Kategoriat Uutiset

Uusi Nabucco ja Lohengrin suuren oopperakesän 2024 päätuotannot

Kauan odotetun uuden Nabuccon ohjaa Rodula Gaitanou – Karita Mattila johtaa dramaattisten roolien tähtikaartia ja tekee oopperadebyyttinsä Oopperajuhlilla. 

Naapurikansaan kohdistuva hyökkäys ja menetetty vapaus ovat teemoja Giuseppe Verdin menestysoopperassa Nabucco, jonka palkittu Rodula Gaitanou ohjaa Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2024. Gaitanou on tämän hetken seuratuimpia oopperaohjaajia maailmalla. Hän on International Opera Awardsien listaama Vuoden ohjaaja -ehdokas 2019 ja sai Kreikan presidentin ojentaman Argo-palkinnon 2022. La traviata -ooppera, jonka Gaitanou ohjasi Lontoon Holland Parkissa muutama vuosi sitten, nousi ilmiöksi musiikkimediassa.   

Gaitanou ja Aalto-yliopistossa väitellyt lavastus- ja pukusuunnittelija takis sijoittavat Nabuccon ajattomaan menneisyyteen. Päärooleissa laulavat mm. Angela Meade, Gabriele Viviani, Oksana Dyka, Mika Kares ja Antony Ciaramitaro sekä suuri Oopperajuhlakuoro, joka on kuin yksi roolihahmoista suurista kuorokohtauksista tunnetussa teoksessa. Uutuustuotannon ensi-ilta on lauantaina 6.7.2024.  

”It’s never too late for a debut”  

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä debyyttiä, sanoi Karita Mattila The Guardianin haastattelussa 2014. Jutussa hän kertoi haaveilevansa Wagnerin Lohengrinin Ortrud-noidan roolista. Toive toteutui myöhemmin loistokkaasti Baijerin valtionoopperassa ja se toteutuu uudelleen Olavinlinnassa kesällä 2024. Jälleen Mattilalla on edessään merkittävä debyytti: Oopperarooli on hänen koko pitkän uransa ensimmäinen Savonlinnassa. 

”On suuri tapaus saada Karita Mattila, aikamme merkittävin suomalainen oopperalaulaja, esiintymään ensimmäisessä roolissaan Oopperajuhlilla”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Myyttinen Lohengrin on vaikuttava jo itsessään, ja illasta tulee muutoinkin suurta suomalaissolistien juhlaa, kun nimiroolin laulaa Wagnerin rooleihin viime vuosina syventynyt Tuomas Katajala ja Kuningas Heinrichina kuullaan basso Timo Riihosta.” 

Oopperajuhlien klassikkotuotannoista kesällä 2024 nähdään myös Mozartin Don Giovanni. Hurmurin pääroolissa laulavat ukrainalaistaustainen Yuriu Yurchuk ja Waltteri Torikka 

Vieraina Norrlandsoperan, Prahan kansallisooppera ja virtuoottinen pianon villikko 

Kesällä 2024 Savonlinnaan on kutsuttu kaksi vierailevaa oopperaryhmää, jotka laajentavat kuukauden mittaisen festivaalin tarjontaa. Kaija Saariahon Adriana Materista nähdään tuoreeltaan Norlannin oopperan kiitetty tuotanto, jonka ensi-illan Ville Matvejeff johti Uumajassa keväällä 2023. Kaija Saariaho menehtyi kesäkuun alussa. 

”Olen pitkään haaveillut Kaijan oopperan esittämisestä Oopperajuhlilla. Suremme kovasti Kaijan poismenoa, mutta sitä kauniimpaa on voida tehdä Adriana Materin esityksistä tribuutti hänen elämäntyölleen”, Ville Matvejeff sanoo. 

Prahan kansallisooppera, Národní divadlo, on suuri eurooppalainen oopperatalo, jonka ydinohjelmistoon kuuluu tšekkiläinen ooppera. Se tuo Olavinlinnaan kaksi merkkiteosta: Leoš Janáčekin Katja Kabanovan, jonka on ohjannut oopperamaailman radikaali Calixto Bieito. 200-vuotisjuhlaansa viettävän Bedřich Smetanan Myyty morsian on komediallinen koko perheen tarina, josta nähdään elokuvaohjaaja Alice Nellisin tulkinta.  

Konsertoimaan saapuu unkarilainen pianotaituri Peter Bence. Hän on pianon villikko, jonka kansainvälinen suosio räjähti, kun hän videoi ohimennen kaksi sovitusta Michael Jacksonin kappaleista ja julkaisi ne YouTubessa. Bence on musiikin monilahjakkuus, joka säveltää myös itse. Klassisen musiikin koulutuksen saaneen Bencen konserteissa kuullaan 1800-luvun pianon rocktähden Franz Lisztin hengessä tehtyjä sovituksia aikamme hiteistä Michael Jacksonista Queeniin ja Siaan.

 

TUTUSTU OHJELMISTOON TÄSTÄ


Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään ensi vuonna
5.7.–4.8. Lipunmyynti kannatusjäsenille on jo käynnissä. Yleinen lipunmyynti käynnistyy maanantaina 26.6.2023. 

 

Lisätietoja
Ville Matvejeff, taiteellinen johtaja
ville.matvejeff@operafestival.fi 

Jannika Vahvaselkä, viestinnän asiantuntija
jannika.vahvaselka@operafestival.fi
p. 050 430 4186