Kategoriat Uutiset

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa ke 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa. Mattila debytoi ensi kesänä Oopperajuhlilla myös oopperaroolissa Wagnerin Lohengrinissa. 

“Kesällä 2020 Oopperajuhlien ohjelmistossa oli kaksi Karitan loppuunmyytyä gaalakonserttia, mutta koronapandemian takia ne piti peruuttaa. On upeaa, että saamme Karitan vihdoin tänä kesänä ensimmäiseen oopperarooliin Savonlinnaan ja sen lisäksi Prahan kansallisoopperan konsertin solistiksi. Karita on aikamme merkittävin Janáček-sopraanoroolien tulkki ja saamme kuulla Suomessa ensi kertaa hänen tulkintansa Kostelnička Buryjovkan roolista oopperassa Jenufa”, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.  

“Karitan ura on hämmästyttävä ja poikkeuksellinen. Se on jatkunut yli 40 vuotta. Taiteilija uudistuu edelleen sekä uusien teosten ja roolien (mm. Elektran Klytamnestra) myötä että vaihtamalla roolia itselleen läheisissä oopperoissa. Vaihdoista esimerkkeinä esim. Herodias Salomessa tai ensi kesänä Savonlinnassa kuultavat Ortrud ja Kostelnička. Samalla hän jatkaa juhlittujen rooliensa laulamista, kuten Emilia Martya Janáčekin Tapaus Makropulosissa, viimeksi Pariisin oopperassa vain pari viikkoa sitten. Tällä kaudella Karita nähdään suurissa oopperataloissa myös Lontoossa ja Roomassa”, Matvejeff lisää. 

Maineikas ja arvostettu, yksi Euroopan suurimmista oopperataloista, Prahan kansallisooppera vierailee kesällä 2024 Savonlinnan Oopperajuhlilla. Ensi vuonna on ekkiläisen musiikin juhlavuosi, kun tulee kuluneeksi 200 vuotta Tšekin klassisen musiikin isän, Bedřich Smetanan syntymästä.  

Praha esittää Olavinlinnassa kaksi kuuluisaa tšekkiläisoopperaa, Smetanan Myyty morsian ja Leoš Janáčekin Katja Kabanova. Nyt ohjelmisto täydentyy mitä parhaalla tavalla tšekkiläisen oopperan konsertilla, jota tähdittää sopraanolegenda Karita Mattila. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan läpileikkaus tärkeimpien tšekkiläisten oopperasäveltäjien, Bedřich Smetanan, Antonín Dvořákin ja Leoš Janáčekin laajasta oopperatuotannosta. Väliajan jälkeen ohjelmassa on koko 2. näytös Janáčekin oopperasta Jenufa. 

Suuren oopperakonsertin kapellimestarina on Prahan kansallisoopperan musiikillinen johtaja Robert Jindra. Karita Mattilan rinnalla Jenufan nimiroolissa laulaa Prahan kansallisoopperan tähtisopraano Alžběta Poláčková. Kansainvälistä uraa tekevät tenorit Pavel Černoch ja Aleš Briscein täydentävät Jenufan solistikvartetin. Ensimmäisen osan solisteina  Černochin ja Brisceinin lisäksi myös baritoni Svatopluk Sem, sopraano Kateřina Kněžíková ja basso Zdeněk Plech.  

Ennakkomyynti Oopperajuhlien jäsenille alkaa maanantaina 6.11. klo 12.
Yleinen myynti alkaa perjantaina 10.11. klo 9.00.
Lisätiedot täällä.

Lisätiedot
Ville Matvejeff, taiteellinen johtaja
ville.matvejeff@operafestival.fi

Sonja Eiramo, Head of Marketing Communications
sonja.eiramo@operafestival.fi, 040-5088828