Kategoriat Virittäydy

Bedřich Smetana – 200 vuotta maailmankuulun säveltäjän syntymästä

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 200 vuotta yhden kuuluisimman tšekkiläisen säveltäjän Bedřich Smetanan syntymästä (maaliskuu 1824) ja samalla myös 140 vuotta hänen kuolemastaan (toukokuu 1884). Tšekkiläisen musiikin juhlavuosi näkyy myös Savonlinnassa, sillä vieraaksi saapuva Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnan lavalle Myyty morsian -oopperan, joka on yksi Smetanan tunnetuimmista sävellyksistä. Tutustu Smetanan elämänteoksiin ja paikkoihin, jotka ovat kuuluneet erottamattomasti hänen elämäänsä.

SYNTYMÄKAUPUNKI Litomyšl

Bedřich Smetana syntyi Böömin ja Määrin rajalla sijaitsevassa Litomyšlin kaupungissa. Hän soitti viulua ja pianoa pienestä alkaen, ja sävelsi ensimmäiset sävelmänsä kahdeksanvuotiaana. Hänen kotinsa, entinen linnan olutpanimo, toimii nykyään museona, joka vie vierailijat 1800-luvun alkupuoliskon elämään ja Smetanan perheen arkeen. Näyttely myös valaisee tärkeitä elämänvaiheita säveltäjän elämässä – muun muassa lähdön Prahaan ja sittemmin Göteborgiin – ja sen, miten ne heijastuvat hänen teoksissaan.

Litomyšl on erittäin kaunis matkakohde. Unescon listalla oleva renessanssilinna kuuluu maan tunnetuimpiin, ja kaupungissa järjestetään vuosittain alkukesästä Smetanan Litomyšl -niminen kansainvälinen oopperafestivaali. Katso lisää Tšekin matkavinkkejä täältä.

Prahaan opiskelemaan ja myöhemmin orkesterinjohtajaksi

Nuori Bedřich Smetana lähti vuonna 1843 Prahaan opiskelemaan musiikkia ja perusti sinne myöhemmin musiikkikoulun. Hän toimi koulun johtajana vuoteen 1856 asti, jolloin hän muutti Göteborgiin. Smetanan tuotantoon vaikutti tällöin suuresti Franz Liszt, jonka luona Saksan Weimarissa Smetana muutamaan kertaan vieraili. Takaisin Tšekkiin hän palasi seuraavalla vuosikymmenellä, ryhtyi Prahan Kansallisteatterin orkesterinjohtajaksi ja sävelsi monta kuuluisaa teosta, muun muassa tänä kesänä Oopperajuhlillakin nähtävän Myyty morsian -oopperan. Smetana lopulta kuuroutui, mutta jatkoi säveltämistä tämän jälkeenkin ja muutamat hänen tunnetuimmista teoksista – esimerkiksi kuusiosainen Má vlast eli Isänmaani – syntyivät juuri tänä aikakautena.

Ei ole sattuma, että Smetanalle omistettu museo Prahassa sijaitsee upean Vltava-joen rannalla uusrenessanssityylisessä Vanhankaupungin vesilaitoksen entisessä rakennuksessa. Sieltä avautuvat kauniit näkymät joelle ja Prahan linnalle, jotka muistuttavat yhdestä Smetanan rakastetuimmista sävellyksistä, nimittäin Isänmaani-sarjan Vltava-nimisestä osasta. Museon näyttelyssä tutustut Smetanan elämänvaiheisiin, saat nähdä säveltäjän omistuksessa olleita esineitä (mm. Smetanan oman pianon) ja hänen käsinkirjoitettuja nuottejaan ja tietenkin kuunnella hänen sävellyksiään.

VIERAANA PRAHAN KANSALLISOOPPERA – SMETANAN TEOKSIA OLAVINLINNASSA

Bedřich Smetanan oopperat kuuluvat Tšekin aarteisiin. Monien Smetanan oopperoiden aihe liittyy Tšekin mytologiaan (esimerkiksi Libuše ja Dalibor -oopperat) sekä Tajemství (Salaisuus), joka kertoo Romeota ja Juliaa muistuttavan tarinan. humoristinen Prodaná nevěsta (Myyty morsian), joka on jo 150 vuoden ajan ollut suosituin kaikista tšekkiläisistä oopperoista.

Tulevana kesänä Oopperajuhlille vieraaksi saapuva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan Myyty morsian -oopperan lisäksi myös Suuren Oopperakonsertin, jossa Prahan kansallisoopperan solistikunta täydentyy upealla tavalla, kun lavalla nähdään myös sopraanolegenda Karita Mattila. Konsertissa kuullaan Prahan kansallisoopperan solistien esittämänä Smetanan sävellysten lisäksi myös muiden merkittävien tšekkiläisten säveltäjien musiikkia.

Suuri Oopperakonsertti Olavinlinnassa 31.7. klo 19, liput alk. 65 € (+ palvelumaksu). Katso lisätiedot ja osta liput täältä.
Myyty morsian Olavinlinnassa 27.7., 30.7. ja 1.8. klo 19, liput alk. 65 € (+ palvelumaksu). Katso lisätiedot ja osta liput täältä.

Kuva: Bedřich Smetanan patsas Smetana-museon ulkopuolella, Vltava-joen varrella Prahassa. (Shutterstock)

Tekstin lähde.