Kategoriat Virittäydy

Viisi syytä nähdä Myyty morsian

1. Tšekin lumo

Tšekki tunnetaan olutpanimoista, intohimoisesta suhteesta jääkiekkoon ja historiansa kerroksista. Maasta on tullut maineikkaita kirjailijoita, kuten Franz Kafka ja Milan Kundera, elokuvantekijöitä ja säveltäjiä. Slaavilaisen ja saksalaisen kulttuurin rajalla kehittyi myös merkittävä oopperakulttuuri.

Bedřich Smetanaa pidetään tšekkiläisen musiikin isänä. Myyty morsian on hänen mestariteoksensa – komediallinen, terävä, ilmeikäs ja tanssahteleva. Oopperan tarina ja kansansävelmiin pohjautuva musiikki ovat tehneet siitä palan tšekkiläistä dna:ta. Prahassa oopperayleisö palaa sen äärelle uudelleen ja uudelleen nauramaan itselleen.

2. Kurkistus kulisseihin pilke silmäkulmassa

Myyty morsian on ikiklassikko, josta on pelkästään Prahan kansallisoopperassa tehty jo 21 eri ohjausversiota sitten ensi-illan vuonna 1866. Savonlinnan Oopperajuhlilla nähtävässä uusimmassa versiossa elokuvaohjaaja Alice Nellis lisää tarinaan herkullisen kerroksen: Esityksessä katsotaan pilke silmäkulmassa myös sitä, miten tätä soivaa kansallisaarretta on aikojen saatossa näyttämölle soviteltu. Niinpä silmiemme edessä rakentuu rakkaustarinan rinnalla myös valloittava oopperaesitys harjoituksineen kaikkineen.

Siinä ohjaajalla on visio, josta kaikki eivät ole ollenkaan yhtä mieltä. Mitä tapahtuu kulisseissa, saako ohjaaja läpi tahtonsa luoda jotakin uutta?

3. Kesäilta kaiken ikäisessä seurassa

Ooppera kertoo nuoren parin, Mařenkan ja Jeníkin, rakkaudesta, jota uhkaavat Mařenkan vanhempien ja avioliittovälittäjän juonet. Myyty morsian on täynnä komediallisia väärinkäsityksiä, sekaannuksia ja romanttista jännitystä.

Esitys on sopivasti kepeä oopperan ensikertalaisille ja sopii hyvin useamman sukupolven illanviettoon. Kenet ottaisit tänä kesänä mukaan?

Yhteensä noin kolme tuntia kestävässä esityksessä on kaksi väliaikaa herkutella, jaloitella ja ihailla Olavinlinnasta avautuvaa järvimaisemaa.

4. Oopperaa tunteville hilpeä silmäys peiliin?

Oopperaa ja oopperatalojen toimintaa tunteville tämä versio tarjoaa hilpeän metakerroksen. Myyty morsian saa tšekkiläiset nauramaan itselleen, ja Alice Nellisin ohjaus haastaa siihen myös oopperan ammattilaiset ja ystävät.

Kuten aina, kun pölyjä puhalletaan perinteiden päältä, toiset rakastavat ja toiset kauhistuvat. Niin kävi Nellisinkin ensi-illalle Prahassa 2022. Yleensä vähäeleinen tšekkiläisyleisö huusi kilpaa sekä bravoota että buuta. ”Täällä ihmiset yleensä istuvat hiljaa ja taputtavat, toisinaan innokkaammin, toisinaan vähemmän. Mutta tämä oli jotain villimpää”, ohjaaja kertoi myöhemmin tyytyväisenä radiossa.

Ooppera on intohimon laji!

5. Tšekkiläistä kulttuuria Savonlinnassa

Riihisaaressa Olavinlinnan vieressä sijaitsee vuoden museoksi 2023 valittu Savonlinnan museo. Huhtikuusta syyskuuhun museossa on esillä laajin koskaan Suomessa nähty tšekkiläisen valokuvataiteen näyttely (Epä)tavallista elämää. Mukana on lähes 20 merkittävää valokuvaajaa.

Virittäydy tšekkiläiseen tunnelmaan ja yhdistä oopperaesitykseen käynti Riihisaaressa. Museolta on Olavinlinnaan kävelymatka. Tutustu näyttelyyn ja katso museon aukioloajat Riihisaaren sivuilla.

Myyty morsian Olavinlinnassa 27.7., 30.7. ja 1.8. klo 19, liput alk. 65 € (+ palvelumaksu). Esitys on Prahan kansallisoopperan vierailu.

OSTA LIPUT