Kategoriat Uutiset

Toiveiden oopperakesä alkaa viikonloppuna Savonlinnassa

Kesän uutuusteos Romeo ja Julia käynnistää lauantaina 1.7. Savonlinnan Oopperajuhlat. Heinäkuun aikana Olavinlinnassa nähdään myös Oopperajuhlien 50-vuotias klassikko Taikahuilu sekä viime vuosien yleisön suosikki Sevillan parturi. 

Savonlinnan Oopperajuhlat tuo maailmanluokan oopperaa keskiaikaiseen Olavinlinnaan jälleen heinäkuussa. Kuukauden aikana lavalla nähdään harvinainen uutuus, uudistettu klassikko, viime vuosien yleisösuosikki, suomalaisoopperan Suomen ensiesitys sekä Oopperajuhlien ensimmäinen musikaali. 

Oopperajuhlat avaa kesän uutuusteos Romeo ja Julia. Charles Gounod’n ooppera on nähty Suomessa vain kaksi kertaa aiemmin, viimeksi 1990-luvulla Turussa. Nuoren polven palkittu ohjaaja Amy Lane sijoittaa elokuvallisessa ohjauksessaan tapahtumat New Yorkiin 1800-luvun loppuun. Julian roolissa nähdään yksi tämän hetken ylistetyimmistä oopperalaulajista Lisette Oropesa, ja roolissa vuorottelee kansainvälistä läpimurtoaan tekevä Marjukka Tepponen. 

Mozartin suosikkiooppera Taikahuilu palaa Olavinlinnaan, kun klassikko-ohjaus täyttää 50 vuotta. Teosta uudistaa ohjaaja Erik Söderblom, joka päivittää klassikon ajanhengen mukaiseksi. Taikahuilu toteutetaan miltei täysin kotimaisin voimin ja esitetään suomen kielellä. Savonlinna-debyyttinsä tekee kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaiskapellimestareihin lukeutuva Sakari Oramo. 

Paluun tekee myös kesän 2019 yleisösuosikki, Rossinin Sevillan parturi. Tuolloin mediassa kysyttiin, onko Olavinlinnan katsomossa koskaan naurettu yhtä paljon. Esityksen on ohjannut Kari Heiskanen, ja puvustuksesta vastaa muotisuunnittelija Teemu Muurimäki. 

Ensimmäinen musikaali

Kesän vieraileva oopperaryhmä on saksalainen Theater Hagen, joka tuo Olavinlinnaan kahden oopperan illan: ensin nähdään unkarilaisen Béla Bartókin Herttua Siniparran linna ja väliajan jälkeen kansainvälistä läpimurtoaan tekevän Outi Tarkiaisen esikoisooppera A Room of One’s Own (Oma huone). Kyseessä on suomalaisoopperan ensiesitys Suomessa. 

Theater Hagen tarjoaa myös Oopperajuhlien ensimmäisen musikaalin Viulunsoittaja katolla. Ukrainalaiskylän juutalaisyhteisöön sijoittuva klassikko on tänä päivänä jälleen yllättävän ajankohtainen. 

Oopperajuhlat tarjoaa myös konsertteja Olavinlinnassa: sopraano Lisette Oropesa esiintyy 9.7. omassa konsertissaan, ja Sunrise Avenuesta tuttu Samu Haber nähdään 2.7. lavalla big bandin kanssa.

Oopperajuhlien yhteydessä järjestetään myös perinteisesti valtakunnallinen Timo Mustakallio -laulukilpailu nuorille laulajille 16.7., ja samana päivänä Oopperajuhlat on mukana Olavinlinna Goes Pride -tapahtumassa.

TUTUSTU OHJELMISTOON TÄSTÄ

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään 1.–30. heinäkuuta. Liput on myynnissä Lippupisteessä ja Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimistossa.

Yhtä suurta peliä

Savonlinnan Oopperajuhlien tämänvuotisessa visuaalisessa ilmeessä on yhdistetty ooppera ja pelimaailma. Jokaisella kesän oopperalla on oma peliteemainen kuva, joissa seikkailevat oopperoiden hahmot. 

”Oopperahan on myös yhtä suurta peliä, kuin tasohyppely, jossa edetään tasolta toiselle jännittäviä dramaattisia juonenkäänteitä läpikäyden, kunnes päähenkilö lopulta kuolee tai voittaa”, sanoo Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.
 

Lisätiedot:
Oopperajuhlien lehdistötoimisto
press@operafestival.fi