erityismaininta on annettava nuorille laulajille siitä, että pandemian aikana he ovat kyenneet jatkamaan opintojaan ja kehittymään huolimatta siitä, että esiintymiskokemuksen kartuttaminen on ollut erityisen haastavaa. Tämä ei ole ollut helppo tehtävä! Edessä on varmasti erittäin mielenkiintoinen kilpailu heinäkuussa, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, joka johtaa kilpailun tuomaristoa. 

Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään Savonlinnassa sunnuntaina 18.7. Alkukilpailu alkaa klo 11 ja loppukilpailu klo 19. Liput yleisölle ovat nyt myynnissä. Kilpailua voi seurata myös verkossa, kun HS Live striimaa loppukilpailun suorana.  

Kilpailu järjestetään epävarmoista näkymistä huolimatta 

Kilpailu pyritään järjestämään huolimatta muuten epävarmoista näkymistä, joita koronapandemia Oopperajuhlille aiheuttaa. Oopperajuhlat on aiemmin ilmoittanut tekevänsä ratkaisuja kesän festivaalin osalta aivan lähiaikoina.  

”Timo Mustakallio -kilpailun pyrimme järjestämään joka tapauksessa. Nuorten laulajien ura ei saa enää enempää kärsiä, on todella tärkeää luoda näköaloja tulevaisuuteen. Kilpailu on myös rakenteeltaan niin kevyt, että pystymme toteuttamaan sen turvallisesti kilpailijoille, yleisölle ja henkilökunnalle”, sanoo Ville Matvejeff.  

Tuomaristoon kuuluvat puheenjohtaja Ville Matvejeffin ohella sopraano Karita Mattila ja Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Esikarsinnan suorittivat Ville Matvejeff, Erkki Korhonen sekä Urkuyö ja Aaria -festivaalin syksyllä aloittava uusi taiteellinen johtaja, tenori Tuomas Katajala. 

Tärkeä ponnahduslauta uralla 

Timo Mustakallio -laulukilpailuun voivat osallistua vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Naiset ja miehet kilpailevat yhdessä yhteisessä sarjassa. 15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta. Voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa kilpailun jälkeen 29.7.2021, ja finaaliin yltäneille järjestetään mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.  

Ville Matvejeffin mukaan Mustakallio-kilpailu on osallistujilleen monesti yksi tärkeimpiä uran varhaisvaiheen esiintymisiä. ”Muidenkin kuin palkinnoille yltävien tekemisiä ja kehitystä seurataan uteliaina ja tarkalla korvalla, ja hyvä kehitys poikii lähes poikkeuksetta esiintymismahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti odotan, että ’tutkaan’ ja seurantaan nousee mielenkiintoisia uusia laulaja- ja taiteilijatuttavuuksia”, hän sanoo. 

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Helena Juntunen, Johanna Rusanen, Tuuli Takala, Marjukka Tepponen, Kirsi Tiihonen, Walton Grönroos, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä. Viimeisimmän kilpailun voitti Iris Candelaria vuonna 2019 (kuvassa oikealla Sonja Herrasen kanssa).  

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja ja Oopperajuhlien entinen johtaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa. 

Timo Mustakallio -laulukilpailu 
Su 18.7.2021
Alkukilpailu klo 11 Savonlinnasalissa
Loppukilpailu klo 19 Olavinlinnassa
Ohjelmassa kilpailijoiden valitsemia liedejä ja ooppera-aarioita
HS Live striimaa loppukilpailun suorana
Lippu.fi